Genel

Mustafa Demir: Laleli esnafı yayalaştırmaya katkı sunuyor!

Fatih Belediyesi, Tarihi Yarımada ’da trafik sorununu çözmek ve bölgeyi görsel olarak turizme daha uygun  hale getirmek için başlattığı yayalaştırma çalışmasını, Alt Laleli bölgesinde  sürdürüyor

20 gün sürecek çalışmaların ardından Hayriye Tüccarı ve Türkeli caddeleri arasında kalan 'Alt Laleli' bölgesi araç trafiğine kapatılacak. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir,  Ceylan, şžair Haşmet, Paşazade, Azimkar, şžair Fitnat ve Kızıltaş sokaklarının araç  trafiğine kapatılacağını ve gerçekleştirilecek olan yayalaştırma çalışmalarının  bütçesinin, Laleli esnafı ve Belediye tarafından ortaklaşa karşılanacağını  söyledi.

Proje bütçesi olan 4 milyon liranın yarısının, bölge esnafı tarafından kurulan Laleli Sanayici ve İş Adamları Derneği (LASİAD) tarafından karşılanacağını belirten Demir, 'Alt Laleli esnafı ve LASİAD ile yaptığımız  görüşmede, bir an öce yayalaştırma çalışmalarının başlaması üzerine yoğun talep  aldık. Örnek bir uygulamayla, bölgenin, esnaf tarafından daha çok sahiplenilmesi  mümkün olacak ve bu önemli ticaret bölgesi rahat bir nefes alacak' dedi. Demir, İstanbul 'un en önemli sorununun trafik ve otopark olduğunu ifade  ederek, 'Tarihi Yarımada 'da bu sorun daha da derinden hissediliyor. Laleli 'de  turizmin ve ticaretin yoğun olması, gündüz çalışanların oranının diğer bölgelere  göre daha da yoğun olması trafik çilesini içinden çıkılmaz bir hale dönüştürüyor.

Dünyada bu kadar yoğun olan bölge sayısı çok az ve bu ülkeler sorunla mücadele için yayalaştırma yoluna gitmişlerdir. Avrupa 'da insanların bu tip bölgelere özel  araçlarıyla değil, toplu taşıma araçlarıyla gitmelerinin önünü açıyorlar' diye  konuştu.

Alt Laleli bölgesinin, ticaret açısından İstanbul 'un en yoğun bölgelerinden biri olduğunu vurgulayan Demir, bölge esnafının bu yoğunluğu daha  verimli kullanabilmesi için yayalaştırma çalışmalarına oldukça hevesli olduğunu  ifade etti. Fatih Belediye Başkanı Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Alt Laleli 'de ticaret çok yoğun. Kiralar da aşırı derecede yüksek. Esnaf, ekonomik krizin olduğu zamanda bile işlerinden memnunlardı. Bu bölgenin en  büyük sorunu trafiktir. Dükkan önlerine konulan arabalar, hem görüntü kirliliği  yaratmakta hem de trafiği altüst etmekte. Esnaf, nerede bulunduğunun farkında ve  tüm talepleri, bölgenin gelişimi için. Biz de bu talepler doğrultusunda esnafın çalışmalarını desteklemeye çalışıyoruz. Projenin 4 milyon liralık bütçesi hakkında Laleli esnafından kullanılacak malzemeyi almalarını istedik. Biz de  yapımı için ihale düzenliyoruz.' Yayalaştırma çalışması yapılacak bölgelere daha önceden mutlaka hizmet  götürüldüğünü belirten Demir, 'Daha önceki çalışmalarda 40 bin esnafı aradık ve  hepsine tek tek çalışmalar ile ilgili soru sorduk. Buradan geri dönen bilgilerle  çalışmalarımızı şekillendirmek kolay oldu. Bizi hizmetimizle tanıyan vatandaşlar,  bölgenin ihtiyaçları için adım attığımızda bize destek verdiler' dedi.

Demir, Alt Laleli bölgesinde yayalaştırma çalışmalarına 25 Nisan tarihinde başlamayı planladıkların belirterek, 'Sezonun açılmasına kısa bir süre  kaldığı için esnaf, projenin bir an önce tamamlanmasını istiyor. Bölgedeki  çalışmaları 20 gün gibi kısa bir sürede tamamlamayı düşünüyoruz. Bez afişlerle  yayalaştırma çalışmaları başlamadan önce bilgilendirme yapılacak. Yayalaştırma  zamanlarını, 10.00 ile 18.00 saatleri arasında olmasını düşünüyoruz. Acil  durumlar ve kısa süreli turist otobüslerine izin verilecek' diye konuştu.

GEDİKPAşžA DA YAYALAşžTIRILACAK

Tarihi Yarımada içerisinde üretim ve toptancılık alanlarının bulunduğu Gedikpaşa 'nın esnafın yanlış tutumu nedeniyle çok kötü durumda olduğunu ifade  eden Demir, 'Gedikpaşa ve Mercan 'da, bir kamyon leğenin yüklenerek Anadolu 'ya  gönderildiğini görebiliyoruz. Tarihi Yarımada 'nın geleceğini bu türden işlerde  aramamak lazım. Biz yayalaştırma çalışmalarını yaparken, esnafı başka bir yöne  çekmek istiyoruz' diye konuştu. Demir, en kısa zamanda bu bölgede de çalışmalar yapılacağını söyleyerek,
 'İlçemizi, insanların her yerinde rahatça gezebilecekleri, her sokağında  İstanbul kültürünü yaşayabilecekleri bir alan haline getirmeyi amaçlıyoruz'  ifadelerini kullandı.

'ESNAF, BİR TARİHİ TEMSİL ETTİĞİNİ UNUTMAMALI'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım ve Koordinasyon Merkezi 'nin aldığı kararlar doğrultusunda, yayalaştırma çalışmalarının, trafik sorununu çözmesi ve  esnafa ticari açıdan kolaylık sağlamasının yanı sıra, tarihi açıdan çok önemli  olan Tarihi Yarımada 'nın güzelleştirilmesi ve korunması için de önemli olduğunu  belirten Fatih Belediye Başkanı Demir, şunları kaydetti:

'Yayalaştırmayla, binaları, yerleşimi ve görselliği, düzenledikten sonra ortaya çıkacak Fatih 'te, insanlar, bölgenin geleceğini görecek ve işlerini bu  yönde belirleyeceklerdir. Zaman içerisinde herkes için makul olan yolu  seçeceklerine eminim. Fatih esnafı, Türkiye 'yi temsil etmenin ötesinde Osmanlı  Devleti 'ni de temsil ettiğini farkına varmalıdır. Biz, insanların bölgeye rahatça  ulaşabilmeleri için uğraşıyoruz. Ama esnafın da çaba göstermesi gerekiyor.  Esnafın duruşu, bölgenin uluslararası anlamda kültürümüzü anlatmalıdır. Birkaç  sene sonunda,   buram buram tarih kokan, ticaret ve turizmin fevkalade iyi  yerlerde olduğu, geleneksel görüntünün muhafaza edildiği temiz, nezih, güvenilir  bir Tarihi Yarımada hayal ediyoruz.'

AA