02 / 05 / 2024

Mustafa Zengin: Maltepe 'de 5 yılda 100 bin konut yapılacak!

Mustafa Zengin: Maltepe 'de 5 yılda 100 bin konut yapılacak!

Nitelikli konut projelerinin Maltepe'ye olan ilgiyi artırdığını söyleyen Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin, ilçede 5 yıl içinde 100 bin yeni konut inşa edileceğini söyledi



Nitelikli konut projelerinin Maltepe'ye olan ilgiyi artırdığını söyleyen Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin, ilçede 5 yıl içinde 100 bin yeni konut inşa edileceğini söyledi. Hem konut sektöründeki potansiyel hem de turizm, eğitim ve sağlık yatırımı ihtiyacı ile Maltepe'nin müteahhitler için cazip bir ilçe olduğunu kaydeden Zengin œYatırımcının yanındayız dedi.

ESRA ÖZSÜMER

Maltepe Belediye Başkanı Prof. Dr Mustafa Zengin, İstanbul için hazırlanan 1/100.000 ölçekli imar planında Maltepe'nin Kadıköy'deki sıkışıklığı azaltan ilçelerden biri olarak planlandığını belirterek Kadıköylüler Kadıköy'den ziyade Maltepe'yi tercih etmeye başladıkları zaman buradaki konut sayısı da artacak. İlçede 5 yıl içinde 100 bin yeni konut yapılacağını tahmin ediyoruz dedi.

şžu anda Maltepe'nin 500 bin nüfuslu bir ilçe olduğunu kaydeden Mustafa Zengin, önümüzdeki yıllarda ilçenin nüfusunda büyük bir artış beklediklerini ifade etti. Bu artışın en önemli nedeninin Maltepe'de yapılan nitelikli konut projelerini olacağını ifade eden Zengin şunları söyledi:
Bizim, Maltepelilerin mutlu ve huzurlu yaşamasını sağlamak için yaptığımız projeler Maltepe'ye akışı da artırıyor. Hem kentsel güzel yapıların yapılması Maltepe'ye olan çekiciliği artırıyor hem de burası eskiden İstanbul'un sayfiye kentiydi. O nostalji içinde yaşamak isteyen insanların sayısı giderek artacak.
5 yıl içinde Maltepe'de yapılacağı öngörülen konutların 10 bin kadarının kentsel dönüşüm projeleri kapsamında Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılacağını ifade eden Zengin Geri kalan 90 bin konut ise özel sektör eliyle yapılacak dedi.

Konut inşaatlarının yanı sıra Maltepe'de turizm, sağlık ve eğitim konularında yatırım yapacak olan müteahhitlere ellerinden gelen kolaylığı göstereceklerini ifade eden Zengin, Maltepe önümüzdeki dönemde müteahhitler için çok cazip bir bölge olacak diye konuştu.

* Maltepe İstanbul"un ilçeleri arasında nasıl konumlandırılan bir ilçe
- Maltepe daha çok turizm ve konut ağırlıklı bir bölge. Burada sanayi yok. Burayı turizm, kültür, sanat ağırlıklı bir ilçe olarak ele almak gerekiyor. Biz de öyle düşündük zaten. Daha çok yeşili olan, daha çok sanatı, kültürü ve turizmi olan bir ilçe olarak planladık. Projelerimizi de öyle yapıyoruz.

* 1/100.000"lik planlar içinde Maltepe"nin geleceği   nasıl kurguladınız
- 1/100.000'lik planlarda daha çok kentsel dönüşüm alanları olarak belirlenmiş mahallelerimiz var, Başıbüyük, Gülsuyu gibi Bunlar daha önce imara açılmamış. Dolayısıyla Maltepe'de daha çok turizm ve kentsel dönüşüm düşünülmüş. Böylece eski yapıların yerine yeni yapıları koyarak insanları bu tarafa taşımak olarak düşünülmüş 1/100.000'lik planda. Bizler de buralarda insanların istemleri dışında bir proje yapılmasına karşı çıkıyoruz. Anlayışımız bu. Yani Başıbüyük'teki kentsel dönüşüm daha önce projelendirilmiş. Burada 6 blok yapılmış.  TOKİ  ve biz, insanlarımızın talep ettikleri sürece yerlerine geçmekle mükellefiz. Onun dışında insanlarımızın istemleri dışında bir şey yapmamız mümkün değil. Bizler burada devreye girip insanlarımıza daha sağlıklı yerler yapabilmek için uğraş veriyoruz. Yani deprem tehlikesinden kaynaklanan, özellikle depreme güvensiz evleri olan vatandaşlarımızın kendi talepleri ve bizim de istemlerimiz doğrultusunda, güvenli sitelere dönüşmesini sağlamak birincil görevimiz olması gerekiyor. Bu kentsel dönüşümün de belki amacı budur. Ama biz daha farklı bir şekilde özellikle insanlarımızın emsal artırımıyla kendi binalarını müteahhide vererek daha farklı, güvenli evler yapabilmelerini sağlamakla mükellef görüyorum kendimi.

