Sektörel

Müsilaj sayfiyelerdeki konut fiyatlarını nasıl etkiledi?

 Son zamanlarda Türkiye denizlerinde büyük tehlike yaratan müsilaj sayfiye yerlerdeki konutların değerini de tehdit eder hale geldi. Sektör temsilcileri burada yer alan konutların fiyatların düşmesinden endişeli. 

Marmara Bölgesi ve çevresini olumsuz bir şekilde etkileyen deniz salyas isminin verdiği müsilaj, sahil şeridinde yaşayanların keyfini kaçırdı. Ekonomist'ten Levent Gökmen Demirciler'in haberine göre; İstanbul başta olmak üzere, Tekirdağ, Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Edirne'ye bağlı beldelerde yazlık konutlar, müsilajdan birinci derecede etkilenmiş durumda. Bu bölgelerde sezonluk ev kiralamayı planlayanlar Ege Bölgesi'ni tercih etmeye başladı. 

Çözüm uzun sürebilir 

Okulların kapanması ve yaklaşan Kurban Bayramı ile beraber büyük kentlerde yaşayanlar tatil planlarını artırırken pandemi döneminde yazlık kiralamaları dikkat çekmişti. Bu durum gayrimenkul piyasasını hareketlendirdi. Ancak son dört aylık dönemde deniz yaşamına büyük zarar veren müsilajın yayılması, yazlık bölgelerdeki gayrimenkul piyasasını da kötü bir şekilde etkiledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yerel yönetimler ve üniversiteler sorunun çözümü için eylem planları hazırlayıp harekete geçseler de geniş bir alana yayılan sorunun çözümlenmesinin 2-3 yılı bulabileceği belirtiliyor. 

Denge Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş. Rapor Kontrol Müdürü Mehmet Ali Hartavi, yaz tatili planlarının yapıldığı şu günlerde müsilajın yazlık konutları birinci derece etkilediğini dile getiriyor.

Yazlıklar etkilenecek 

Sorunun uzun vadeye yayılması halinde yazlık bölgelerdeki evlere olan talebin kötü bir şekilde etkilediğini vurgulayan Hartavi, "Sezonluk ev kiralama niyetinde olan yatırımcıların beklemeye geçtiği ya da Ege'de farklı bölgelere yöneldiği görülüyor. Bu durum henüz satış fiyatlarını etkilememesine karşın yazlık konut talebi üzerinde olumsuz etkilere yol açmaya başladı. Uzun vadede fiyatlara da yansıyacağını söyleyebiliriz" şeklinde konuştu.

Bu dönemde özellikle havuzlu sitelerdeki yazlıklar ve müstakil havuzlu villalar talep görmeye başladı. Hartavi, "Sorun devam ettiği müddetçe, yazlık bölgelerde havuzlu konutlara ilgi gitgide artacak. Havuzu bulunmayan konutlara talebin sınırlı kalacağı ve bu noktada havuzu bulunan konutların bulunmayanlardan fiyat olarak ayrışacağını söyleyebiliriz" dedi.

Nereler etkilendi?

Denge Değerleme'nin araştırmasına göre; Marmara Denizi Tekirdağ kıyılarında İstanbul'a bağlı Silivri,
Şarköy Büyükçekmece, Adalar plajları; Tekirdağ'a bağlı Şarköy, Marmara Ereğlisi Kocaeli'ye bağlı, Bayramoğlu; Yalova'ya bağlı Çınarcık, Çiftlikköy, Çiftlikköy Esenköy, Armutlu; Bursa'ya bağlı Armutlu Büyükkumla, Mudanya, Gemlik; Balıkesir'e bağlı Avşa, Marmara Adası, Bayramdere - Kurşunlu Bandırma, Erdek, Çanakkale'ye bağlı, Eceabat, Gelibolu, Biga gibi tatil beldelerindeki yazlıklar sorundan etkileniyor. 

Müsilajın Karadeniz ve Kuzey Ege'de de görülmesiyle beraber, İstanbul'a bağlı Şile, Riva, Kilyos; Çanakkale'ye bağlı Saroz, Gökçeada, Edirne'ye bağlı Erikli, Mecidiye de durumdan olumsuz etkilenme tehdidi altında. Bandırma, Biga, Erdek ilçeleri, Marmara ve Avşa Adaları bölgesinde değerlerde müsilaj kaynaklı belirgin bir değişiklik görülmedi. Ancak bu bölgelerde yazlık amaçlı konut almak ve yatırım yapmak isteyenler acele etmeme kararı aldı. Kısa vadeli bir çözüm üretilmezse özellikle Erdek ilçesi, Marmara ve Avşa adalarında yazlıkların değerinin önemli ölçüde düşmesi bekleniyor. Bursa'nın Gemlik, Mudanya'da alım satımda azalma görülmezken değer artışlarında duraklama oldu. Yaz kış yaşanılan Gemlik merkezde alım ve satımlar normal devam ederken Küçük Kumla ve Büyük Kumla gibi sayfiyelerde fiyatlar düşmedi ama alım-satım ve kiralamalar durdu. Bursa'nın Karacabey ilçesinin Kurşunlu ve Bayramdere beldelerinde müsilaj etkisiyle satışlar durdu.

 

Bahçeli evler avantajlı

Müsilajın yazlık piyasasında yarattığı tedirginliğe rağmen, sektör temsilcileri umutlarını canlı tutmaya çalışıyor. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, müsilajın gayrimenkul piyasasını etkileyeceğini ama çok büyük düşüşler olmasını beklemediklerini söylüyor. Aşa, "Genelde yazlık evler pandemiden dolayı tercih edildi, insanlar denizden ziyade bahçeli eve yöneldiler. Koku olayı ve denizin kullanılamaması gibi sebeplerden müsilaj, gayrimenkul piyasasını mutlaka etkileyecektir ama çok büyük düşüşler olmayacaktır" diye konuşuyor. Müsilaj nedeniyle gayrimenkul fiyatlarının kısa vadede düşmeyeceğini belirten Agra Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı Mimar Nihat Şen de problem kaynağından çözülmeyip kalıcı hale gelmesi durumunda gayrimenkul değerinde düşme tehlikesi olabileceğini dile getiriyor. 

Şu anda konut bulamama sıkıntısı olduğunu, fiyatların inşaat maliyetleri ve talep artışı nedeniyle çok yüksek seyrettiğini kaydeden Şen, "Bu yüzden konut fiyatlarını şu an belirleyecek ana etken müsilaj değil ama problem çözülmezse fiyatlarda düşüş meydana gelecektir. Yaşam olmayan, sağlık olmayan, çevresel kirlenmenin olduğu yerde yaşam daha kaliteli olmayacağından gayrimenkul değerli olmayacaktır" diyor. Gayrimenkul Uzmanı Hakan Erilkun ise müsilajın gayrimenkul piyasasında fiyatları aşağı yönde etkileyecek bir durum yaratmasını düşünmediğini söylüyor. Erilkun, "Bu durumun çok uzun süreceğini düşünmüyorum. O nedenle fiyatlara da düşüş olarak yansımayacağı görüşündeyim" şeklinde konuştu.

Müsilaj, gayrimenkul piyasasını nasıl etkiledi?