Mustafa Kaş: Konya'da yüksek katlı binalar silueti bozuyor!
Kentsel dönüşüm ile birlikte hızlı bir şehirleşme sürecine giren Konya’da yüksek katlı binalar mantar gibi çoğalıyor. Mimarlar Odası Konya Şubesi Başkanı Mustafa Kaş, yüksek katlı binaların şehrin siluetini bozduğunu söyledi.
Farklı mahallelerde sayıları hızla artan yüksek katlı binalar şehrin silüetini bozuyor. Tarihi evler yüksek katlı binaların gölgesinde kalıyor. Mimarlar ve mühendisler, Konya’nın yerleşim arazisinin geniş olduğunu, Konya gibi bir şehre yüksek katlı apartmanları doğru bulmadıklarını kaydetti. Aynı şekilde binaların mimari açıdan da yetersiz kaldığını belirten uzmanlar, Selçuklu ve Osmanlı dönemi ev tiplerinin yeni binalara yansıtılmadığına da dikkat çekiyor.
17 KAT SINIRI GETİRİLDİ
Konu hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Konya Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Kaş, özellikle Selçuklu’da 8 mahalle olarak adlandırılan bölgede değişik bir imar uygulamasının yapıldığını söyledi. Bu uygulama çerçevesinde zemin alanını az kullanan firmaların yüksek kat yapabildiğini, zemin alanını çok kullananların ise kat sayısında sınırlama getirildiğini ifade etti. Bunun sonucunda yaklaşık 20-25 katlı binaların yapılmaya başlandığını kaydeden Kaş, “Bunu belki ilk başta ön görmediler. Verilen imar hakkı 8 ya da 9 katlı bir bina olacağı şeklindeydi ama zemini daha az kullandılar ve 25 katlara kadar çıkabildiler. Bunda yerel yönetimler rahatsız oldu ve artık 17 katla sınırlandı. Şu anda Konya genelinde 17 kattan daha yüksek bir yapı bundan sonra yapılmayacak. Yüksek katlı yapılar planlamayı etkiler mi? Burada biraz tartışabiliriz. Çünkü; bunlar inşaat yoğunluğu çoğaltarak daire sayısını artıran bir uygulama değil. Belediyemiz de 75 kareden küçük daire yapılamaz diyerek daire sayısını sınırlamaya çalıştı” dedi.
YEŞİL ALAN SÖZÜ TUTULMALI
Konya gibi arazisi geniş şehirlerde yüksek yapıların yapılmasını mantıklı bulmadıklarını söyleyen Kaş, “Aslında Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’le yaptığımız görüşmelerde kendisi de Konya’da bu kadar yüksek katlı binaların yapılmasını doğru bulmadığını, hatta eski stad alanına yapmayı düşündükleri Büyükşehir Belediyesi yeni hizmet binasını 5 katı geçmeyeceği şeklinde bir ifadesi olmuştu” diye konuştu. Firmaların inşaat projelerinde “Yüzde 80’i yeşil alan” gibi sloganlarla vatandaşı kandırdığını ifade eden Kaş, “Aslında bu yüzde 20’sine inşaat yapılacağı gözüküyor. Ama geri kalan maalesef yeşil alan olarak kalmıyor. Açık otopark ve diğer düzenleme ile bu alan oldukça küçülüyor. Çocukların oyun oynayabileceği alanlar yine sınırlanıyor. Yüksek katlı projelerin ana hedefi bahçe alanı genişletmektir ama Konya’da bunları göremedik. Real bölgesinde de bu şekilde bir yapılaşma var. Hatta orada blok boyu 50 metreyi geçemez kuralı serbestti. Daha sonra bu revize oldu ve 60 metreyi geçemez şeklinde düzeltildi. Bunun anlamı yüksek katlı uzun bloklarla rüzgarın diğer bölgelere ulaşmasını engelleyen bir uygulamaydı. Yüksek katlı binalar kuzey çevresinde olduğu zaman rüzgar kesiliyor ama güneyde kalan diğer binaların güneş almasını engelliyor” ifadelerini kullandı.
YENİ KENT PLANI TUTMADI
Büyükşehir Belediyesi’nin kafelere de düzenlemeye gittiğini kaydeden Kaş, “Artık kafeler otoparkını kendi bahçesinde çözmek zorundalar. Ruhsat almış yeni yapılanma yok ama yeni açılacak tüm yapılarda otoparkını kendi parseli içinde çözme zorunluluğu getirdi. Otoparkı yoksa ruhsat verilmiyor. Bu eşitsizliği de beraberinde getirdi. Çünkü kafeleri bu düzenlemeden önce açanlara bu zorunluluk getirilmedi” açıklamasında bulundu. Konya’nın tarihi kent dokusunun korunması amacıyla Yazır Bölgesi’ne, “Yeni Kent Planı”nın yapıldığını işaret eden Kaş, o bölgede villa ve yüksek konut karışı yapılarak her kesimin bir arada yaşayabileceği bir planın yapıldığını söyledi.
Merhaba