Muş Valisi toplulaştırma çalışmaları hakkında köylüleri bilgilendirdi!
Hasköy ilçesine bağlı Eşmepınar köyünde devam eden arazi toplulaştırma çalışmalarını inceleyen Muş Valisi Vedat Büyükersoy, köy kıraathanesinde vatandaşlarla bir araya geldi. Vali toplulaştırma çalışmaları hakkında köylüleri bilgilendirdi...
Muş Valisi Vedat Büyükersoy, arazi toplulaştırmasının tamamlanması halinde çiftçinin cebine girecek paranın artacağını söyledi.
Beraberinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Osman Akar ile Hasköy ilçesine bağlı Eşmepınar köyünde devam eden arazi toplulaştırma çalışmalarını inceleyen Vali Büyükersoy, köy kıraathanesinde vatandaşlarla bir araya geldi. Vatandaşlara arazi toplulaştırmasıyla ilgili bilgi veren Vedat Büyükersoy, bu çalışmanın çok önemli olduğunu belirtti. Ülkede tarım arazilerinin çeşitli nedenlerle küçüldüğünü, parçalara bölündüğünü belirten Vali Büyükersoy, bundan dolayı verimlilik, karlılık olması gerekenden çok aşağılarda kaldığını vurguladı. Arazi toplulaştırmasının, çeşitli sebeplerle parçalanmış küçük parçalar halinde olmasından dolayı ekonomik üretime imkan vermeyecek olan bu arazi parçalarının bir araya getirilmesi işlemi olduğunu ifade etti.
Büyükersoy şöyle konuştu; "Çiftçilik yapan köylümüzün, 10 yere gideceğine tek yere gitmesini sağlayacak. Yakıttan ve zamandan tasarruf sağlanacak, arazi bütünleşeceği için ekonomik katkı sağlanacak. Bu proje bunun için çok önemli. Bunun yanı sıra Toprak Reformu Genel Müdürlüğü, toplulaştırma yaptığı yerlere ilave hizmetler de yapıyor. Toplulaştırma yapıldığı için çiftçinin arazisi daha ekonomik hale geliyor. Ayrıca, oraya kanalizasyon, sulama, artıma tesisler, tarla içi yollar gibi hizmetler de yapılıyor. Bu toplulaştırma da aynı öyledir. Aslında Muş Ovası, Türkiye'nin üçüncü büyük ovası. Burada toplulaştırma yapıldığı takdirde bizim gelirimiz artacak, cebimize giren para artacak. O bakımdan toplulaştırmanın bir an önce tamamlanması için hep beraber çalışacağız."
Köylüyle, çiftçinin farklı olduğunu dile getiren Büyükersoy; "Özellikle miras hukukundan kaynaklanan sebeplerden dolayı Türkiye'de arazi parçalanması, bölünmesi çok büyük oranlardadır. Bu da ekonomik üretimi engelleyici bir faktördür. Eğer siz Kanada'da, Amerika'da olsanız 4-5 bin dönümün altında tahıl ekmeye müsaade etmezler. Biz de 10 dönüme buğday ekiyor. Çünkü arazi parçalanmış. 10 dönüme buğday eken adama ne iş yapıyorsun diye sorulduğunda 'çiftçiyim' diyor. Köyde oturmakla, köylü olmakla çiftçi olmak farklı şeydir. Bunu da anlamak lazım. köyde oturabilirsin ama çiftçi olamazsın. Çiftçi olmanın şartları farklıdır. Üretimin ekonomik olması için arazinin bütünlüğünü çok büyük faydası vardır." dedi.
Arazi toplulaştırmasının vatandaşlar arasında memnuniyetle karşılandığını dile getiren Büyükersoy; "Toplulaştırmadan memnun olmayan vatandaşımız olabilir ama yüzde 99 civarında memnuniyet görüyoruz. İnşallah toplulaştırma bittiğinde köylümüz bulunduğu notadan çok daha iyi bir noktaya gelmiş olacak. Köy içinde toplulaştırma yapılırken, kanalizasyonlar da yapılmış olacak. Bunu çok önemsiyoruz. Çünkü hiçbir köyümüzün kendi imkanıyla kanalizasyonunu yapması mümkün görünmüyor. Bizim de Özel İdare olarak kanalizasyon yapmamız maliyet açısından çok külfet getirir. Biz kanalizasyondan önce yolları yapmakla meşgulüz. Bu bakımdan toplulaştırma büyük bir fırsattır. Toplulaştırma vasıtasıyla diğer hizmetleri de alıyoruz. 2-3 yıl içerisinde toplulaştırmanın semeresini hep birlikte görmüş olacağız. Toplulaştırma çalışmasının yapılacağı yerlerdeki hazine arazilerinin köylülerimize satışı yapılabilir. Öncelikli olarak kullanana satış imkanı var. Biz de buna müspet bakıyoruz. Toplulaştırma bittiğinde vatandaşlarımızın hazine arazilerinden de istifade etme imkanı ortaya çıkmış olacak" diye konuştu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Osman Akar ise, ülke nüfusunun arttığını ve buna paralel olarak gıda maddelerine olan ihtiyacın da arttığını dile getirip, "Bunun için birim alandan daha fazla verim alabilmemiz gerekiyor. Bunların bir aşaması da parçalanmış, üretimde kullanılması zor görünen, tarımsal alet ve ekipmanın çalışmasının zor olan arazilerin bir araya getirilerek birim alandan hem zaman, hem yakıt, hem de diğer tüm aşamalar açısından daha fazla verim alabilecek şekilde arazilerin bir araya getirilmesi amacıyla toplulaştırma yapıyoruz. 4 kısımda yaklaşık 78 köyde, 93 bin hektarlık alanda toplulaştırma yapılıyor" dedi.
Büyükersoy, daha sonra Eşmepınar köyünde arazi toplulaştırması kapsamında devam eden kanalizasyon çalışmalarını inceleyerek bilgi aldı.
Cihan