Kentsel Dönüşüm

Mustafa Söğütlü: Konya adeta şantiye alanı gibi!

Söğütlü İnşaat’ın genç ve yetenekli Genel Müdürü Mustafa Söğütlü , Konya kentsel dönüşüm konusunda oldukça başarılı olduğunu belirtti. Söğütlü: “Konya şehri adeta bir şantiye alanı gibi” dedi.

Konya’nın en eski müteahhitlik firmalarından olan Söğütlü İnşaat’ın genç ve yetenekli Genel Müdürü Mustafa Söğütlü babası Ali Söğütlü’den devraldığı bayrağı daha da ileriye taşımaya devam ediyor. Konya kentsel dönüşüm konusunda oldukça başarılı olduğunu belirten Mustafa Söğütlü “Konya şehri adeta bir şantiye alanı gibi” dedi.


Mustafa Söğütlü kimdir?


2 Ekim 1987 Çumra Alibeyhüyüğü doğumluyum. Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden 2010 yılında mezun oldum. Babamla birlikte o tarihten itibaren birlikte çalışıyoruz. Evliyim. 2012 yılında şirketin Genel Müdürü olarak babamdan bayrağı devraldım. Babamın kurduğu sistemin üstüne koyarak devam etmeye çalışıyoruz. Şirketin isim patentinin alınması, büromuzun yenilenmesi ve reklam çalışmalarıyla kurumsallaşma yolunda adımlar attık ve atmaya devam ediyoruz.


Söğütlü İnşaat kuruluşundan bahseder misiniz?


Söğütlü İnşaat’ın resmi kuruluş tarihi 1994’tür. Daha öncesinde babam Ali söğütlü, Konya Belediyesinde İnşaat Tekniker’i olarak görev yapmıştır. Babam Konya’nın ilk İnşaat Teknikeri mezunlarından ve en eski müteahhitlerindendir. Daha sonra Anamur’da kooperatifler yaptı. Akabinde Konya’ya dönerek burada da kooperatiflere devam etti. 1994 yılında da Söğütlü İnşaat San.Tic. Ltd. Şti. kurdu.


Bugüne kadarki projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?


Bu güne kadar birçok projemiz oldu ama bunların büyük çoğunluğu Söğütlü İnşaat’ın resmi olarak kuruluşundan önceydi. Kooperatiflerle 1000’in üzerinde dar gelirli aileyi ev sahibi yaptık.  Zaten Kooperatiflerin amacı da  uzun vadede dar gelirli insanları ev sahibi yapmaktır. Bir Kooperatif bitişi ödemelere göre değişir ama ortalama 8 senede tamamlanır. Şu anda da yeni projelerimiz devam ediyor.


İnşaat sektörünün ekonomimizdeki yeri nedir?


Türkiye ekonomisinin lokomotifinin inşaat sektörü olduğunu bilmeyen yok. Bu sadece ülkemizde değil dünyada da bu böyle. İnşaat sektörü ekonominin temelidir. Amerika’da yaşanan Mortgage krizi sadeceAmerika’yı değil tüm dünyayı etkiledi. Ülkemizde de bir kriz çıkacağında ilk başta inşaat sektörü etkilenir.


Konya ve İnşaat Sektörü hakkında neler söylersiniz?


Konya büyüyen ve daha da büyümeye oldukça müsait bir şehir. Konya’da bu işi yapanların çok olmasının bir sebebi de bu. Konya’da da kayıtlı müteahhit sayısı 3 binin üstünde. Bu işin ehli olan insanlar da olmayanlarda bu işi yapıyorlar. Herkes geçici müteahhitlik belgesi alıp müteahhitlik yapabiliyor. Dışarıdan çok kazançlı bir iş olarak göründüğünden cebinde para olan herkes bu işe yönelir. Bu nedenle sektör şişer.  Bu iş dışarıdan çok kolay görünüyor ama gerçekte öyle değil. Bir kere kar marjı çok düşük. Kar marjını yüzde 20’ye çıkarabilirsek güzel kar ettik deriz. Kar marjı bu kadar az olan pek fazla sektör yok. Rakamlar belki büyük ama kar marjı azdır. İnşaatlarda harcanan para yaklaşık 10 senede geri döner. Bu nedenle de ortalama 10 senede inşaat sektöründe bir kriz çıkar. Bu işi pek bilmeyen firmalar batar. Döngü bu şekilde devam eder.


