Genel

MÜSİAD Karabük Şubesi açıldı!

MÜSİAD Karabük Şubesi açıldı. Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Karabük Şubesi açılış galasında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin konuşma yaptı.

MÜSİAD Karabük Şubesi açıldı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, "Bankalar sadece teminat karşılığı kredi vermemeli. Projelerde teminat yoksa bile bir girişimciye yatırımcıya kredi vermeyi gündemine almalı. Ben bunu son derece doğru buluyorum" dedi.


Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Karabük Şubesi açılış galasında konuşan Şahin, Türkiye'nin son yıllarda ekonomik büyümede dünyada hissedilir rakamları yakaladığını memnuniyetle gördüklerini söyledi.


Türk ekonomisinin büyümesinde en önemli faktörün özel sektöre ait olduğunu anlatan Şahin, "2023 yılında Türkiye'yi dünyanın en çok kalkınmış, büyüme rakamlarını yakalamış 12 ülke arasına sokma hedefimiz var. Bu hedefe ulaşmanın yolu özel sektörümüzü daha canlı daha dinamik hale getirebilmek. Bu nedenle özel sektörün önünü açmak için AK Parti olarak önemli adımlar attık. Ama daha yapacağımız işler var" diye konuştu. 


Türkiye'de ihracat rakamlarının çok iyi olduğunu ancak çelme takmaya çalışanların da bulunduğunu, milletin iradesi ile şimdiye kadar hep engelleri aştıklarını şimdiden sonra da aşacaklarını ifade eden Şahin, şöyle devam etti:


"Bankalar sadece teminata kredi vermemeli, projeye de kredi vermeli. Diyelim güzel bir proje hazırladı girişimci, ama yeterli teminatı yok. Bankalar bu istikbal vaat eden projelere de destek vermeli. Bankalar sadece teminat karşılığı kredi vermemeli. Projelerde teminat yoksa bile bir girişimciye yatırımcıya kredi vermeyi gündemine almalı. Ben bunu son derece doğru buluyorum. Kuşkusuz ki hükümetimiz, ekonomiden sorumlu bakanlarımız bu önerileri dikkatle takip ediyorlar. Bu konuda mutlaka adımlar atılmalıdır."


- "Bankalar paradan para kazanan kurumlar olmamalı"


"Ayrıca bankalar sadece mevduat bankacılığı yapmamalı, yatırım bankacılığı yapabilmeli" diyen Şahin, "Bankalar paradan para kazanan kurumlar olmamalı. Aynı zamanda istihdama da yol açacak yatırımda da yapabilmelisiniz. Bunlar çok güzel öneriler. MÜSİAD bu önerileri bana getiriyor. 'Alt yapı yatırımları var ama bu yatırımlara belirli iş bitirme belgelerini almış bir takım müteahhitler katılabiliyor. Bunun sayısı da iki elin parmaklarını geçmez. O sayılı müteahhitlerin arasına giremeyen, girememiş olan ama verildiği zaman bir işi üstesinden gelebilecek olan bir takım yatırımcılarımızın önünü açın' diyor MÜSİAD"


Türkiye'den değişik ülkelere giden ürünlerin üzerinde "Made In Turkey" yazısını görmek isteyenlerin olduğunu, çünkü artık Türkiye'nin dünyada bir marka olduğunu belirten Şahin, sözlerine şöyle devam etti:


"Türkiye buraya kolay gelmedi. Eğer Türkiye dünyada böyle saygın bir noktaya gelmişse bundan tabi ki en büyük pay halkımızındır, aziz milletimizindir. Onlar yapılan seçimlerde siyasi istikrarı tercih ettiler, bu siyasi istikrar ekonomik istikrarı getirdi."


Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları'na kilit vurulmak üzereyken verilen desteklerle bugün kar eden bir kurum haline gelmesini anımsatan Şahin,  içte ve dışta tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin iyi yolda olduğunu kaydetti.


- MÜSİAD Genel Başkanı Olpak


MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak da üye sayılarının 7 bin 500’ü aştığını, yurt dışında da 56 ülkede, 150 temsil noktasına ulaştıklarını ifade etti.


IBF ve Uluslararası MÜSİAD Fuarları hakkında bilgi veren Olpak, "2013 yılında ekonomik, sosyal ve siyasal alanda birçok gelişmeye şahit olduk. IMF ile biten borç ilişkisi, dev yatırımlar, yıllar sonra Türkiye’nin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye çıkarılması, ilk akla gelenler. Yılın ikinci yarısındaysa, aslında aynı ekonomik başarı sürerken, daha çok siyasetin konuşulduğu bir dönem yaşandı. Gezi ile başlayan, 17 ve 25 Aralık ile devam eden süreçte, BIST100 endeksi, Mayıs 2013’te 93 binin üzerine çıkarak rekor kırmışken, yılı yüzde 27 kayıpla kapattı. Aynı süreçte, TL/$ kuru yüzde 18 değer kaybetti" diye konuştu. 


