Genel

Mustafa Serdar Ataseven: Türkiye'nin rüzgar enerjisi potansiyeli Avrupa'dan fazla!

TÜREB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, Türkiye' nin rüzgar ve güneşte Avrupa' ya göre yüzde 25-30 civarında daha fazla enerji potansiyeline sahip olduğunu vurguladı...


Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, 'Türkiye rüzgar ve güneşte Avrupa'ya göre yüzde 25-30 civarında daha fazla enerji potansiyeline sahip. Biz 2023'te enerjimizin yüzde 20'sini rüzgardan karşılamayı hedefliyoruz. Yenilenebilir kaynaklarımız içinde yükü rüzgar sırtlayacak ve 20 bin MW'a ulaşacağız' dedi.  


Enerji ihtiyacının yüzde 27'sini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan karşılayan Türkiye, tükettiği enerjinin yüzde 73'ünü ithal ediyor. Enerji ithalatına her yıl yaklaşık 60 milyar dolar pay ayıran Türkiye'nin toplam kurulu gücü 61 bin MW üzerinde bulunuyor. 2023'te kurulu gücünü 100 bin MW seviyesine çıkarmayı hedefleyen Türkiye, 2023'teki kurulu gücününün yüzde 30'luk kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı planlarken, bunda rüzgar enerjisi önemli bir yere sahip olacak.  


Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, yaptığı açıklamada, rüzgar sektörü açısından 2013'te ilklerin yaşadığını, kurulu güç ve inşa halindeki santraller açısından da iyi bir seviyeye gelindiğini vurguladı. 


Ataseven, '2013 sonu itibariyle kurulu gücü 2900-3000 MW civarında rüzgar santrali hayata geçti. Bunun yanında 1000 MW inşa halinde gücümüz var. Bu yıl ilk kez 700 MW'a yakın rüzgar santralini devreye aldık' diye konuştu. 


En fazla rüzgar santralinin devreye alındığı yılın 2013 olduğunu söyleyen Ataseven, rüzgar santrali inşasının başladığı yılın da yine 2013 olduğunu vurguladı.  


Ataseven,'2014 hedefleri kapsamında Türkiye'de yaklaşık 800-1000 MW rüzgar santrali işletmeye alınacak, yıl sonuna kadar da rüzgar enerjisi santrallerinin kurulu gücü 3800-4000 MW'a ulaşacak' şeklinde konuştu. 


Rüzgar enerjisinde 2023 hedeflerine de dikkat çeken Ataseven, şu ifadeleri kullandı:  


'Türkiye'nin 2023 itibarıyla yenilenebilirde 20 bin MW'a ulaşma hedefi var. Biz de bu  hedefe ulaşmak için çaba sarfediyoruz. Bunun gerçekleşmesi için 2020'de 25 bin MW'a ulaşmamız gerekiyor. Çünkü bunun içinden elenenler de olabilir. Ancak bu şekilde 2023 yılında 20 bin MW  hedefine ulaşabiliriz.' 


Katkı payı 2020'ye uzatıldı   


Ataseven, 2013'de değiştirilen elektrik piyasası kanununu bir mihenk taşı olarak nitelendirdi. Ataseven, işletmeye giren yatırımcıların yerli katkıdan 2015 yerine 2020'ye kadar yararlanabilmesinin sağlandığını hatırlattı.  


Yerli ve yenilenebilir enerjinin daha fazla ön planda tutulması gerektiğini vurgulayan  Ataseven, 'Türkiye'de ciddi bir rüzgar potansiyelimiz var bunu ekonomiye kazandırmamız gerekiyor. Hem siyasi olarak hem de enerji açısından bağımsız olabilmemiz için sürdürülebilir enerjide yenilenebilire ağırlık verilmesi gerekiyor' diye konuştu. 


En fazla yatırım Almanya'dan 


Ataseven, Avrupa'da en fazla rüzgar santrali yatırımı yapan ülkenin Almanya olduğunu belirterek, 'Almanya'nın 2012 sonu itibariyle 31 bin MW sadece rüzgarda kurulu gücü var. Yani Almanya Türkiye'nin toplam gücünün yarısı kadar rüzgarda kurulu güce sahip' dedi. 


 Rüzgar konusunda Avrupa'nın bir doyuma ulaştığını ifade eden Ataseven, Türkiye'nin yatırıma açık bir yapı olduğuna ve bunun avantajlarından yaralanılması gerektiğine dikkati çekti. 


Ataseven, 'Biz, Avrupa'ya göre biraz geride kaldık ama santrallerde yeni teknolojilere yatırım yapıyoruz. Avrupa eski tribünlerini değiştirip ilerliyor biz ise sıfırdan yeni teknoloji kullanarak üretim yapıyoruz. Bu bizim avantajımız' tespitinde bulundu. 


2023 hedefleri kapsamında rüzgarın önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Ataseven, 'Türkiye rüzgar ve güneşte Avrupa'ya göre yüzde 25-30 civarında daha fazla enerji potansiyeline sahip. Biz 2023'te enerjimizin yüzde 20'sini rüzgardan karşılamayı hedefliyoruz. Yenilenebilir kaynaklarımız içinde yükü rüzgar sırtlayacak ve 20 bin MW'a ulaşacağız' değerlendirmesinde bulundu.  


AA