Mustafa Demir: Tarihi surları hayata döndürüyoruz!
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Kapalıçarşı'nın restorasyonu, surlardaki güvenlik zafiyeti, Çapa ve Cerrahpaşa'nın dönüşümü, Sirkecinin akıbeti hakkında açıklamalar yaptı. İşte o röportaj...
Fatih, hiç kuşkusuz İstanbul'un en özel, en önemli ilçelerinden biri... Nereye baksanız, nereye elinizi atsanız buram buram tarih kokuyor... Dile kolay, yüzlerce yıllık eserlere ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla da Fatih'le, özellikle de Tarihi Yanmada ile ilgili en küçük bir gelişme bile çok dikkat çekiyor. Eh malum, şu günlerde de konuşulan, merak edilen çok proje var Fatih'e dair... Kapalıçarşı'nın restorasyonu, surlardaki güvenlik zafiyeti, Çapa ve Cerrahpaşa'nın dönüşümü, Sirkecinin akıbeti sadece İstanbulluları değil, tüm Türkiye'yi ilgilendiriyor. İşte tüm bu gelişmeleri, bölgeyi bekleyen projeleri Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir anlattı.
Sizinle en son bir yıl önce görüşmüştük. O dönemde Kapalıçarşı'nın restorasyonuna ve ev pansiyonculuğu projesine hazırlanıyordunuz. Son bir senedir neler oldu?
Ev pansiyonculuğu ne güzel olmuş değil mi? Biz o uygulamaya başladığımızda daha terörün en uygun kullanım alanlarının buralar olduğu kimsenin aklına gelmemişti. Ev pansiyonculuğu Nişanca bölgesinde şu an ve orada kalacak. Ev pansiyonculuğunun Eminönü'ne alınmasının en büyük nedenlerinden biri Fatih'i kurtarmak. Bunun sınırlamasını getirmezseniz üst katınızda bilmediğiniz insanlar oturur. Şehrin dokusu zarar görür. Son bir yıl içinde yayalaştırmaları genişlettik. Eminönü'nde ve Gedikpaşa'da yayalaştırmaya devam ettik. Son zamanlarda Aksaray ve çevresini düzenlemek adına yayalaştırma yaptık. Nihai hedefimiz tüm Eminönü'nü yayalaştırmak. Cephe çalışmaları devreye girdi. Bilgi evlerimize devam ediyoruz. Her okula bir orkestra projemiz devam ediyor. 20 okula ulaştık. Sulukule Sanat Akademisi sürüyor.
İstanbul'a gelen turist sayısında düşüş var. Bu konuda ne yapılabilir? Çalışmalar yapıyor musunuz?
Şüphesiz patlayan bombalar, terör gibi etkenler yüzünden bir sıkıntı var. Aslında dünyada bir daralma var turizmde. Belediye olarak turistleri nasıl memnun ettirebiliriz, kalış sürelerini nasıl uzatabiliriz, harcamaya nasıl teşvik ederiz gibi çalışmalar yaptık. 80 ülkeden gelen 560 yabancı turistle bir çalışma yaptırmıştık. Kirli sokak görüntülerinin bir birim iyileştirilmesi, turistlerin harcama yapma isteklerini %16 artıracak anketimize göre. Hanutçuluğun bir birim iyileştirilmesi durumunda turistlerin daha fazla para harcama isteği %20 artıyor. Biz bunu nasıl atlatırız diye düşündük. Kapalıçarşı'da kiraların azaltılmasıyla ilgili bir çalışmamız oldu. 3150 dükkândan 80'i kapanmıştı. Döviz-TL meselesinde bir çalışmamız oldu. Mısır Çarşısı'nda %50 oranında vakıf kiraları azaldı. Hanutçularla mücadele ediyoruz, cephe çalışması, yayalaştırma yapıyoruz. Bu tip çalışmalar yapılıp turist akışı sağlanırsa sorun kalmaz. Belli bir oranda turist yoğunluğu oluşturursanız oraya yatırımcılar geliyor.