Özel sektör eliyle kentsel dönüşüm

* Anladığım kadarıyla siz, Maltepe"de yapılacak kentsel dönüflümün devlet eliyle değil de daha çok özel sektör eliyle yapılması taraftarısınız¦
- Evet. İnsanlarımızın kendi talepleri bu zaten. İnsanlarımız diyor ki ` benim bu güvensiz olan evlerimin yerine güvenli evler yapalım. Ama kiminle yapalım Ve de aynı yerde kalalım'. Dolayısıyla burada insanlarımız hem bizimle temas halindeler, hem müteahhitlerle temas halindeler. Yani kendileri de arayış içindeler, biz de arayış içindeyiz. Örneğin Cevizli'de böyle bir Türker sitemiz var. Bu sitemizin 309 dairesi var. İnsanlarımız burada ada bazında bir değişiklik yapılarak güvenli evler yapılsın istiyorlar. Bu görüşmeleri temmuz ayından beri sürdürüyoruz. çözüm yollarını arıyoruz. O insanlarımızın güvenli evlere geçebilmelerini sağlamak için müteahhitlerle görüşüyoruz. 309 dairenin yerine 600 küsur daire çıkabilse yüzde 50   50 müteahhit de kar edecek ve kurtaracaklar. İşte o aşamalarda Büyükşehir Belediye Başkanımızın da bir yönetmelik hazırlama çabası içinde olduğunu biliyoruz.

* Bu beklenti iflleri duraklattı mı acaba
- Tabii. Temmuzdan beri görüşüyoruz. O yüzden bu yüzden bu tür çalışmaların da hızlı tamamlanması gerekiyor.

* Sizin planlarız ve 1/100.000 ölçekli planlar Maltepe"de özellikle imar açısından ne gibi ihtiyaçlar doğruyor Bu ihtiyaçlar inflaatçılar için ne gibi
fırsatlar yaratacak.
- Maltepe önümüzdeki dönemde inşaatçılar için çok gözde bir yer olacak. şžu anda hemen E-5'in kenarında yapılmakta olan projeler var. Dap Yapı'nın yapmakta olduğu projeler var. Ve buralar inşaatçılar için hakikaten burada güvenli, sağlıklı binalar yapıldığı sürece çok gözde bir yer olacak. Kısa süre önce Esenkent'in 1/5000'lik planları geldi. 1/1000'lik planlarını yapacağız. Orada yoğunluk artışını sağladığımız için, orada oturan halkımız ve müteahhitlerin işbirliği ile sağlanacak olan dönüşüm çok daha iyi boyutlarda ortaya çıkacak.

Esenkent"te imar arttı

* Esenkent"te ne kadarlık bir yoğunluk artışı sağlandı
- Aşağıda hektar başına 600 kişilik bir yoğunluk sağlandı. Yukarıda ise 400. Kademeli olarak tepeye gittikçe azalan bir yoğunluk sağladık. İmar yoğunluğu bazında ise emsal 2, toplu uygulamalarda ise 2,5 şeklinde planladık. Ayrıca oralar daha çabuk dönüşebilecek yerler. Orada bir de Milli Emlak'ın arazileri var. Oralar, alınarak insanlarımıza sosyal konutların yapılması için de bir fırsat olacaktır. Onu da düşünüyoruz.  