"Tüm bu koşullara rağmen, Türkiye 2013 yılında yüzde 4 büyüyerek, bizi mutlu etti" diyen Olpak, şöyle devam etti:


"Küresel krizin etkilerinden kurtulmaya çalışan Avrupa'da yüzde 0,5’lik büyüme gerçekleşirken, bu büyüme manidardır. 2014 yılına da, pek çoklarınca felaket senaryolarının çizildiği, büyüme tahminlerini aşağı yönlere vize edildiği bir ortamla girdik. Biz ise ısrarla, elimizdeki rakamların hiçbirinin büyümemizi aşağı yönlü revizeyi gerektirmediğini ve yüzde 4 büyümeyi yakalayabileceğimizi ifade ettik."


Olpak, "Geçtiğimiz günlerde açıklanan 2014 yılı ilk çeyreğindeki yüzde 4,3’lük büyüme, MÜSİAD olarak ne kadar isabetli olduğumuzu ortaya çıkardı. Ülkemiz, 18 çeyrektir aralıksız büyümeye devam etmiştir. Şüphesiz, ilk çeyrek büyümesine en önemli katkının ihracattan gelmesi, sevindirici. Son 2 çeyrektir büyümeyi olumsuz etkileyen yurt dışı talep, ilk çeyrekte 4 artarak, büyümenin lokomotifi oldu" dedi.


"Büyümeyi son 2 çeyrektir olumlu yönde etkileyen özel sektör yatırımları yüzde 1,3 düştü. Bunun sebebinin, Merkez Bankası’nın ocak ayında aldığı radikal faiz artırım kararının, özel sektör yatırımları üzerindeki yavaşlatıcı etkisi olduğunu düşünüyoruz" şeklinde konuşan Olpak, "Bu noktada, Merkez Bankası'nın yaptığı son faiz indirimini olumlu karşılıyor ama yeterli görmüyoruz. Enflasyon rakamlarında muhtemel bir düşmeyle, Merkez'in faizde daha cesur bir indirime gideceğini bekliyoruz. Ekonomi yönetimimiz, iç piyasayı soğutma yönünde ilave bir karar almazsa, bu yıl, geçen yıldan daha düşük bir büyüme hedeflemiyoruz" ifadelerine yer verdi.


Türkiye’nin son yıllarda elde ettiği, siyasi ve ekonomik istikrar ile beraber gelen, huzur ve güven ortamının sonucu olan refah artışına, Karabük'ün de katkıda bulunmasının sevindirici olduğunu belirten Olpak, dış ticaret hacminin, son 11 yılda 24 misli arttığına işaret etti.


Olpak, şunları kaydetti:


"Bir ülkenin iş adamlarından beklentisi, daha fazla yatırım, daha fazla istihdam ve sosyal gelişime daha fazla katkıdır. Biz iş adamlarının bunları yapabilmek için beklediği ise huzur, güven, pozitif istikrar, hızlı ve adil işleyen bir hukuk sistemidir. Bugün siyasi istikrarla gelen ekonomik istikrar ve hedeflerin yakalanmasıyla elde edilen güven ortamı, 1,5 yıldır devam eden çözüm süreci ve demokratikleşme paketiyle, geleceğe daha güvenle bakıyoruz."


- "Şiddet olaylarından rahatsızız"


Huzur ortamı devam ederken, aniden alevlenen şiddet olaylarından rahatsız olduklarını vurgulayan Olpak, "Şiddetin yeniden başladığı bir dönemde, Türk Bayrağımızın bir askeri birliğimiz içinden indirilmesi tahriki manidardır. Aynı dönemde, IŞİD'in, Musul Başkonsolosluğumuzu basarak, vatandaşlarımızı kaçırması da vahim ve kabul edilemez bir saldırıdır. Öncelikli temennimiz, Başkonsolosumuz dahil tüm vatandaşlarımızın bir an önce salimen kurtulmalarıdır. Bir başka temennimiz, bunların kabul edilemezliği yanı sıra aynı dönemde yaşanmasının, bir tesadüf sınırı içinde olmasıdır. Son temennimiz ise bütün bu yaşananların, ülkemizi, sonu belirsiz bir sürece çekebilecek gelişmelerin yaşanmamasıdır" ifadesini kullandı.


Olpak, MÜSİAD olarak demokrasi ve huzurun kök salması için üzerilerine düşen ne varsa yaptıklarını olduklarını, etnik ve dini ayrımcılığa, ötekileştirmeye hep karşı olduklarını olmaya da devam edeceklerini çünkü öteki olmanın ne demek olduğunu iyi bilenlerden olduklarının altını çizdi.


Karabük Valisi Orhan Alimoğlu, AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci, Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, diğer protokol üyeleri, iş adamları ve MÜSİAD üyelerinin katıldığı galada, Olpak tarafından Şahin'e plaket ve çeşitli hediyeler takdim edildi. 


Gala, MÜSİAD'a katılım sağlayan iş adamlarına plaket verilmesiyle son buldu. 


AA