SULTANAHMET'TEN YEDİKULE'YE BİSİKLET YOLU
Surlardaki güvenlik zafiyetini çözmek için bir projeniz var mı?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Yedikule civarında çalışmalarımız var. Sarai Sierra olayından sonra güvenlik çok gündeme geldi. Surların her bir burcuna iki güvenlik koysanız bile güvenliği sağlayamazsınız. Bunun yolu orayı yaşatmaktır. Oraları ulaşılabilir hale getirmektir. Topkapı Surları'ndan Şehremini tarafına üstten bir yaya köprüsü projemiz var. Kurul tarafından onay süreci yaşanıyor. O köprülerle insanlar yaya ve bisikletli olarak Marmara tarafından surların iç tarafına ulaşacaklar. Şehremini'den Edirnekapı ve Mevlana Kapısı'na doğru bir akış yaşanacak. Zaman zaman dinlenme alanları ve kafeteryalarla canlandırabiliriz. Topkapı ve Mevlanakapı arasında yoğun bir çalışmamız var. Topkapı'da yeşil alanlar, bisiklet parkurları ve rekreasyon alanlarını çok kısa zamanda göreceksiniz. Hedefimiz Yedikule'den Ayvansaray'a kadar, Sultanahmet'ten, Sirkeci'den Yedikule'ye kadar bir bisiklet
parkuru yapmak.
SOFYA'DAN SİRKECİ'YE HIZLI TREN PROJESİ
Sirkeci'de trafiğin yeraltına alınmasıyla ilgili projeniz vardı, ne zaman başlayacak?
Sirkeci projesi ile ilgili olarak Devlet Demir Yolları ile çalışmalarımız devam ediyor. Mülkiyetin çoğu DDY'ye ait. Sirkeci Meydan yapılacak, onun çıkarı yok. Yayalaşacak, yol yeraltına alınacak. Sirkeci tren garı için DDY çalışmalı diyor. Normal zamanda banliyö olarak çalışmalı diyor. DDY Sofya'dan Sirkeci'ye hızlı tren düşünüyor. Beş saat sürecek ve 200 km hız yapacak. İki ülke ilişkilerinin işe dahil olmasıyla birlikte bizim en son sözümüz meydan projesinin etkilenmemesi yönünde oldu. Mülkiyet problemiyle ilgili çalışmaya devam ediyoruz. Sultanahmet'e 7-8 dakika mesafede. Ben eminim bütün turistler inip orada vakit geçirecek.
Çapa Diş, Sultangazi'ye gidiyor
İki önemli üniversite hastanesi Çapa ve Cerrahpaşa'nın işümü söz konusu. Buralı taşınacaklar mı? Çapa'nın Sultangazi'ye gideceği doğru mu? İstanbul Üniversitesi » ve TOKİ işbirliğiyle yapılıyor bu çalışmalar. Bunun üzerinde on yıldır çalışıyoruz. Projeler Anıtlar Kurulu tarafından onaylandı. Cerrahpaşa ile ilgili çalışma başlamak üzere. Cerrahpaşa'nın arazisi daha iyi. Samatya olarak bilinen İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni bu dönüşüm süresince Cerrahpaşa kullanacak. Bu sayede bir taraftan yıkılırken bir taraftan yapılabilecek. Çapa'ya gelince; alan olarak çok dar ve yoğun. Çapa Diş Hekimliği Fakültesi benim ve eşimin mezun olduğu, kızımın da asistan olduğu okul. O okullar bir müddetliğine Sultangazi'ye gidecek. Çapa'nın akıbeti konusunda açıklığa kavuşan bir durum söz konusu değil. Çapa, süreç içinde ihtiyaç oldukça gecekonduvari yapıldı. Birçoğu ekonomik ömrünü doldurmuş ve mevcut ihtiyaçlara cevap vermekten uzak binalar. Yakın zamanda TOKİ Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Rektörü bir açıklama yapacaktır diye düşünüyorum.
"Fatih'in %85'i 50 yaşın üzerindeki binalar. Bunlara kesinlikle müdahale edilmesi gerekiyor. Kentsel dönüşüm iki tarafı keskin bıçak gibi. Herkesin memnun olması çok zor. Fatih'in değişik bölgelerinde proje çalışmaları yapıyoruz. Mevlanakapı tarafında fikir projelerimiz var. Bunları detaylandırıyoruz. Geçmişte yaşadığımız sorunları göz önüne alıyoruz. Eski Çakıl Gazinosu'nun olduğu yerde bir gösteri sanatları merkezi yapacağız inşallah. Projesi çalışılıyor şu anda. Mali sıkıntı yüzünden hayata geçiremedik. Bir mahkemeleşme süreci oldu. İki yıl içinde bitmiş olmaz ama bir şekilde başlamak lazım."
Habertürk/ Esra Boğazlıyan