Kent Haberleri

Mustafa Armanağan Kanal İstanbul ve Sultan 2. Abdülhamit'i anlattı!

Tarihçi-Yazar Mustafa Armağan, Sapanca Gölü’ nden Karadeniz’e kanalla ulaşılması ve Marmaray’ın benzeri olan Sarayburnu ile Üsküdar arasına geçit yapılması projelerinin 2. Abdülhamit döneminde düşünüldüğünü söyledi...


“2. Abdülhamit devleti Asım’ın nesline emanet etmek istiyordu” 


Tarihçi-Yazar Mustafa Armağan, Sapanca Gölü’nden Karadeniz’e kanalla ulaşılması ve Marmaray’ın benzeri olan Sarayburnu ile Üsküdar arasına geçit yapılması projelerinin 2. Abdülhamit döneminde düşünüldüğünü söyledi. Günümüzdeki birçok fakülte, yüksekokul ve hastanenin 2. Abdülhamit tarafından hizmete açıldığını belirten Armağan, “O, devleti Mehmet Akif’in deyişiyle, Asım’ın nesline emanet etmek istiyordu.” dedi.


Bağcılar Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Kanal İstanbul ve Sultan 2. Abdülhamit” konulu konferansta konuşan Tarihçi-Yazar Armağan, 2. Abdülhamit’in bilinen ve bilinmeyen birçok yönünü hayatından örnekler sunarak anlattı. 


Armağan, Sultan Abdülaziz’in öldürülmesinin ardından İttihat Terakki üyelerinin tahta mason olan 5. Murat’ı çıkarmak istediğini ancak aklını kaybedip garip hareketler yapması üzerine 2. Abdülhamit’in padişah olduğunu anlattı. Armağan, Osmanlı Devleti’ni istedikleri gibi yönetmek isteyenler güçlerin 2. Abdülhamit’e senet imzalattıklarını ifade etti. 


ŞEMSİ PAŞA’NIN ÖLDÜRÜLMESİ ve ERGENEKON BAĞLANTISI


2. Abdülhamit’in padişah olduktan sonra meşrutiyeti ve anayasayı kabul ettiğini anlatan Armağan, reformlar yapmaya başladığını ifade etti. Meclis-i Mebusan’ı askıya alan 2. Abdülhamit’in 1881’de dizginleri ele aldıktan sonra Yıldız Mahkemelerini kurarak darbecileri yargıladığını ancak suçlu bulunanların idam cezalarını affettiğini ifade etti. 7 Temmuz 1908’de Manastır’da Müşir Şemsi Paşa’nın öldürülmesi olayının önemine de vurgu yapan Armağan, Ergenekon iddianamesine göre bu olayın 100. Yılında bombaların patlatılacağı ve önemli kişilerin öldürüleceği böylece hükümetin yönetemez duruma getirileceği ifadelerine vurgu yaptı. 


MÜSLÜMANLARIN EĞİTİMİNE ÖNEM VERDİ


3,5 milyon metrekarelik toprakta 25 milyon insanın yaşadığını ve bunun 15 milyonunun Müslüman tebaadan oluştuğunu anlatan Armağan, 2. Abdülhamit’in ölüm oranını azaltmak için sağlık ve eğitim alanında önemli çalışmalar yaptığını kenara atılmıştır.” dedi. İzmir’in meşhur saat kulesini de O’nun yaptırdığını kaydeden Armağan, üzerindeki tuğranın ve devlet armasının 1940’lı yıllarda koparıldığını söyledi. 2. Abdülhamit döneminde Sapanca gölünden Karadeniz’e kanalla ulaşılması projelerinin düşünüldüğünü de anlatan Armağan, hayata geçirilen Marmaray’ın benzeri olan Sarayburnu ile Üsküdar arasına inşa edilmesi düşünülen geçit projesini de o dönem hazırlanan çizimlerle anlattı. 


2. Abdülhamit’in tahttan indirilmesinin ardından Osmanlı Devleti’nin savaşa sürüklendiğini ifade eden Armağan sözlerini şöyle tamamladı: “Kendisini tahttan indirenlere ‘benden sonra 10 yıl bu ülkeyi idare edin 100 yıl idare etmiş olacaksınız’ diyor. Ancak 10 yıl bile sürmüyor 9,5 yıl sonra Mondros Mütarekesi ile ülkemiz işgal ediliyor.