Emlak Terimleri

Müşterek ipotek, taksim ve trampa işlemleri!

Tapu Sicil Müdürlüğünce yapılan müşterek ipotek, taksim ve trampa işlemleri, 1491 Sayılı "Müşterek İpotek, Taksim ve Trampa İşlemlerinin Ne Suretle Yapılacağı " Konulu Genelge kapsamında açıklanıyor...

Müşterek ipotek, taksim ve trampa işlemleri!

Müşterek ipotek, taksim ve trampa işlemleri, 1491 Sayılı "Müşterek İpotek, Taksim ve Trampa İşlemlerinin Ne Suretle Yapılacağı " Konulu Genelge kapsamında açıklanıyor.


Genelge gereğince, Talepte Bulunulan Tapu Sicil Müdürlüğünce talep üzerine, iki nüsha başvuru fişi düzenlenerek bir nüshası ilgilisine verilecek, bir nüshası dosyasına konacaktır.


Talebe konu diğer taşınmaz malların kayıtlı bulunduğu tapu sicil müdürlüğünden, talep açıklanmak suretiyle ilgili taşınmaz malların kayıt örnekleri ve varsa diğer belgeler bir yazı ile istenecektir. 


İlgi:

1- 24/Ocak/1926 gün, 96 sayılı genelge.

2- 25/Ocak/1926 gün, 97 sayılı genelge.

3- 11/Aralık/1951 gün, 1186 sayılı genelge.

4- Bölge müdürlükleri aracılığı ile yapılan;


8/Eylül/1976 gün 4-1-11-39/6391 ila 6397 ve

25/Kasım/1980 gün ve 4-1-11- 39/4465 - 4476 sayılı genelge.


8/Kasım/1988 gün ve 19983 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak aynı gün yürürlüğe giren "27/Ekim/1988 tarih 3488 sayılı Kanun"un birinci maddesi ile 11/Ocak/1926 tarih, 711 sayılı "Tapu Daireleri Hududu haricindeki Envali Gayrimenkuleye Ait Muamelatı Tasarrufiyenin Sureti İcrasına Dair Kanun" yürürlükten kaldırıldığından, uygulama imkanı kalmıyan ilgi (1-4) genelgeler de yürürlükten kaldırılmıştır.


A- Anılan kanun yürürlükten kalkmış olduğundan, bir tapu sicil müdürlüğü yetki alanında bulunan taşınmaz mallarla ilgili tasarrufi işlem taleplerinin, diğer bir tapu sicil müdürlüğü tarafından karşılanması imkanı kalmamıştır.

Ancak;


1) Ayrı tapu sicil müdürlüğü yetki alanında bulunan birden fazla taşınmaz malın müşterek ipotek işlemleri, hangi tapu sicil müdürlüğüne talepte bulunulmuş ise o tapu sicil müdürlüğünce, diğer ilgili tapu sicil müdürlüğü veya müdürlüklerinden alınacak bilgi ve belgelere dayalı olarak, Tapu Sicil Tüzüğünün 42 nci maddesi gereğince sonuçlandırılacaktır.


2) Ayrı tapu sicil müdürlüklerinin yetki alanlarında bulunan birden fazla taşınmaz malla ilgili taksim, trampa ve benzeri taleplerde işin mahayeti, akdin taşınmaz malların bulunduğu tapu sicil müdürlüklerinden birinde yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle, değişik tapu sicil müdürlüklerinin yetki alanında bulunan taşınmaz malların taksim, trampa ve benzeri işlem talepleri, ilgili tapu sicil müdürlüklerinden hangisine yapılmış ise o tapu sicil müdürlüğü tarafından, diğer ilgili tapu sicil müdürlüklerinden alınacak tapu kayıt örnekleri ve varsa diğer bilgi ve belgelere dayalı olarak karşılanacaktır.


B- Ayrı tapu sicil müdürlüklerinin yetki alanında bulunan taşınmaz malların müşterek ipotek, taksim, trampa ve benzeri işlem taleplerinde aşağıdaki yol izlenecektir.


1- Talepte Bulunulan Tapu Sicil Müdürlüğünce;


· Talep üzerine, iki nüsha başvuru fişi düzenlenerek bir nüshası ilgilisine verilecek, bir nüshası dosyasına konacaktır.


