Genel

Mustafa Serdar Ataseven: Rüzgar yatırımcılar inşaat izninde sıkıntı yaşıyor!

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği ( TÜREB ) Başkanı Mustafa Serdar Ataseven rüzgar enerjisi yatırımlarının inşaat süreci ile ilgili izinlerde sıkıntılar yaşadığından bahsetti. İşte yazının devamı...

Türkiye 2023 yılında, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek için bazı hedefler koydu. İhracatı artırmak, bilimsel çalışmalara ağırlık vermek, enerjideki dışa bağımlılığı azaltmak ve doğal kaynakların kullanımını arttırarak verimli iş gücünü değerlendirmek bir ülke ekonomisinin büyüklüğünü etkileyen faktörlerden birkaç tanesi. Bütün bu çalışmalar yapılırken enerjiye olan ihtiyaç da artacak. Bu noktada Türkiye'nin kendi kaynaklarını kullanarak, enerji ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılaması gerekiyor. Enerji, ilk 10 hedefini yakalamak için öncelikle ele alınması gereken konuların Rüzgar yatırımcısı, inşaatlarla ilgili izinlerde sıkıntı yaşıyor başında geliyor. 


Enerji ihtiyacının yüzde 27'sini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan karşılayan Türkiye, tükettiği enerjinin yüzde 73'ünü ithal ediyor. Enerji ithalatına her yıl yaklaşık 60 milyar dolar üzerinde pay ayıran Türkiye'nin toplam kurulu gücü 68 bin MW üzerinde bulunuyor. 2023'te kurulu gücünü 100 bin MW seviyesine çıkarmayı hedefleyen Türkiye, 2023'teki kurulu gücününün yüzde 30'luk kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı planlarken, bunda rüzgar enerjisinin payı yüzde 20 olacak. Bilindiği gibi 2015 yılında yeni rüzgar başvuruları alınacak ve bundan sonra her yıl müracaatlar devam edecek. Bunun rüzgar yatırımlarına olumlu katkısının olacağına inanıyoruz. 


500 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılandı 2014 yılı Temmuz ayı itibarıyla 3 bin 500 MW rüzgar kurulu gücüne ulaşmış durumdayız. Bugüne kadar yapılan yatırım miktarı 6.8 milyar doları buldu. 2014 yılı sonunakadar bu yatırımın 7.5 ile 8 milyar dolar arasında olacağını öngörüyoruz. 

Sadece 2014 yılında rüzgardan üretilen elektrik sayesinde 500 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılandı. İşletmede olan santraller Türkiye'deki 3.5 milyon hanenin elektrik ihtiyacını karşılıyor. Rüzgar yatırımları sayesinde yıllık 120 milyon dolarlık doğalgaz ithalatı engellenmiş oldu. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmenin uzun vadede ne kadar kârlı olacağını şimdiden görüyoruz. 


TÜREB'in hazırladığı yol haritasında da belirttiğimiz gibi mevcut koşullar değişmezse 2023 yılında ancak 10 bin 600 MW civarında bir kurulu güce ulaşabiliyoruz. Hedefe ulaşabilmek için yatırımların artması gerekiyor. Mevcut koşullar yatırımcıları zorluyor. Son dönemdeki lisans iptalleri ile birlikte piyasalar biraz duruldu. İnşaat ile ilgili izinlerde sıkıntılar yaşıyoruz. Orman ve Çevre Bakanlıklarının aldığı harçlar 12 kat artırıldı. 


Fizibilite raporlarında dengesizlik oluştu. Yatırımlar hız kesti. Herkes piyasaları kokluyor ve gözlemliyor. Temennimiz en kısa zamanda sektörü destekler nitelikte çözümler üretilmesi ve yatırımların hız kazanarak devam etmesi. Eğer hedeflerimizde samimi isek, farklı yol ve yöntemleri süratle devreye alıyor olmalıyız. 

Rüzgar enerjisinde her yıl en az bin 700 MW'lık santrali hayata geçirmeliyiz ki hedefe ulaşabilelim. Aksi taktirde koyduğumuz hedefler kağıt üstünde kalmaktan öteye geçemez. 


Dünya Sektör Araştırması