İmar

Murtaza Kılçık: Adana'nın üçte ikisi imara kapalı!

Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Kılçık, Adana’nın planlama konusunda enteresan bir il olduğunu söyledi. Kılçık, Adan'nın üçte ikisinin imara kapalı olduğunu belirtti...

Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Kılçık, Adana’nın planlama konusunda enteresan bir il olduğunu ifade ederek, “Kısır döngü içerisindeyiz, bundan kurtulamadık. 2008'den bu yana şehrin yapılaşabilir bölgelerinin 3’de 2'sine ruhsat verilmiyor" dedi.

MÜSİAD’ın düzenlediği ‘Kentsel Dönüşüm ve Sosyal Etkileri’ konulu panele konuşmacı olarak katılan AYAMDER Başkanı Murtaza Kılçık, burada belediye başkanlarına sitemde bulunarak yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.


Adana’da nazım planlarının yaklaşık 6 milyon kişinin yaşayabileceği kapasitede olduğunu söyleyen Kılçık, “Adana'nın 50 yıllık geleceğidir. Maalesef Adana'da yaşanan bu keşmekeşlik belki bölgeler imara kapalı olması sürekli şehir dışında yeni bölgeleri imara açılma zorunluluğu getiriyor. İmara kapalı olması dönüşümün zaruretini de kendiliğinden oluşturuyor. Bu ikisi çözüldüğü takdirde esasen Adana’mızda yeni bir imar bölgesinin açmanın çok bir ihtiyacı da yok gibi görünüyor” diye konuştu.

Konuşmasında Sarıçam ilçe Belediye Başkanı Ahmet Zenbilci’nin, “Başkan olduğum bu zaman kadar çok katlı binaya imar veremedim” sözünü hatırlatan AYAMDER Başkanı Murtaza Kılçık, konuşmasına şöyle devam etti.

“Başkan Zenbilci’nin bu serzenişine çok üzüldük. Başkanım, Sarıçam zaten tarım bölgesi değil, Meclis Kasım ayı son günkü gündemi 13 tane maddeden oluşuyor. Bu gündemi siz oluşturuyorsunuz. Sırada da 1000’lik, 5 binlik ve mahkeme kararları var. Yerine acilen getirilmesi gerekenler olmasına rağmen bir şey yapılamıyor. Allah rızası için bunları bir an önce neticelendirin. Bunları yapacaksan, ihtiyaçsa, kamu menfaati için yapın. Bir parselle uğraşacağına binlerce parselleri neticelendir ki, Adanalı da nefes aslın. Sıkıntımız büyük, arsasızlıktan ne yapacağımız şaşırdık.”

Kılçık, ayrıca imarla ilgili idare mahkemelerine de uyarıda bulunurken, “Son yıllarda imarla ilgili mahkeme kararları incelendiğinde teknik bilir kişiliğin hep aynı kişi seçilmesi manidardır. Hatta harita mühendisi bu bilirkişi muhtelif illere hatta Bursa ya kadar bilirkişilik yapmış olması anlaşılması güç bir konudur. acaba onu bu kadar alternatifsiz kılan özelliği nedir merak ediyorum. halbuki Adana’da imar konularına vakıf birçok şehir plancısı ve harita mühendisi var” ifadelerini kullandı. Kılçık sözlerini şöyle tamamladı:"30 Mart'taki yerel seçimlerde herkes eteğindeki taşı dökecek. Kararını verirken vizyonu, misyonu olan hizmet aşağı, kavgadan dövüşten uzak insanları seçerse o zaman şehrimiz hak ettiği yere gelecektir.”