*  şžu anda ilçenin nüfusu kaç ve siz gelecekte kaç olmasını planlıyorsunuz
- şžu anda 500 bine yakın. Maltepe'de insanların mutlu ve huzurlu yaşamasını sağlamak için yaptığınız projeler Maltepe'ye akışı da artırıyor. Hem kentsel güzel yapıların yapılması Maltepe'ye olan çekiciliği artırıyor hem de burası eskiden İstanbul'un sayfiye kentiydi, o nostalji içinde burada yaşamakta olan insanların sayısı giderek artacak.

* Önümüzdeki 5 yıl içinde Maltepe"de kaç yeni konut inşa edilmesi planlanıyor Bunun kaç boş alanlara, kaçı kentsel dönüflüm alanlarına yapılacak Bu konudaki projeksiyon nedir
- Biz giderek kalabalıklaşıyoruz. Ben bunu her vesile ile söylüyorum. Son dönem yapılan sitelerden Nish Adalar 2 bin 200 konut. Nar City 1000 konut. Dap Yapı, Yapı Merkezi ve Rönesans İnşaat'ın projeleri yapılıyor. Yine Dragos'ta yapılan projeler var. Herkes rezidans ve konut yapıyor. Keşke sahil tarafından insanlar evlerini satarak buradan ev alsalar da biz de oraları yeşil alana çevirsek. Tabii bu insanlarımız buralardaki konutlardan alamıyor ise o zaman başka ilçelerden insanlar buraya gelecek. Kadıköylüler gelecek ve biraz orası düzelecek. İnsanlar Kadıköy'den ziyade burayı tercih ettikleri zaman buradaki konut sayısı artacak.
Biz 5 yıl içinde Maltepe'de 100 bin konut yapılacağını tahmin ediyoruz. Bunların en fazla 10 bini kentsel dönüşüm projeleri içinde yapılacak. Kentsel yenileşme diyelim. Daha çok Başıbüyük ve Gülsuyu'nda TOKİ'nin yapacağı konut sayısı budur diye düşünüyorum. Oralara imar artışı verirseniz özel sektörün yapacağı konut sayısı da 90 -100 bini bulur. Burada TOKİ'nin ağırlığının azalması lazım, özel şirketler gelmeli ve özel şirketler de kendi arlarına insanlarla konuşmalı ve kendi binalarını yapmalı. Ben burada hakem olmalıyım.

* İnşaat şirketleri açısından Maltepe"nin avantajları ve zorlukları nelerdir Bu konularda sizin inşaatçılara önerileriniz neler
- Biz, inşaatçılarımız inşaatları yaparken bize bıraktıkları yeşil alanların miktarına bakarız. Biz buna seviniriz. Yani terklerle insanlarımıza parklar bahçeler bırakabiliyor mu Bunları sağlamaya çalışırız. Maltepe'nin yeşili çoktur ama yukarılarda kalmış, aşağılarda yok. Bu yeşili artırma çabası içinde olacağız. Yani inşaatçılarımız bunu yaparken bize yeşil alan bıraktıkları zaman biz onları başımızın üzerinde selamlarız. İnşaatçılarımız bir projeye başlayacakları zaman bize geldiklerinde ben önce bir planlarını görmek istiyorum. Planları gerçekten Maltepe'nin dokusuna uyuyor mu İyi planları görünce ben de heyecanlanıyorum ve hemen yapalım diyorum.

˜Yatırımcının yanındayız"

* Siz Maltepe"de yatırım yapacak olan yatırımcılara ne gibi kolaylıklar sağlıyorsunuz
- Biz her türlü desteği vermeye çaba gösteriyoruz. Yer, harçların azaltılması gibi Ayrıca yüreğimizle onların yanındayız. Eğitim, sağlık ve inşaatla ilgili her türlü yatırımda biz yatırımcının yanındayız.

* Eğtim ve sağlık yatrımları Maltepe"nin gelecek kurgusu içinde ne kadar yer alıyor
- Maltepe'de 5 tane üniversitenin kampusu, ikisinin de yerleşkesi var. Bu üniversitelerimizin çoğunun da sağlıkla ilgili yapılanmaları var. Özellikle buranın simgesi olan Maltepe Üniversitesi'nin sağlık yatırımı da var. Hastaneleri var. Onların desteklenmesi ve burada hastane açılması için de her türlü kolaylığın sağlanması anlayışı var. İnşaatçılar burada projelerini yaparken yanında sağlıkla ilgili bir şey yaparlarsa ki oteller zaten yapılıyor, o zaman burası eğitim, kültür, sağlık ve turizm ağırlıklı bir ilçe olacak.

