05 / 11 / 2024

Mustafa Sarıgül: Şişli'de 25 okul yıkılarak yenilendi!

Mustafa Sarıgül: Şişli'de 25 okul yıkılarak yenilendi!

Şişli Belediye Başkanlığı beklenen İstanbul depremi kapsamında ilçedeki fiziki omrunü tamamlamış okulları yıkarak, yerine deprem yönetmeliğine uygun yeni okullar yaptırıyor. Şişli Belediye Başkanlığınca bugüne dek ilçedeki 25 okul yıkılarak yenilendi




 

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, "Eğitim yasal olarak belediyelerin görevi değil. Ancak bizim öncelikli hizmetlerimiz arasında geliyor"dedi.

Şişli Belediyesi, 1999 yılında meydana gelen Gölcük depreminden sonra, ilçedeki eğitim kurumlarının depreme dayanıklı hale gelmesi için harekete geçti. Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, depremin hemen sonrasında, ilçedeki okulların yenilenmesini üstlendi. İlk olarak, depremde hasar gören az sayıdaki okul, güçlendirme çalışmalarıyla depreme dayanıklı hale getirildi. Ardından, her biri 30-40 yıl önce yapılan ve zaman içerisinde fiziki ömrünü tamamlamış olan okullar birer birer yıkıldı; yerine daha geniş kapasiteli ve deprem yönetmeliğine uygun yeni eğitim binaları inşa edildi.

"Okullarımız güvenli"

Sarıgül, "Bugüne kadar çeşitli bölgelerde yaşanan depremlerde gördüğümüz şudur ki, maalesef ilk yıkılan binaların başında kamu binaları geliyor. En son, Van depreminde okullar yıkıldı. Okul binalarımız yıllar önce yapılmış binalar. Birçoğu hem kapasite olarak yetersiz, hem de depreme hazır değil. Biz okullarımızı yenilerken bu iki hususu bir arada düşündük. 20 derslikli okulları yıkarak, yerine 50 derslikli okullar yaptırdık. İlçemizde ikili öğretim yerine tekli öğretime geçildi, 60 kişilik sınıflar artık 40 kişi. Çocuklarımız artık içerisinde spor salonu, laboratuvar, kütüphane, konferans salonu bulunan modern okullarda eğitim görüyorlar. En önemlisi, okullarımız artık çok güvenli, depreme dayanıklı. Velilerimizin gönül rahatlığıyla çocuklarını okula gönderiyorlar. Ayrıca 1999 depremi sonrası derhal çevre müdürlüğümüzü yeniden dizayn ederek yeni bir anlayış ve donanımla Çevre ve Afet Müdürlüğü'ne dönüştürdük. Yeni görev tanımı yaptık. Şişli'de her mahallenin jeolojik haritasını çıkardık. Bunu bir kitapçık haline getirerek yayımladık. Ayrıca daha yönetmelik çıkmadan yeni yapılacak binaların arsasını parsel bazında jeolojik etütlere tabi tuttuk. Şişli'deki inşaatlarda çalışan tüm usta kalfa ve işçileri yapı meslek okulu ile birlikte eğitimden geçirmekteyiz" dedi.

"Mahalle bazında örgütlendik"

Belediye bünyesinde arama kurtarma ekipleri kurduklarını, mahalle bazında örgütlediklerini belirten Sarıgül, "Belediye bünyesinde herkesin yeniden görev tanımını yapmak gerekiyor. Bu nedenle yılın belli aralıklarında ve habersiz biçimde bazı mahallelerimizde gece yarısı aniden deprem senaryoları ile tatbikatlar yapıyoruz. Depreme hazırlık hiçbirzaman bitmez, bitmemelidir" diye konuştu.

Kentsel dönüşüm konusunun önemli olduğunu anlatan Sarıgül, "Kentsel dönüşüm konusunda yasal engeller, mülkiyet konuları, dönüşüm yapılacak olan yerde toplumsal mutabakat sıkıntıları çıkıyor. Bunlar ancak yasa ve yönetmeliklerle aşılacak konular. Ancak yine de yurttaşlarımızın rızası esas alınmalı".

Cengiz Yıldırım - Özlem Güvemli / CUMHURİYET

 


Geri Dön