· Talebe konu diğer taşınmaz malların kayıtlı bulunduğu tapu sicil müdürlüğünden, talep açıklanmak suretiyle ilgili taşınmaz malların kayıt örnekleri ve varsa diğer belgeler bir yazı ile istenecektir. (Masrafları ilgilileri tarafından karşılanmak üzere telgraf, telex veya telefax'la da istenebilir).


· Belge ve bilgiler geldikten sonra, işlemin yapılmasına mani bir hal yoksa, gerekli tapu harçları tahsil edilerek resmi senet düzenlenecektir.


· İşlem yevmiye defterine kaydedildikten sonra kendi yetki alanında bulunan taşınmaz mala ait tapu senedi veya ipotek belgesi düzenlenerek ilgililere verilecektir.


· İşlemin hukuki dayanağını teşkil eden resmi senedin, tasdikli bir örneği hemen ilgili diğer müdürlük veya müdürlüklere bir yazı ekinde gönderilecektir.


2- Taleple İlgili Diğer Tapu Sicil Müdürlüklerince;


· Talepte bulunulan müdürlüğünün yazısı üzerine, taşınmaz malın bütün değişikliklerini gösterir tapu kayıt örneği çıkarılarak, bir yazı ekinde P.T.T. aracılığ ile gönderilecektir (masrafları ilgililerince karşılanmak üzere telefax'la gönderilebilir).


· Yazıda ayrıca, ilgilinin hüviyetini tespite esas bilgilerle, vekaleten yapılan işlemlerde, vekaletten azil olup olmadığı ve işlemin yapılmasına engel bir hal varsa bu hususlar mutlaka açıklanacaktır.


· İşleme konu taşınmaz malın tapu kütüğünün beyanlar hanesine mürekkepli kalemle "...............tarih ve ............sayılı yazı ile ............işlemi için.........Tapu Sicil Müdürlüğüne kayıt örneği gönderildi" şeklinde belirtme yapılacaktır.


· Tapu kayıt örneği gönderildikten sonra taşınmaz malla ilgili olarak haciz, tedbir, iflas vb. ile tapu sicillinde değişikliği gerektirir mahkeme ve cebri icra kararları geldiği anda derhal en seri vasıta ile (telefon, telgraf, telex, telefax gibi) talepte bulunulan tapu sicil müdürlüğüne bilgi verilecektir.


· Tapu Kayıt örneği gönderildikten sonra, sonucu kesin olarak tespit edilmeden, o taşınmaz malla ilgili tasarrufi işlem talepleri karşılanmayacaktır.


· Talepte bulunulan müdürlükce düzenlenen resmi senet örneği gelince, yevmiye defte-rine kaydedilecek ve tescil işlemi yapılarak düzenlenecek tapu senedi veya ipotek belgesi ilgilisine verilecek veya akdi yapan müdürlüğe gönderilecektir. · Tapu kütüğü sahifesinin beyanlar hanesinde yapılmış olan belirtme aynı yevmiye numarası ile re'sen terkin edilecektir.


C- Daire Dışında Yapılacak Akitler;


Bilindiği üzere tapu sicil müdürlükleri, daire (resmi büro) dışında akit yapma yetkisine sahip bulunmaktadırlar. Ancak bazı tapu sicil müdürlüklerinin bu yetkiyi kullanırken, yetki alanlarının (bölgelerinin) dışına çıktıkları saptanmakta olup, bu husus idari yönden son derece sakıncalı görülmektedir.


İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Gaziantepe, Elazığ, Eskişehir, Adana gibi, belediye sınırları içinde birden fazla tapu sicil müdürlüğü bulunan şehirlerde, yalnız o şehrin belediye sınırları (Büyükşehir Belediye sınırları) içinde kalmak şartıyla, müdürlüklerin kendi sicillerinde kayıtlı taşınmaz mallarla ilgili akitleri, birbirlerinin yetki alanı içerisinde ikametgahta yapmaları mümkündür. Bu istisnalar dışında müdürlüklerin yetki alanlarının dışına çıkarak ikametgâhta akit yapmaları sakıncalı bulunmaktadır.


Müşterek tapu nasıl satılır?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com