* Maltepe"deki turizm yatırımları için yapalmakta olan projeler ve gelecekte planlanan projeler neler
- şžu anda Maltepe'de 3 ayrı yerde otel yapımı devam ediyor. Küçükyalı'da Rönesans İnşaat'ın bir otel projesi var. Yapı Merkezi'nin rezidansları var. Dragos'ta oteller planlanıyor. çevizli Mahallesi'nde, Tugay Yolu'nda. Burada insanlarımız hep otel yapımı gereksinimi görmüşler ve yatırımcılar da ona yönelmişler. Mevcut otellerimiz Green Park otel var. Sahilde çok önceden yapılan Cevahirlere ait bir otel daha var, o da yapılacak. Böylece burası en az oteli olan bir ilçe olacak.

Konservatuar
Maltepe"ye geliyor

* Kartal ve Tuzla ile birlikte Maltepe"nin de yeni bir çekim merkezi, yeni bir merkezi   alan olması planlanlıyor. Bu planlarºn gerçekleflmesi mümkün mü Bu planların Maltepe"ye etkisi ne olacak
- Bu gerçekleşecek. Maltepe, Kadı-köy'deki sıkışıklığın düzeltileceği bir yer olarak görülmeli. Yani Kadıköy'de oluşan sıkışıklığın burada rahatladığını görecek insanlar. Yapılaşma da o yüzden buraya ve Kartal'a doğru kayıyor. Dolayısıyla bizler bile burada yapılan projelerle Maltepe'nin merkezini değiştireceğiz. Merkez daha doğuya doğru kayacak. Yapılanmalar bunu gösteriyor. Örneğin İstanbul Üniversitesi Konservatuar'ının buraya getirilmesi düşünülüyor. Yani oradaki sıkışıklığı böylece buraya taşımış olacağız.

* Maltepe İstanbul"un eski bir yerleflim yeri olmasına rağmen hala konut yapılacak alanlar mevcut. Ancak 2005 yılında inflaat sektöründe yaflanan patlamadan Maltepe payını yeterince almadı gibi görünüyor. ¹lçedeki yeni yapºlaflma son birkaç yºlda daha fazla arttı. Bunun nedeni nedir İnşaatçılar neden Maltepe"yi geç keflfetti

- Evet, Maltepe yeni yapılaşıyor. çünkü burada yer bulamadı inşaatçılar. Bazı inşaatçıların kendi arsaları da vardı ama bazı sorunların çözülmesi biraz zor oldu. Planların gelmesi, 2 emsal yoğunluk verilmesi gibi. Mesela şimdi Esenkent'te kendileri evlerini yapmışlar eskiden. şžimdi biz biradaki yoğunluğu artırmazsak buraya nasıl gelsin inşaatçılar. Bu planlar 1,5 yıl sürdü. Tabii bu yoğunluğu görünce yatırımcılar da kendi arsalarında konuta yöneldiler. Mesela Diktaş Örenbayan kendi arsasında konut yapıyor şimdi.

Ayrıca Kartal Adliyesi'nin buraya taşınması da insanların buraya yönelmesini sağladı. Böylece konut, rezidans ve ofis ağırlıklı bir E-5 kenarı oluşmaya başladı. Belki Esenkent yarın öyle bir hale gelecek ki, ön tarafta hep büroları olan yaşam alanları olan yerler olacak.

İlk ˜Yeşil Belediye" Maltepe olacak
* Belediyenizin mevcut projeleri hakkºnda bilgi verir misiniz

- Bizim projelerimiz sosyal içeriklidir daha çok.   Maltepe Belediyesi, Yeşil Belediye projesini ilk uygulayacak olan belediye. Ve bu konuda ilk adımımızı 2010 yılında organik pazarımızı hayata geçirerek attık.

