Kent Haberleri

Mustafa Kemal Turan: İmar planları piyango statüsünde olmamalı!

Avukat Mustafa Kemal Turan “İzmir'de yüzde 1'lik bir dilim kentin yolunu, yeşil alanını, parkını daraltarak, yoğunluğu artırarak ulaşımı felç ederek rant elde ediyor. Bütün söylediklerim mahkeme kararlarına ve bilirkişi raporlarına dayalıdır” dedi.

Avukat Mustafa Kemal Turan önemli açıklamalarda bulundu. Turan, İzmir'de 4 milyar liralık imar yolsuzluğu olduğunu iddia ederek, “İzmir'de yüzde 1'lik bir dilim kentin yolunu, yeşil alanını, parkını daraltarak, yoğunluğu artırarak ulaşımı felç ederek rant elde ediyor. Buna değmez, yazıktır. Bütün söylediklerim mahkeme kararlarına ve bilirkişi raporlarına dayalıdır. İmar planları, milli piyango statüsünde olmamalıdır” dedi.


Balçova arsa mağdurlarının meselesi nasıl başladı?

Bu mesele bütün İzmir'in meselesi. Ortada bir sistem sorunu var. Herkese eşit emsal verilsin mücadelesidir bu. 1980 ihtilali öncesi Balçova Belediyesi bölge gecekondulaşmasın diye “arsaları benden alın, ben imarınızı vereyim” diyor. Bu resmi bir çağrı. Yaklaşık 4 bin kişi çağrıyı dikkate alıyor. Bu toplanan paralar ile Balçova'nın teleferiği, barajı yapılıyor. 5 yıldızlı otel yapılıyor. Ardından ihtilal oluyor. Otoyol, arsaların tam içinden geçiyor. Mesela Olimpiyat Evleri bu insanların vaadedilen yerlerine yapılıyor. Biz buna iç hukukta devam ettik, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıdık. Kararı bekliyoruz.


“YÜZDE 1'E İNANILMAZ İMAR RANTLARI VERİLİYOR”

Balçova'da böyleyken başka yerlerde durum farklı mı?

Bize imar verilmezken, bazı imarzedelere ki, bunlar İzmir'in yüzde 1'ini oluşturan en şanslıları, onlara inanılmaz imar rantları veriliyor. Nereden veriliyor? Kamunun kaynaklarından veriliyor. Burada 3-4 tane önemli dosya ile karşılaştık. Ayrıca benim söylediklerimin hepsi mahkeme kararına dayanıyor. Bize vermeyip başkasına verdikleri zaman iptal davası açmışım ve veremezsin bunu demişim. Bununla ilgili alınan mahkeme kararlarına göre konuşuyorum. Bunlar benim şahsi görüşüm değil.


4 MİLYARLIK YOLSUZLUK!

Kamuoyuna diyoruz ki ortada 4 milyarlık bir imar yolsuzluk var. Bunu bilin ve hesabını sorun diyoruz. Biz meseleye sistem olarak yaklaşıyoruz. İzmir'de bir yer imara açılırken kanun gereği düzenleme ortaklık payı (DOP) alınıyor. Benden yüzde 80 alıyorsun, başkasından yüzde 20 alıyorsun. Kanun ise en fazla yüzde 40'a kadar alabilirsin diyor. Bizim 40 metrelik yolumuzu 20 metreye indiriyor. Yetmeyen yere istimlak parası ödüyor. Mahkeme bunu soruyor, “Neden istimlak parası ödüyorsun?” diyor. İzmir'de trafiğin sıkıştığı yerlere dikkat edin fazlalık imar verilmiştir. Bizim caddelerimizden çalıyorlar.


Geçtiğimiz gün Büyükşehir Belediyesi'nde neler yaşandı?

