Mustafa Fidan Vursavuş: Adana'da inşaat alanı üretilmeli
Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) Başkan Yardımcısı Mustafa Fidan Vursavuş, 'Zaman içinde çok fazla göç alması nedeniyle imar ve gecekondulaşma Adana'nın en büyük sorunu oldu. Acilen inşaat alanı ve arsa üretilmeli' diyor
çarpık kentleşmeyle ilgili sorunları çözmek ve Adana'ya modern çağın koşullarına uygun beklentileri karşılayacak yüksek kalitede konutlar kazandırmak amacıyla bir araya gelen müteahhitler, Adana Yapı Müteahhitleri Derneği'ni (AYAMDER) kurdu.
Ekim ayında faaliyete geçen derneğin üye sayısı gün geçtikçe artarken dernek yönetimi yerel yönetimler ile bir araya gelerek yapısal sorunlara çözüm arıyor. Adanalılara daha iyi yaşam mekanları sunmayı hedefleyen AYAMDER'in henüz yeni bir dernek olmasına karın 50 üyesi bulunuyor. Kentin yapısı inşaat sektörünü sıkıntıya sokuyor. Bu sorunların başında ise kentin çok fazla göç alması yer alıyor. AYAMDER Başkan Yardımcısı Mustafa Vursavuş, 'Zaman içinde çok fazla göç alması ile imar ve gecekondulaşma Adana'nın en büyük sorunu oldu. Acilen inşaat alanı ve arsa üretilmeli. Arsa üretilmediği takdirde şehir kilitlenecek. Arsa üretimi konusunda çok ciddi soranlar var' diyor. Kentteki mimari sorunları çözerek yüksek kalitede yaşam alanlarının sayısını arttırmayı kendisine misyon edinen derneğin başkanlığını Murtaza Kılçık yaparken başkan yardımcılığını ise Mustafa Fidan Vursavuş, Ziya Yamaç ve Anıl Yüksel yürütüyor. AYAMDER'in kurucularından olan başkan yardımcısı Mustafa Fidan Vursavuş derneğin amaçlarını, beklentilerini ve hedeflerini anlattı:
AYAMDER'den kısaca bahsedebilir misiniz
Ekim 2010 tarihinde kurulan AYAMDER, faaliyetlerini 50'ye yaklaşan üyesi ile Atatürk Caddesi'ndeki ofisinde gerçekleştiriyor. Belirli periyotlarla mutlaka bir araya gelerek toplantılar yapıyoruz. Sayımızın zamanla artacağını düşünüyoruz ama bu artışın nitelikli, yani bu işi kendine meslek edinmiş, doğru işler yapma hevesinde olan kişilerle olmasını istiyoruz. Bu dernek sadece bizim değil toplumun menfaatlerini de gözeten bir dernek. AYAMDER, Adana için bir milat olacak. Kentin mimarisine de el atacağız.
AYAMDER olarak hedefleriniz ve beklentileriniz nelerdir
Kentle ilgili olarak, 'Müteahhitler yüzünden bu kent bu hale geldi' imajını ortadan kaldırmak istiyoruz. Bir ses olmak istiyoruz. şehrimize dışarıdan uçakla gelen biri ilk olarak binaları görür. Binalar bir şehrin yüzüdür. Biz kaliteli ve sağlıklı yaşam alanları ortaya çıkarmak için çabalıyoruz. AYAMDER, bu görevi üstlenecek arkadaşlarımızın oluşturduğu, bu anlayışın pozitif bir virüs gibi yayıldığı, 'Adana'nın çehresini değiştirdiler' dedirtecek çalışmalara imzaların atıldığı bir dernek. Yapı müteahhitlerinin bir çatı altında olmaması nedeniyle herkes kendi sorunu için tek tek uğraşıyordu. Biz bu sorunların hepimizi ilgilendirdiğinin farkına vararak bir dernek oluşturduk. Bizim için en önemli noktalardan biri de müteahhitler için bir kanunun çıkanlması. Müteahhitliğin bir kimliğe kavuşmasını istiyoruz.
Adana'nın en büyük sorunu size göre nedir
Zaman içinde çok fazla göç alması ile imar ve gecekondulaşma Adana'nın en büyük sorunu oldu. Acilen inşaat alanı ve arsa üretilmeli. Arsa üretilmediği takdirde şehir kilitlenecek. Arsa üretimi konusunda çok ciddi sorunlar var. Gecekondulaşmaya meyilli bölgeler bulunuyor. Toplumun genelini ilgilendiren bir durum var. Henüz boş olan ve şehrin kaydığı alanlar hazır boşken planlamanın yapılması gerekiyor. şehirleşmenin bir plan dahilinde ilerlemesi gerekiyor.
Kent sorunlarının çözümüne ilişkin girişimleriniz oldu mu
Büyükşehir belediye başkanımız ve ilçe belediye başkanları ile valimizi makamlarında ziyaret ettik ve birlikte çalışma isteğimizi belirttik. Onlar da bize her türlü destek olacaklarını ifade ettiler. Onlann bu pozitif yaklaşımlarım görmek bizde bir uzlaşma sağlama isteği yarattı.
Müteahhitlerin üzerine düşen görev nedir
Müteahhitler bir bina yaparken birer tüketici olarak olaya yaklaşırsa, kendi yaşayacakmış gibi projeyi ele alırsa o zaman doğru bir işe im ¬za atmış olur. Bu önemli bir nokta. Evet, lüks konutlar da yapıyoruz ama normal standartlarda da yaşanabilir, halkın yaşayabileceği fonksiyonel yapılar da yapmamız lazım.
