Köşe yazıları

Müteahhit daire inşaatını yarım bırakabilir mi?

Posta Gazetesi'nin köşe yazarlarından Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Müteahhit daire inşaatını yarım bırakabilir mi?'' sorunu yanıtladı. İşte o yazı...



Kredi kullanarak kısıtlı imkanlarla peşinat ödeyip, büyük sıkıntılarla Esenyurt'ta bir firmadan daire aldık. Ancak firma belediyenin imar planı değişikliği yaptığı iddiası ile inşaatı yarım bıraktı. Diğer firmalar değişikliğe uyum gösterdiği halde bizim firmamız bürosunu kapattı gitti. Verdiği bonolar da karşılıksız çıktı. Biz yüzlerce mağdur ilginizi bekliyoruz. 




Doğrusunu peşinen söyleyeyim: Size nasıl bir yardımım dokunur bilemiyorum.  Siz sadece benden değil basından da yardım istiyorsunuz ama yine soracağım: Basın nasıl yardım edecek? Diyorsunuz ki satıcı müteahhit dükkanı kapadı gitti.  Deyin ki bu basında yer aldı, deyin ki şayi oldu. Nasıl bir sonuç bekliyorsunuz?  Bahsettiğiniz konunun hukuki gelişmesi şöyle olabilir: Şayet tapulan almadı iseniz adınıza tescil talep edersiniz. Yani hiç olmazsa elinizde tapu olur. Bina eksik, bu halde sizler tamamlama yoluna gidersiniz, veya yine mahkeme yolu ile sözleşmeyi feshedip paranızın iadesini istersiniz.  Tamam da bu halde de tahsil kabiliyeti yok. Yani mahkeme karanını yerine getiremezsiniz. Müşkül durumdasınız anlıyorum ama yardımın da nasıl yapılabileceğinin bilinmiş olması lazım.  Müteahhit ortadan kayboldu ise nasıl bulunup işin başına getirilecek? Mümkün değil. Sizin için şu anda tek çözüm, şayet almadı iseniz tapularınıza sahip çıkmak. 


Bunun için elinizde tapu yok ise tüketici mahkemelerinde dava açacaksınız. Ben bilirkişi olarak Esenyurt'a çok gelen giden biriyim. Neredeyse tüm inşaatları gezdim gördüm. Evet bir zaman belediye ile ilgili bir plan değişikliği oldu. Pek çok inşaat bekledi. Hatta müteahhidin kabahati olmadan, birkaç binanın üst katlarının yıkıldığına-'tanık oldum ama sistem şimdi oturdu. Ancak kötü niyetli müteahhitler bunu fırsat bilip topladıkları para ile kayboldular. Elinizde bir tek ödediğiniz paralan geri almak için müteahhidin binadaki mal varlığı var. Mahkeme kararı ile tedbir mi koyarsınız yoksa icraya verip haciz mi koyarsınız bilemiyorum. Ama bu şirketlerin mal varlığı üzerinde milyonlarca liralık ipotek ve sıra sıra haciz olduğunu biliyorum. Şimdi ben size yardımcı mı oldum, yoksa biraz ümit vardı da onu da yok mu ettim bilemiyorum. Ama gerçek bu.


Tamer Heper/Posta