Biz yaklaşık 400 kişi Büyükşehir Belediyesi'ne davetli olarak geldik. 4 tane imar yolsuzluğu dosyamızı AK Parti grubuna sunduk. Araştırılmasını istedik. Aynı dosyayı CHP grubuna sunarken korumalar saldırdı. Dilekçemizi vermek bizim medeni hakkımız. Arbedenin sebebi yanlış yönetimdir. Sonuç olarak derdimizi söyledik ve dosyamızı verdik. Bunları incelemek için süre istendi. Henüz bir cevap verilmedi. Biz ayrıldıktan sonra başkan konuyla ilgili açıklamalar yapmaya başlamış. Basının ve bizim olduğumuz yerde bunları konuşmak çok zor olmamalıydı.


Dosyalardan biraz bahsedebilir misiniz?

Dediğim gibi benim mahkeme kararına dayandırdığım 4 tane dosyam var. Bunlarla ilgili her platformda tartışmaya açığım. Bunun takdirini yapması gereken kamuoyudur. Gerek Büyükşehir Belediye Başkanı gerek Balçova Belediye Başkanı bizim olmadığımız ortamlarda konuşup eleştiriyorlar. Biz haksız rantlar veriliyor diye tepkimizi dile getiriyoruz. Bu çok medeni bir şey.


“Böyle hiçbir yere imar vermemişler”

Yer Buca Hara alanının olduğu yer. Bölgede yoğun bir ağaç dokusu var. Doğal ağaçlık karakteri korunacak alan diye yer alıyor imar planında. Ağaçlar 300 senelik. İzmir'de bu tip hiç bir yere imar vermemişler. Sadece buraya imar vermişler. İzmir 1. İdari Mahkemesi 2011 yılında burasının imar planını iptal etti. Buraya sadece ben dava açmadım. Eski Büyükşehir Belediye Başkanımız Yüksel Çakmur'da açtı. Eğer buraya imar veriyorsanız İzmir'deki buna benzer bütün alanları imara açmanız gerekir. Bunun üzerine 3. İdari Mahkemesi imarı yine iptal etti. Burada rant küçük değil. Neticede bunun soruşturulması gerekiyor. Bunun haksız rant olduğu mahkeme kararı ile sabittir. Bu dosyanın resmi açıklamasının yapılması lazım.


Neden yüzde 20 terk?

Yer Sabah Gazetesi'nin karşısındaki alan. Burası trafiğin yoğun olduğu bir bölge. Buradaki küçük bir alan alınamamış. Burasını tam ortasından künk geçiyor. Amaç o küçük parseli bitirmek. Dönemin Konak Belediyesi buna hayır dedi. İzmir 2. İdari Mahkemesi bu anormalliği iptal etti. Anormal olan yüzde 40 değil, yüzde 20 terk alınmasıdır. 40 metrelik cadde otomatik olarak 20 metreye inecek. Dolayısıyla buradan geçemeyeceğiz. 10 dönümlük yeşil alan 5 dönüme inecek. Trafik yükü artacak. Biz herkesten eşit Düzenleme Ortaklı Payı (DOP) alınmasından yanayız. Bir yer imara açılırken kamuya açılan terk vardır. Eğer bu yüzde 20 alınırsa İzmirlinin caddesinden, yeşil alanından, parkından çalıyorlar demektir. Buna parmak kaldıran meclis üyelerini tek tek sorgulamak lazım.


Holdingin önü açıldı

Yer Üçkuyular Pazar yerinin olduğu bölge. Buraya 60 sene boyunca imar vermediler. Bir holding aldıktan sonra imar verdiler. Buraya da yüzde 20 terk ile imar verdiler. Mahkeme DOP'u neden yüzde 40 almıyorsun diyor. Burada haksız bir rant ortaya çıkıyor. Alan için 40 milyon kamulaştırılma bedeli verildi. Benzin istasyonunu holdingin önünü açmak için sattılar. Açık pazar alanı, tesis nereye gidiyor? Buraya yapılacak bir AVM trafiği felç edecek. Değer mi?


İzmir'de yüzde 1'lik bir dilim kentin yolunu, yeşil alanını, parkını daraltarak, yoğunluğu artırarak ulaşımı felç ederek rant elde ediyorlar. Buna değmez. Yazıktır. Bütün söylediklerim mahkeme kararlarına ve bilirkişi raporlarına dayalıdır. İmar planları milli piyango statüsünde olmamalıdır


Yenigün