Genel

Müteahhidin fiktif kar sorununa çözüm aranıyor!

Çeşitli temas ve ziyaretler için beraberindeki işadamlarıyla Kanada'nın Toronto kentine gelen Devlet Bakanı Çağlayan, buradaki son gününde dünyanın en büyük 3.büyük havacılık şirketleri...

Çeşitli temas ve ziyaretler için beraberindeki işadamlarıyla Kanada'nın Toronto kentine gelen Devlet Bakanı Çağlayan, buradaki son gününde dünyanın en büyük 3. büyük havacılık şirketi Bombardier ile yine Goodrich şirketlerinin Toronto'da bulunan ana fabrikalarını gezdi ve yetkililerden bilgi aldı. Çağlayan, Kanadalı firmaların Türkiye'de enerji, müteahhitlik ve madencilik konularıyla ilgilendiklerini, ayrıca Kanada firmalarının Irak'a Türk firmalarıyla beraber girmek istediklerini kaydetti. Kanada'daki temasları sırasında Bank Of Nova Scotia (Scotiabank) Üst Düzey yönetici yardımcısının geldiğini belirten Çağlayan, banka yetkilisinin dünyanın 4. büyük bankası olan Scotiabank'ın Türkiye'ye 1 milyar dolar fonlama yaptığını hatırlattığını ve Türkiye ile bundan sonra daha çok çalışmak istediklerini söylediğim bildirdi. Çağla¬yan, "Özellikle enerji ve altyapı işlerinde, madencilikte Türkiye'ye kredi açmak istediklerini belirtti. Ben de (Türkiye'ye gelirseniz karlı olursunuz. Nükleer ve diğer enerji sektörüne çok rahat bir şekilde kredilerinizi kullanabilirsiniz) dedim" diye konuştu.

Türkiye'nin dünya hizmet ithalatından yüzde 1 pay aldığına dikkat çeken Çağlayan, müteahhitlik sektörünün yaptığı işler düşünüldüğü zaman rakamın aslında çok daha yukarılara çıkabileceğini söyledi. Çağlayan, şöyle konuştu: " Bizim müteahhitlik sektörü rakamları eğer tam yansırsa bu rakam aslında ciddi manada artacak. Çünkü 20 milyar dolar bizim müteahhitlerimiz iş alıyorlar yıllık. Niye peki müteahhitliğin payı düşük, şundan dolayı; müteahhitler paralarım Türkiye'ye getiremiyorlar. Çünkü Türkiye'ye getirdikleri zaman döviz tabii bugünkü şartlar biraz ekstra ama onun dışında döviz arttığı zaman aradaki fark fiktif kar olarak gözüküyor ve bunun vergisini ödemek zorunda kalıyorlar. Bunu ben sayın Maliye Bakanımızla konuştum. Dedim ki 'bu konuyu çözelim. Çünkü bu insanlar parasını Türkiye'ye getiremiyor, Türkiye dışında harcamak zorunda kalıyor. Oysa bu insan parasını alsın getirsin, Türkiye'ye bir de para gelsin diye uğraşıyoruz. Bunlardan kur farkından dolayı fiktif kar nedeniyle vergi almayalım. En azından müteahhit sektörüne yönelik bir çalışma yapalım.' Bu şekilde Mehmet Beyle konuştuk, üzerine gidiyoruz.

Afrika'nın eksenini düzeltmeye gidiyoruz"
Önümüzdeki dönemde sıla bir Afrika turu yapacaklarını da belirten Çağlayan, "(Eksen kaydı) diyorlar ya Afrika'nın eksenini düzeltmeye gidiyoruz" dedi. Çağlayan, Aralık ayında yanlarına maden, gıda, tekstil konfeksiyon, otomotiv ve yedek parça, inşaat malzemeleri. Plastik, kimya, makine ihracatçıları ile müteahhit ve teknik müşavirleri de alarak Afrika'da Tunus, Fas, Fildişi, Nijerya, Gana, Ekvator, Angola, Uganda, Etiyopya'ya, 2011 Şubat ayında da Tanzanya ve Mozambik'e gideceklerini bildirdi.
Dünya