Fonksiyonel yapılardan bahsettiniz. Bunları hayata geçirebilmek için ne gibi önerileriniz var
Buna uygun arsa üretmek gerekiyor. Yıllar öncesinden atalarından kalan toprakları insanlar belediyelere imar mevzuatı adı altında parselasyon yapıp belli yoğunluklarda konut üretilebilecek hale getiriyorlar. Biz de bunun üzerine gidip mevcut bir çalışma yapıyoruz. Bu nedenle şehirdeki binaların birçoğu birbirine benziyor. Dönüşümü biz sağlıyoruz. Kendi finans gücü ölçeğinde ve riske girerek yasal bir dayanağı olmadan kat karşılığı yapılar olarak, süregelen bir anlayışla çalışıyoruz maalesef. Bu derin bir konu ve bunun takipçisi olacağız. Yap-sat müteahhitlerinin bir kanunu yok. Mutlaka bu konularda yasal düzenlemeler yapılmalı.
Bu konuda yasal bir düzenleme yok mu
Elbette ki belediyelerin belirlediği bir imar kanunu var. Bunun yanlış anlaşılmasını istemiyorum. Müteahhitliğin bir çerçeveye oturtulması gerektiğinin altını çizmek istiyoruz. Adana'da imar yönetmeliği değişiyor. Başkan başdanışmanı Uğur Tuncel'in başkanlığında bir imar tadilat çalışması var. Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekilimiz Zihni Aldırmaz, imar tadilatı çalışmalarında yer almamızı istedi. Seve seve bu teklifi kabul ederek bir komisyon oluşturduk. Bir taslak hazırlandı ve bu taslağı ilettik kendilerine. AYAMDER kurulur kurulmaz 1 Ocak 2011 tarihinde yürürlüğe giren ısı yönetmeliğinin içinde buldu kendini.
Bu kanundan biraz bahseder misiniz
Binalar artık enerji kimliğine göre A, B, C, D ve E gibi sınıflara ayrıldı. Ancak uygulamada eksik olup olmadığını zaman gösterecek. Kullanım alanı 2 bin metrekare üzerinde olan inşaatlarda merkezi ısıtma zorunluluğu getirildi. şu an Adana'da ocak ayının ortalarında olunmasına rağmen günlük güneşlik bir hava var. Adana'daki sorunun ısıtmanın ötesinde soğutma olduğu apaçık ortada.
AYAMDER bu çalışmanın gereksiz olduğunu mu düşünüyor
Bu Adana'da yıllar önce denenmiş bir çalışmadır. Bundan ayrı olarak şu anda devam eden bir doğalgaz çalışması var. Bunun gerekliliği de ayrı bir tartışma konusu. 3 aylık kış sürecini insanlar klimalar ile atlatabiliyor. Merkezi ısıtma sistemi insanlara ikinci bir yükümlülük getiriyor. Isınmanın birçok yöntemi var. Ama soğutmanın klimadan başka bir çözümü ya da alternatifi yok. Dolayısıyla biz bu kanunun değişmesi yönünde çalışmalar yapıyoruz. En azından inisiyatife bırakılmalı ve isteyen bunu yaptırmalı.
Neden bu yasemin uygulanmasına karşı çıkıyorsunuz
çünkü insanlar ortak bir gideri karşılamakta tereddüt yaşayabilir Teknoloji de değişti. Payölçer diye bir cihazla her daire kullandığı kadarını ödeyecekken ortak alanlara giren binanın geri kalan kısımlarını da ısıtmak gerekecek. Bunun için bir ortak gider ortaya çıkacak. Onda yine yüzde 30 kadarını kat maliklerinden aidat adı altında alacaklar. Bu çok büyük bir rakam. İnsanlar şu anda küçük tutarları bile ödemekte sıkıntı yaşarken 200 liraya yaklaşan aidatların ödenmesi gerçekten zor görünüyor. Bu durumun bazı sıkıntıları da beraberinde getireceğini düşünüyoruz.
AYAMDER, enerji kimlik kanununa karşı denebilir mi
Yapılan enerji kimlik kanununda binaların genel yalıtımı ile ilgili çalışmaları destekliyoruz fakat merkezi kalorifer sisteminin zorunlu ol ¬masını desteklemiyoruz. Mesela bu kanun Mersin'de de uygulamaya kondu. Mezitli'de sahil kenarında bir yazlık siteyi düşünelim. Oradaki siteler sadece yazlık amaçlı kullanılıyor. Bu sitelerin de bu kanuna uyması gerekecek. Oysaki kışın o yazlıkları neredeyse kimse kullanmıyor. İşte bu durum kanundaki çarpıklığın giderilmesi için bir fırsat. Biz yine bu konuda iyi niyetimizi koruyarak, bunun gözden kaçtığını düşünerek bir an önce düzeltilmesini istiyoruz.
Sosyal sorumluluk projelerinize bakış açınız nedir
Derneğimiz müteahhitlerin çalıştırdığı işçilerin işçi sağlığı konusunda da çeşitli girişimlerde bulunuyor. Birçok kişiye istihdam alanı yaratıyoruz. Biz çok temiz düşüncelerle kurulmuş bir derneğiz ve büyük özverilerle çalışıyoruz. Dernek olarak sosyal sorumluluk projelerinde de varız. Zaman içinde şehrimizde bulunan üniversitenin mühendislik bölümünde okuyan ve maddi gücü olmayan öğrenci arkadaşlarımıza da yardım etmeyi planlıyoruz. Engelli vatandaşlarımıza da yardımda bulunmak istiyoruz. Durumu olmayan öğrenci kardeşlerimize de burs sağlayarak topluma faydalı bireylerin yetişmesine katkıda bulunmak amacındayız.
Capital