Muş Şeker Fabrikası’nın özelleştirmesi meclis gündeminde!
HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığına verdiği önergede, Muş Şeker Fabrikası’nın özelleştirme kapsamına alınmasının nedenini sordu.
HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan Muş Şeker Fabrikası’nın özelleştirme kapsamına alınmasının nedenini sordu. Önergesinde “Muş Şeker Fabrikası, 1982 yılında kurulduğundan bu yana Türkiye’de en kaliteli şekeri üreten aynı zamanda Muş ilimizin ekonomisine ve istihdamına önemli katkıları olan sanayi kuruluşlarımızdan biridir. Aynı zamanda 2015 yılında Muş Şeker Fabrikasının en randımanlı çalışan ve kaliteli şeker üreten fabrikalardan biri olduğu tescil edilmiştir” ifadelerine yer veren Özkan, “Muş Şeker Fabrikasının düzenli çalışmasına ve Türkiye’nin en kaliteli şekerini üreten fabrikalardan biri olmasına rağmen fabrikanın özelleştirme kapsamında ele alındığı bilgisi yerel kaynaklardan tarafımıza ulaşmıştır” dedi. Özelleştirilen fabrikaların, çalışan işçilerin önemli kısmını işten çıkardığı, işçi ücretlerinin düşürüldüğü ve işçilerin düşük ücretlerle sosyal güvenceden yoksun bir şekilde çalıştırıldığını hatırlatan Çelik, “Muş ilinin istihdam alanın az olduğu düşünüldüğünde şeker fabrikasının özelleştirmesi ile birlikte istihdamın düşürüleceği, kalan işçilerin sosyal güvenceden uzak düşük ücretlerle çalıştırılacağı yani tam bir hak ve emek gaspı anlamına gelen taşeron işçi çalıştırmanın önünün açılacağına dair derin kaygılar söz konusudur. Son yıllarda şeker pancarı alımı ve üretiminin oldukça düşürüldüğü Muş Şeker Fabrikasının özelleştirme sebebiyle sadece çalışan işçilerin değil başta aileleri olmak üzere tüm kentin ekonomisini olumsuz etkileyeceği bilinmektedir” dedi. Özkan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’ye şu soruları yöneltti;
1- Muş Şeker Fabrikasının yılık toplam üretim kapasitesi ne kadardır?
2- Muş Şeker Fabrikası’nın Muş iline ekonomik katkısı ne düzeydedir?
3- Muş Şeker Fabrikasında şu anda toplam kaç kişi çalışmaktadır? Kadrolu işçi, memur ve geçici statüsünde çalışan sayısı kaçtır?
4- Muş Şeker Fabrikasında son 5 yıl içerisinde işten çıkarılan toplam işçi sayısı ne kadardır?
5- Fabrikanın son 5 yılda şeker pancarı alımı ne kadardır?
6- Muş Şeker Fabrikasının özelleştirme kapsamında ele alınmasının gerekçesi nedir?
7- Özelleştirme durumunda personel sayısında azalma olacak mıdır?
8- Özelleştirme ile ilgili sendika ve diğer meslek odalarının görüş ve önerileri alınmış mıdır?
9- Şeker fabrikasının özelleştirmesiyle beraber taşeron işçi çalıştırma süreci başlayacak mıdır?
10- Türkiye’de işsizlik oranlarının en yüksek olduğu illerden biri olan Muş ilinde istihdamı artırmaya dönük politikalarınız var mıdır?
Evrensel