03 / 05 / 2024

Mustafa Akaydın: Basketbol Arena için para bulmak zor değil!

Mustafa Akaydın: Basketbol Arena için para bulmak zor değil!

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, "Üzerimize vazife olmamasına rağmen, tüm iyi niyetimizle basketbol arenayı yapmak istedik, ancak kredi girişimlerimiz sonuçsuz kaldı" dedi



Başkan Akaydın, yaptığı yazılı açıklamada, 100. Yıl sahasının GSGM'ye bağlı bir arazi olduğunu, GSGM'nin "tesis yapmak için mali kaynağım yok" görüşünü belirterek, araziyi 49 yıllığına Büyükşehir Belediyesine tahsis ettiğini kaydetti. Akaydın, açıklamasında şu ifadeye yer verdi:

"Arazinin üçte birlik kısmı spor alanından çıkarılıp ticari alana çevrilmiş. Yatırımcı bulunarak, burada oldukça vahim bir ticari alan karşılığında, rant karşılığında arena denilen basketbol salonu ve 30 bin kişilik stadyum ihalesi yapılmış. İhale yapılırken yanlış bir plan kararı alınarak, blok boyu derinliği aranmaz plan notu düşülmüş. Bu proje ve plan, Antalya halkından gizlenmiş. İhalenin yapılışı iki yıla yaklaşırken, bu ilgili yerin ruhsatı müteahhide verilmemiş. Ruhsat olmadığı halde hafriyat başlamış. Mahkemelere de bu konuda çeşitli davalar açılmış. İdari yargı, blok boyu derinliği aranmaz şartını iptal etmiş. Yani bu bölgeyi plansız bırakmış. Plansız kalınca biz de Büyükşehir Belediyesi olarak yeni bir planlama yapmak durumunda kaldık."

Basketbol etkinliğinin Antalya'nın vazgeçilemez derece önemli konusu olduğunu kaydeden Akaydın, basketbol salonu yapılması konusunda ellerinden gelen her türlü desteği vermeye hazır olduklarını bildirdi. Akaydın, açıklamasını şöyle sürdürdü:
 
"Üzerimize vazife olmamasına rağmen, tüm iyi niyetimizle basketbol Arena'yı yapmak istedik, ancak kredi girişimlerimiz sonuçsuz kaldı. Şu girişimi de yaptık: (Borçlanma limitlerimiz dolmuş ama bize merkezi hükümet kanalıyla bir kredi yaratılırsa biz bu borcu üstleniriz, görevimiz olmamasına rağmen arenayı da yaparız) dedik. Belediyenin durumu malum. Borçlanabilirlik, yeteneği olmayan belediyemize böyle bir kredi yaratılamadı. Sponsor arayışına gittik. Bu kriz ortamında böyle bir sponsor da bulunamadı. Üç aydır GSGM ve ilgili Bakanlığın görevini üstlendiğimiz halde böyle bir durumdayız. Dünya Basketbol Şampiyonası'nın Antalya'da yapılması samimi olarak isteniyorsa Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, ilgili Bakanlık ve Genel Müdürlüğü bu yatırımı yapabilecek güce sahiptir. Biz de kendilerine her türlü desteği veririz."
 
Büyükşehir Belediyesinin 100. Yıl'daki ticari alanı iptal ederek imar açısından Antalya'yı çok ciddi bir durumdan kurtardığını savunan Akaydın, GSGM'nin, spor için tahsis edilmiş arsalarının kanuna aykırı olarak ticaret
alanına çevrilmesini talep ettiğini, ama idari yargının onay vermediğini belirtti.

Açılan davalar nedeniyle Danıştay'ın bölgedeki üst ölçekli planları da iptal etmesinin söz konusu olduğunu ifade eden Akaydın, böyle bir durumda Büyükşehir Belediyesinin istese de bu alanda ticari bir planlama yapma hakkına sahip olamayacağını bildirdi.

Hükümetin, Dünya Basketbol Şampiyonası'nın, Antalya'da yapılmasıyla ilgili, kendisinin belediye başkanı seçildikten sonraki yaklaşımının siyasi olduğunu öne süren Akaydın, açıklamasını şöyle tamamladı:
"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti bu organizasyonu bu kadar önemsiyorsa, arena için yapılacak parayı bulmak hiç zor bir iş değil. 20- 25 milyon Avro civarında bir yatırım. Bunun arkasındaki nedenin siyasi bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum. Olayı mevcut Büyükşehir Belediyesi yönetimi üzerine ciro ederek, projeyi durdurdular şeklinde negatif bir propaganda ortamı ortaya çıkarmak amacı yatıyor bunun altında."
A.A


Geri Dön