Genel

Müteahhide kıyak vatandaşa yeni vergi!

İktidar, seçimlere sayılı günler kala Meclis’e yeni bir torba yasa teklifi daha sundu. Teklifte müteahhitlere büyük avantajlar sağlanırken, vatandaşa yeni vergi ve harç masrafları öngörüldü.


Yaklaşan seçimler öncesinde dün Meclis’e yeni bir torba kanun teklif sunuldu. AKP milletvekillerinin hazırladığı 33 maddelik yasa teklifinde ilginç detaylar bulunuyor. Daha önce Meclis’e sunulan veya Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı çeyiz sandığı, çocuk başına para gibi düzenlemelerin de olduğu AKP’nin teklifinde müteahhitleri rahatlatacak önemli düzenlemelere de yer verildi. Teklife göre tüketicinin devir veya teslim tarihine kadar sözleşmeden dönme hakkı bulunduğu ancak satıcının satış veya satış vaadi nedeniyle oluşan Vergi, harç veya benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraf ile taşınmazın teslimine 6 ay ve daha uzun kaldığı durumda sözleşme bedelinin yüzde 2’sine kadar; daha az süre kaldığında ise yüzde 4’üne kadar tazminat ödenmesini isteyebilecek.


VERGİ VE HARÇ MASRAFLARI DA VATANDAŞTAN ALINACAK


Örneğin, 400 bin liralık bir konut satış sözleşmesinde vatandaş, konutun teslimine 6 ay ve daha uzun süre kalmışken vazgeçerse 8 bin lira; 6 aydan daha kısa süre kalmış ise 16 bin lira tazminat ödeyecek. Tazminatın yanı sıra vergi, harç masrafları da vatandaştan alınacak. Teklifin gerekçesinde bazı büyük projelerin tesliminde 36 aylık sürenin yeterli olmadığı, bu nedenle müteahhitlerin büyük cezalar ödemek zorunda kaldıkları belirtilerek sözleşme süresinin 6 ay uzatıldığı vurgulanıyor. Yine konut fiyatlarının düştüğü dönemlerde sözleşmeden dönme hakkının çok sayıda kişi tarafından kullanılması durumunda hem müteahhitlerin hem de diğer hak sahiplerinin mağdur olmaması için ‘yüzde 2 ila 4 oranında tazminat’ getirildiği belirtiliyor.


YANDAŞ TELEVİZYONLARA SINIRSIZ PROPAGANDA HAKKI


Cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında TRT başta olmak üzere çok sayıda televizyon kanalının, Tayyip Erdoğan lehine Taraflı yayın yapması nedeniyle YSK’dan ceza alması üzerine AKP, aynı durumun 7 Haziran seçimlerinde de yaşanmaması için kanun değişikliği yapacak. Yapılacak kanun değişikliği ile YSK’nın televizyonlara ceza vermesini öngören madde kanundan çıkarılacak. Kanun teklifine göre seçim dönemlerinde özel radyo ve televizyonların yayın denetimi YSK’dan alınarak AKP’li üyelerin ağırlıkta olduğu RTÜK’e verilecek. Böylece RTÜK, özel radyo ve televizyonların seçim döneminde siyasî partilerin propaganda konuşmalarına ilişkin mevzuatın denetimini üstlenecek. Öte yandan RTÜK Kanunu’nda yer alan ‘Yayın Hizmeti İlkeleri’ başlıklı maddesindeki “Siyasî partiler ve demokratik gruplar ile ilgili tek yönlü veya taraf tutar nitelikte olamaz.” hükmü de yürürlükten kaldırılacak. Ancak aynı cümle TRT Kanunu’na eklenecek. Bu durumda özel kanallar istedikleri gibi taraflı yayın yapabilecek. Seçim öncesinde kesenin ağzını sonuna kadar açan AKP’nin kanun teklifi ile Milli Eğitim Bakanlığı’na 47 bin öğretmen kadrosu ihdas edilecek. Öğretmen unvanlı kadrolardan 35 bin adedi ile Bakanlığa ait diğer hizmet sınıfları kadrolarından 2 bin 320 adedine Bütçe Kanunu sınırlarının dışında 31 Aralık 2015 tarihine kadar atama yapılacak. Yasa ile öğrenim süresi içerisinde üniversiteyi bitiremeyenlere katlamalı harç uygulaması da kaldırılacak.



Zaman