Ekonomi

Muş'ta imar planına deprem düzenlemesine başlanıldı! İşte detaylar!

Muş’ta imar planında değişikliğe gidildi. Konuya dair Muş Belediye Başkanı Feyat Asya açıklamada bulundu. İşte detaylar!Belediye Başkanı Feyat Asya’nın başkanlığında yapılan toplantıda, imar planı konuşuldu

Muş Belediyesi, mart ayı meclis toplantısının ikinci oturumunu yaptı. Belediye Başkanı Feyat Asya’nın başkanlığında yapılan toplantıda, imar planı konuşuldu. Kent imar planında deprem düzenlemesi yapılan toplantıda konuşan Başkan Asya, “1'inci derece deprem bölgesi olan ilimizde bu tür acıların yaşanmaması adına bizlerin de alması gereken tedbirlerin olduğunu bilmekteyiz. Her ne kadar görev süremiz içerisinde imar planlarında önemli kararlar alıp hayata geçirsek de son deprem ile daha radikal kararlar almamız gerektiğinin bilincine vardık. Bugün aldığımız kararlar tamamen siyaset üstü olup, insanlarımızın hayatlarını ve geleceklerini korunmaya yöneliktir. Asrın felaketi olarak adlandırılan deprem bizleri derinden üzerken sorumluluğumuz gereği ders çıkarmamız gereken hususların olduğunu da bize hatırlatmıştır” diye konuştu.

İşte ayrıntılar…

Son 9 yılda imar değişiklikleri ile ilgili yapılan çalışmaları dile getiren Asya,“2013 yılında 12 kat olan kat yüksekliklerini göreve geldikten hemen sonra 2015 yılında 10 kat, 2016 yılında 8 kat, 2017 yılında ise 6 kat ile sınırladık. Çarpık yapılaşmanın da önünü kesmek için imar plan notlarını güncelleyerek yüksek katlara sınırlama getirdik. Sosyal donatı alanlarının fazla olmasına dikkat ederek, yaşanılabilir bir Muş hedefledik. İlimizin geleceği için yaşam standartlarını yüksek tutacak sosyal donatı ve teknik altyapı alanları ile bir bütün olarak kaliteli bir kent çevresi oluşturmak amacındayız. İki dere arasında sıkışan şehrimizin doğusunda ve batısında yeni imar alanlarının açılması için gerekli adımları attık. 2015 yılında Bayraklı Tepe bölgesinin imara açılması için gerekli çalışmaları başlattık. Sonrasında Soğucak ve Donatım bölgelerinde imar uygulama çalışmalarını başlattık. Söz konusu bölgelerin imara açılmasını önümüzdeki süreçte sonlandırarak imar planlaması bitmiş, 18 uygulaması gerçekleşmiş, alt ve üstyapısı bitmiş, bölgeleri yerleşim alanı olarak halkımızın hizmetine sunacağız” dedi.

İMAR PLAN NOTLARINA EKLENECEK MADDELER!

Başkan Asya, meclis toplantısında imar planına dair yapılan değişiklikleri şu şekilde belirtti;

“Ek madde 1; Bitişik nizamlarda iki blok arası çekme mesafesi; a) Bodrum kat ve zemin kat için iki blok arası dilatasyon derzi yapılmalıdır. b) Birinci kattan itibaren her bina için 40 santim çekme yapılması mecburidir.

Ek madde 2; Tüm caddeler ve merkezi iş alanları da olmak üzere ticaret ve konut altı ticaret alanlarında asma kat yapılmayacaktır.

Ek madde 3; Zemin katın ticari amaçlar ile kullanılması halinde kat yüksekliği 3,5 metreyi geçemez.

Ek madde 4; Çıkma/konsol uygulamaları; a) Yapılarda çıkma/konsol yapılması halinde kolonların dışarıdan kirişler ile birbirine bağlanarak içten ve dıştan çerçeveli sistem ile yapılması mecburidir. b) Çıkmaların bina dengesini sağlayacak şekilde her cepheden eşit uzunlukta olması gerekmektedir. c) Çıkma uzunluğu 1 metreyi geçemez.

Ek madde 5; Yapıda yapı bütünü için en az 1/3 oranında perde beton kullanılması gerekmektedir. Ek madde 6; Zemin+2 kat ve üzeri yapılacak bütün yapılarda bodrum kat yapılması mecburidir.

Ek madde 7; Yapı ruhsatlı binalarda mevcut durumun değiştirilmesi için sunulan projelerde; 2018 deprem yönetmeliğine göre statik rapor getirilerek, güçlendirme şartı sağlanması gerekmektedir.

Ek madde 8; Plan tadilatları belediye meclisince onaylanmış olan yerlerde ikinci bir plan tadilatına izin verilemeyecektik.”