Sizin bu ortamda nasıl bir çalışma politikanız var?


Değim gibi bu 10 senelik döngüde ayakta kalabilmek için ayağına yorganına göre uzatan bir çalışma sitemimiz var.  Maceraya atılmıyoruz. Kendi kaynaklarımızla cebimizdeki para kaç daireye yetiyorsa o kadar daire yapıyoruz. Cebimizdeki parayla şimdi yaptığımız işin 5 katı daha büyük bir işe kalkışabilirdik fakat biz sağlam adımlarla kontrollü olarak bu işi yapıyoruz.


Konut fiyatlarının özellikle bazı bölgelerde çok yüksek. Bunun sebebi sizce ne olabilir?


Konut fiyatlarının bazı yerlerde çok yüksek olmasının sebebi arsa fiyatlarının çok yüksek olması. Eskiden yüzde 25 ile arsa sahipleriyle anlaşılabiliniyordu. 20 daire yaparsak arsa sahibine 5’ini veriyorduk. 15’i bize kalıyordu. Karlı bir işti. Şimdilerde ise tabanı yüzde 33’e dayandı. Yerine göre bu oranın yüzde 60’a çıktığı yerler oluyor.


Konyalılar genellikle nasıl ev istiyorlar?


 Konyalılar önce geniş ev istiyor. 150 metrekareden küçük evler tercih edilmiyor. Konya’da mutfağı geniş, güney cepheli ve 3 oda 1 salon bir evin olmazsa olmaz özelliklerinden. Konya’da 2+1 genelde tercih edilmez. Ev alırken geniş ev ucuz ev isteniyor. Kimse evin kalitesi ile ilgilenmiyor. Bu da bazı müttehitlerin işine geliyor ve ucuz malzeme kullanıyorlar.


Kentsel dönüşüm konusunda neler söylersiniz?


Konya kentsel dönüşüm konusunda oldukça başarılı. Adeta şehir bir şantiye alanı gibi. Konut ihtiyacı ilk insandan beri vardı ancak günümüzde daha da arttı. Bunun için de çok katlı binalar yapılmak zorunda. Eski yapılar yıkılarak yerine çok lüks binalar yapılıyor. Bu binalar da şehrin belli bölgelerine yapılıyor. Böylece şehrin silüeti de kaybolmamış oluyor. Konya bu konuda oldukça başarılı.


Bu kadar inşaat devam ederken, konut ihtiyacının sürekli artması nasıl açıklanabilir?


Konya’ya bir şantiye alanı diyoruz her yerde inşaat var ama konut ihtiyacı artarak devam ediyor. Bununda temel nedeni kültürel değişmeler. Artık insanlar babalarının yanına evlenmiyor. Okumaya gittikleri yerlerde birkaç arkadaş kalmak yerine stüdyo daire tercih ediliyor. İnsanlar günümüzde bir ev alayım derdinde değil. İki üç ev alayım kiraya vereyim diyor.


İş güvenliği hakkında neler söylersiniz?


Somadaki faciadan sonra İş güvenliği konusu daha çok gündeme geldi. İnşaatlarda Soma’daki olaylardan sonra çok sıkı kontroller oldu. Asansör kazsında 10 tane işçi hayatını kaybetti. Ama bazen de işi abartıyorlar. Gerekli olanlar da var, gereksiz yere abartılanlarda var.


Son olarak söylemek istedikleriniz neler?


Söğütlü İnşaat olarak amacımız kuruluşumuzdan beri insanlara kaliteli yaşam alanları sunmak. Yaptığımız işi en iyi yapmak ve müşterilerimizin memnuniyetini kazanmak. Yıllardır bu doğrultuda ödün vermeden çalışıyoruz. Bundan sonra da Allah’ın izniyle bu doğrultuda çalışmaya devam edeceğiz.  


Yeni Haber