Kent Haberleri

Mustafa Toprak İzmir'deki çadır kent alanlarının incelenmesini istedi!

İzmir'de olası bir deprem sonrası insanların toplanacağı alanların büyük bir bölümünün aktif fay hatları üzerinde olduğu haberi üzerine Vali Toprak, 211 yerin yeniden gözden geçirilmesini istedi


Yeni Asır Gazetesi'nin İzmir'de yıkıcı bir deprem sonrası insanların toplanacağı ve çadır kentler kuracağı alanların önemli bölümünün aktif fay hatları üzerinde olduğu yönündeki haberi ses getirdi. Yeni Asır'daki haberin ardından kentte en son 2010'da belirlenen 211 yerin yeniden gözden geçirilmesi talimatını veren Vali Mustafa Toprak, "Hepsini gözden geçireceğiz. Ancak şunu da belirtmeliyim ki, kentteki boş alanlar belli. Bu 211 yer de buna göre belirlendi. Elimizde başka alternatif yok. 3-4'ü belki moloz dökümü gibi çevresel sorumsuzluklar nedeniyle kullanılamaz hale gelmiştir ancak yeni belirleyecek çok fazla alan yok" dedi.


İzmir'i taşıyacak mıyız?

Toplanma ve çadır alanlarının bulunduğu yerlerin aktif fay hatları üzerinde olduğu bilgisini ortaya koyan Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'ne de çağrıda bulunan Toprak, "Maalesef 1. derece deprem kuşağındaki İzmir'de 13 aktif fay bulunuyor. Bu gerçekten hareketle o zaman İzmir'in taşınması gerektiğini mi söyleyeceğiz? Şu an fay hattındaki bu yerler dışında toplanma için belirlenecek kentte başka boş alan bulmak gerçekten zor. Kentimizin durumu bu. Eğer odamızın bu yönde bize bir önerisi olursa, 'bize şurasını da yapabilirsin' derseler gerekeni yaparız." açıklamasını yaptı.


İzmir depreme hazır değil

İzmir Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan, dün bir basın toplantısı düzenledi. İzmir'in deprem riski yüksek bir kent olduğunu söyleyen Murathan, İzmir Master Deprem Planı doğrultusunda yapılması öngörülen çalışmaların, bir an önce tamamlanması gerektiğini dile getirdi. Murathan, "İzmir'in afet senaryosu ve planlaması Büyükşehir Belediyesince yapılan 'İzmir Büyükşehir Deprem Master Planı' verileri değerlendirilerek yapılmıştır. Planda İzmir fayının 6,5 büyüklüğünde deprem üretmesi halinde, 195 bin 376 binanın ağır hasar görebileceği veya yıkılacağı, en az 5 bin 862, en çok da 19 bin 538 kişinin hayatını kaybedeceği belirtildi. Ayrıca 195 bin 376 kişinin yaralanabileceği ve 1 milyon 474 bin 785 kişinin açıkta kalabileceği öngörüldü. Master planda yapı stoklarının detaylı olarak incelenmesi, zemin risk haritalarının belirlenmesi, tehlikeli kullanım alanlarının saptanması ve kentin ulaşım, içme suyu, enerji master planlarıyla deprem master planı enegrasyonunun sağlanması kararlaştırıldı. Ancak bu çalışmalar bitirilemedi" dedi. Tüm gerçeklerin bilinmesine rağmen gerekli çalışmaların yapılmadığını savunan Murathan, "İzmir'de detaylı incelemeler yalnızca Seferihisar ve Balçova ilçelerinde gerçekleştirilmiştir. İstanbul'da ise bu çalışmalar bitti." diye konuştu.



Yeni Asır