Mustafa Bozbey kentsel dönüşüme farklı bakış açısı sundu!
Bursa Haber Gazetesi köşe yazarı olan Cihat Özkan bugünkü yazısında Bursa Nilüfer İlçesi'nin vizyonunu anlattı. Mustafa Bozbey'in gerçekleştirdiği proje ve yatırımlardan bahseden Özkan, Bozbey'in kentteki hedeflerini açıkladı.
Dile Kolay tam 17 yılı doldurdu başkanlık koltuğunda Mustafa Bozbey. İlk seçildiği zamanı da, hizmet vermeye çalıştıkları barakadan bozma belediye binasını da daha dün gibi hatırlıyorum. Şüphesiz ki, aradan geçen 17 yılda Nilüfer de. Bursa da çok değişti. 18 Nisan pazartesi akşamı gazetemizin düzenlediği gündem buluşmaları kapsamında Mustafa Bozbey ile bir araya geldik. Gün itibariyle güzel bir rastlantı da oldu çünkü Bozbey, tam 17 yıl önce yine bir 18 Nisan (1999) günü koltuğa oturmuştu.
Ne değişti?
Görevde olduğu süre içerisinde neler yaptığını özetleyen Bozbey, işbaşı yaptıkları Nilüfer'de kültür sanat etkinliklerinin, meydanların, kütüphanelerin ve spor tesislerinin adının bile olmadığını söyledi. Gelinen noktada ise bugün Nilüfer'in ülke genelinde bilinen bir kültür sanat merkezi haline geldiğini, ilçeye çok sayıda meydan kazandırıldığını, Nilüfer'deki kütüphanelerin niteliği ve sayısıyla Bursa'da örnek olduğunu, her branştan sporcular için de çok sayıda tesis yapıldığını anlattı Başkan Bozbey. Demokratik katılımla ilçeyi yönettiklerini kaydeden Bozbey, Nilüfer'deki yaşam kalitesini arttırmak için hava, su ve elektromanyetik kirlilik gibi ölçümlemeleri yaparak bu sonuçlara göre hareket ettiklerini ifade etti. Bozbey, Nilüfer'de kimsenin ötekileştirilmediğini ve her düşünce, inanç ve görüşten insanın hiç bir ayrıma ya da önceliğe tabi tutulmadan hizmet aldığını anlattı.
Kentsel dönüşüm Belediyelerin en güncel konusu kentsel dönüşümle ilgili de farklı bir bakış açısı sunan Bozbey, öncelikle eski binaların yenilenmesinin kentsel dönüşüm olarak nitelenmesinin yanlış olduğunu belirterek bu çalışmalara ancak kentsel yenileme denilebileceğinin altını çizdi. Emsal artışı yoluyla binaların yenilenmesine de itiraz eden Mustafa Bozbey, bunun söz konusu bölgelerde yol açacağı nüfus artışıyla birlikte başta trafik ve okul ihtiyacı olmak üzere yeni sorunlara yol açacağını savundu. Görüştüğü bir çok büyük müteahhidin de emsal artışına karşı çıktığını ve "Bursa İstanbul'a dönmesin, her yer betonlaşıp cazibe merkezlerindeki nüfus artışı desteklenmesin" diyerek itirazda bulunduklarını iddia eden Başkan Bozbey, "Artık müteahhitler bile böyle düşünüyorsa bu yöntemde ısrar etmenin bir anlamı yok" dedi. Bozbey'in bu konudaki çözüm önerisi ise devlet destekli uzun vadeli sıfır faizli kredilerin sağlanması ve yenileme çalışmalarına vergi muafiyeti getirilerek maliyetin mülk sahipleri tarafından karşılanması yönünde.
Osman Çelik'in Nilüfer'deki faaliyetleri Söz müteahhitlerden açılınca Bozbey'e, "CHP ve AK Parti'de siyaset yapan birçok kişi, Osman Çelik'in şu anda en rahat Nilüfer'de iş yaptığını ve onun inşaatlarıyla ilgili talep ettiği her türlü proje tadilatının hızla karşılandığı iddia ediliyor. Gerçekten durum böyle mi?" Diye sordum. Kendisi de müteahhit kökenli olduğu için bütün inşaatçılarla iyi ilişkilerinin olduğunu belirten Mustafa Bozbey, 'Osman Ağabey' diye hitap ettiği Osman Çelik ile de ilişkilerinin çok iyi olduğunu ama herhangi bir ayrıcalık yapmadıklarını, Nilüfer'de kurduktan sistem sayesinde tüm müteahhitlerin işlerinin çok hızlı çözüldüğünü söyledi.
Bozbey 2019'da ne yapacak?
Başkana, görev süresinin dolacağı ve hem yerel hem de genel seçimlerin yapılacağı 2019 yılında ne yapmayı planladığını da sordum. Bozbey, '2019'a daha üç yıl var: diyerek net bir cevap vermese de, o tarihte belediye başkanlığında 20 yılı dolduracak Bozbey'in tercihini milletvekilliğinden yana kullanacağını tahmin ediyorum. Bunun için başkanın çok sayıda nedeni de var ama o nedenleri (eğer ömrümüz varsa) 2019 yılı seçimleri yaklaştığında kaleme alacağımız başka bir yazıya bırakalım.
Cihat ÖZKAN/Bursa Haber