29 / 04 / 2024

Mustafa Demir: Binaların enerji kimlik belgesi olacak!

Mustafa Demir: Binaların enerji kimlik belgesi olacak!

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, 2011 yılından itibaren, ruhsat alan her binanın enerji verimli bina olduğunu gösteren 'Enerji Kimlik Belgesi' olacağını söyledi. Bakan Demir, Vali Mevlüt Bilici'yi ziyaret etti



Bin kişilik öğrenci yurdu yapımının temelini atmak için Kayseri'ye gelen Bakan Demir, Vali Mevlüt Bilici'yi ziyaret etti. Japonya'daki depremin, Türkiye'ye yeniden depremi hatırlattığını kaydeden Bakan Demir, Türkiye'nin de deprem kuşağı üzerinde olduğunu ve bakanlık bünyesinde yeni sistemleri devreye aldıklarını söyledi.

Yapı denetimini 81 ilde yaygınlaştırdıklarını ve artık 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren eş zamanlı olarak Türkiye genelinde ruhsat alan her binanın enerji verimli bina olma sistemini gösteren enerji kimlik belgesi uygulamasını başlattıklarını kaydeden Demir, Kayseri'de 17 tane yapı denetimi kuruluşuna yetki verdiklerini söyledi.

KOOPERATİFÇİLİĞİ TÜRKİYE GENELİNDE GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde bulunan yapı kooperatifçiliğinin İmar ve İskn Bakanlığı yönetimine geçtiğini kaydeden Bakan Demir, bu konuda elektronik bir yazılım hazırladıklarını ve 2011 yılı içinde işletmeye alacaklarını dile getirdi.

Yapı kooperatifçiliğinin geçmişte çok büyük bir güven kaybına neden olduğunu aktaran Bakan Demir, "Sistem çok sağlıklı kurulamadığı ve yönetilemediği için boşluklar vardı. İnsanlar ev sahibi olmak için bir araya geliyorlardı ama bir şekilde yapım esnasında veya bir kısım kooperatif yönetimleri sağlıklı yürütülemediği için büyük mağduriyetler söz konusu oldu. Bu kapsamda yeniden yapı kooperatifçiliğine güveni oluşturup belli imknı olmayan vatandaşlarımıza muhtemel gelecek olan maddi imknıyla birlikte daha öncesinde konut sahibi olabilmesi için kooperatifçiliği ülkede yeniden geliştirmek istiyoruz." diye konuştu.

Özel yap sat müteahhitliğiyle ilgili de çalışma içerisinde olduklarının altını çizen Demir, 2012 tarihinde özel yap sat müteahhitliği denilen, özel yapım alanındaki hem yapı sahipleri hem de müteahhitlik sistemlerini kayıt altına aldıklarını açıkladı.

Demir, "Burada ruhsata aykırı niteliksiz yapı yapma noktasındaki bizim geçmişten gelen alışkanlık aksak veya eksik noktaların yüzde yüze yakınını gidermeye çalışacağız. Japonya'da olan deprem bir kere daha gündemimize getir diki ülkemiz deprem kuşağında. Bu sistemlerle birlikte sağlıklı planlamayı kentleşme ve kırsal yapılanmayı temin etmiş olacağız. Artık inşaatlarda imalatları yapan ustalarında belgesini isteyeceğiz. İmar kanununda yapılan değişiklikle belgesi olmayanların inşaat imalatı yapamayacağı dönemi 2012 den itibaren hayata geçireceğiz." dedi.

Temeli atılacak yurdun birer ve üçer kişilik odalardan oluşacağı bilgisini de veren bakan Demir, "Bakanlığımızın koordinatörlüğünde yapılacak bir öğrenci yurdunun temelini atacağız. Bu bizim için çok önemli. Tüm üniversiteleri Türkiye genelinde yaygınlaştırdık. Sadece üniversite kurmakla kalmayıp öğrencilerin güzel meknlarda ders çalışabilmelerini, sosyal imknları içinde barındıran sağlıklı bir şekilde öğretim hayatını sürdürebilecekleri tek kişilik ve üç kişilik odalar kalabilecekleri yurtları tüm Anadolu da yaygınlaştırıyoruz." dedi.

Konuşmaların ardından Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Bakan Demir'e vazo hediye etti.
Zaman


Geri Dön