2010 yılında benim için en önemli projelerimden birisi de eğitim alanında. İlçedeki özellikle eğitimde fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmak için Cumhuriyet Eğitim Merkezini kurduk. Türkiye de bir ilk olan bu proje ile geçen yıl 100 genç üniversiteye hazırlık maratonunda haftanın 7 günü eğitim gördü. çocuklara yalnızca eğitim vermedik. Onların her türlü sosyal ihtiyacını da karşıladık. Giyim, yemek v.s. Aynı zamanda danışman psikologlar yardımı ile rehabilitasyon hizmeti de veriliyor. Ve bu çocuklarımız sınav sonucunda gösterdikleri başarı ile fırsat eşitliği tanınırsa şans verilirse neler olabileceğini herkese gösterdi. Yüzde yüz başarı sağladık üniversite sınavında. Onlar artık üniversite öğrencisi. şžimdi 100 öğrenci ile başladığımız projeyi bu yıl için 500'e çıkardık. 250 öğrencimiz ÖSS'ye 250 öğrencimizi ise SBS'ye hazırlıyoruz. Bu yıl tamamlanması planlanan projeler arasında kız öğrenci yurdu ve kadın sığınma evimiz de var. Kız yurdu ve sığınma evi aynı binada yer alacak. Sığınma evinde kalan kadınlarımız yurt öğrencilerine yemek yaparak üretime katkıda bulunacak. Eylül ayında tamamlanacak bir diğer projemiz ise Bahadır Erdoğdu Zihinsel Engelliler Merkezi. Bu merkezimiz Anadolu yakasının en önemli merkezlerinden biri olacak. Bahadır Erdoğdu Zihinsel Engelliler Merkezinde beş yüz engelli vatandaşımıza gece gündüz eğitim verilecek. Maltepe kapalı spor salonu olmayan ilçelerimizden biri. Bu sorunu bu yıl çözeceğiz. Spor kompleksimiz için start verildi. Aynı zamanda Altın ilçemi bir kültür sanat merkezi haline dönüştürmek en büyük hedefim. Bu çerçevede sanat mabedi olarak tanımladığım ve meslektaşımın adını vermekten onur duyduğum Türkan Saylan Kültür Merkezi benim en büyük silahım. Orada çocuklarımız için hafta sonları ücretsiz tiyatro gösterilerimiz büyüklerimiz için tiyatro festivallerimiz yapılıyor.

Altın İlçe Kart projesi

* Önümüzdeki dönemde hayata geçirmeyi planladığınız
projeleriniz neler

Yukarda da anlattığım Cumhuriyet Eğitim Merkezi gibi en önemli projelerimden birisi de Altın İlçe Kart projesidir. Bu proje benim hayalimdi ve hayalim gerçek oldu. Maltepe'de 65 yaş üstü, engelli ve kronik rahatsızlığı olanlar için ücretsiz evde bakım ve ambulans hizmeti veriyoruz. Ben bu proje ile yaş almış vatandaşlarımızın çocukları olacağız dedim ve oluyorum da. Maltepe'yi yaş almış vatandaşlar için daha da yaşanılası bir ilçe haline getiriyorum.   Ekipler vatandaşlarımıza kartlarını teker teker evlerine giderek dağıtıyor. Onların her ihtiyaç duyduklarında 7 gün 24 saat emirlerindeyiz. Benim sosyal belediyecilik anlayışım budur. Alt yapı hizmetleri zaten yapılır ben projelerimle Maltepe'de İstanbul'da fark yaratmayı hedefliyorum. Bir diğer vizyon projem ise engelli vatandaşlarımıza yönelik. Asıl engellerin kafalarda olduğunu düşünüyorum. Ve bir hekim olarak engelli vatandaşlarımızın hayata karışması gerektiğine inanıyorum. Bu çerçevede Maltepe'nin merkezinde 6 bin metrekarelik bir alan onların rahat kullanabileceği bir alan haline getiriliyor. Ergonomik banklar, plastik uyarı levhaları, kaldırımsız sokaklar ve engelli vatandaşlarımızın kullanacağı otoparklar oluşturuyoruz. Sokağımızın aydınlatması da tamamen çevreci proje ile sağlanıyor. Sokağımız güneş enerjisi ile aydınlatılacak.

 İndergi


Geri Dön