28 / 04 / 2024

Müştemilat nedir? Müştemilat modelleri ve kanunu nedir? 

Müştemilat nedir? Müştemilat modelleri ve kanunu nedir? 

Sözlükte eklenti anlamına gelen müştemilat, bir yapının belirli bölümünü yansıtır. Emlak terimlerinden biri olan müştemilat, evden ayrı olan bazı yerleri ifade eder. Peki müştemilat tam olarak nedir, müştemilat modelleri ve kanunu ne anlama gelir? İşte müştemilat ile ilgili bilinmesi gerekenler…



MÜŞTEMİLAT NEDİR?

Müştemilat, ana binaya ek olarak inşa edilen ve farklı işlevleri yerine getiren bölümler, yapılar ve eklemeler için kullanılan bir kavramdır. Evler veya diğer konutlar için kullanılan müştemilatlar, ana yapıyı tamamlayan ve kullanış amacına katkı sağlayan ek yapılar ve mekanlardır. Depo, bahçe, avlu, ahır, balkon, kömürlük, ardiye, taraça gibi yerler, müştemilat olarak nitelendirilir.

MÜŞTEMİLAT MODELLERİ NEDİR?

Müştemilat modelleri, kullanım amacına ve yapıldığı alana göre çeşitlilik gösteren yapı elemanlarıdır. Ana binaya bağlı veya bağımsız olarak inşa edilebilirler. Binaya bitişik ancak binanın dışında yer alan müştemilatlar arasında balkon, teras, veranda, garaj, kömürlük, kiler, depo gibi yapılar yer alır. Binadan bağımsız müştemilatlara örnek olarak kömürlük, kiler, garaj, ahır, taraça, depo ve avlu sayılabilir.

Müştemilat nedir? Müştemilat modelleri ve kanunu nedir? 

MÜŞTEMİLAT KANUNU NEDİR?

Müştemilat kullanma hakkı tamamen konut sahibine aittir; ancak bu binaları inşa etmek ve kullanmak için belirli kanun ve yönetmeliklere uyulması gerekmektedir. Bu yönetmelikler, Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği içerisinde yer alır.

Yönetmeliğe göre, bahçede yapılan müştemilatın bölümleri, toplam taban alanı içerisinde sayılır. Kömürlük, odunluk gibi yakıt depoları, binaların bodrum katına yerleştirilmelidir. Eğer binanın içinde böyle bir alan yoksa veya zeminde su ve sert kaya gibi engeller bulunuyorsa, belediyeden izin alınarak arka bahçede bu tür yapılar inşa edilebilir. Bu durumda, yapıların binadan en az 3 metre uzakta olması ve yol tarafından görünmemesi gibi şartlar göz önünde bulundurulmalıdır. Çiftlik gibi hayvancılık veya tarım amaçlı binaların taban alanı, müştemilat dahil olmak üzere yüzde 40'ı aşmamalıdır. Müştemilat Kanunu Madde 57 kapsamında köy ve mezra alanlarında tarım, konut ve hayvancılık amacıyla yapılan müştemilat yapılar için ruhsat ve izin gerekmez. Ancak vali ve muhtar görüşünden sonra yapılmalıdır.

Miras intikali nedir? Miras intikali için hangi işlemler yapılmaktadır?

İştira hakkı nedir? İştira hakkı sözleşmesi ne işe yarar?

İpotek nedir? İpotek nasıl yapılır?


Geri Dön