Emlak Terimleri

Müteahhit işi yarım bırakırsa ne olur?

Arsa sahibi ile müteahhit firma arasında noter huzurunda yapılan anlaşma;inşaat sözleşmesi oluyor. Peki, arada sözleşme olmasına rağmen müteahhit işi yarım bırakırsa ne olur?

Müteahhit işi yarım bırakırsa ne olur?

Arsa sahibi ile müteahhit firma arasında noter huzurunda yapılan anlaşma;  kat karşılığı inşaat sözleşmesi oluyor. Sözleşme kapsamında arsa sahibinin ve müteahhitin hak ve sorumlulukları belirtiliyor.


Peki, arada sözleşme olmasına rağmen müteahhit işi yarım bırakırsa ne olur? İşi yarım bırakan müteahhite karşı nerede ve nasıl dava açılabilir?


İşi yarım bırakan müteahhite karşı Sulh Hukuk Mahkemelerinde dava açılabiliyor. Mahkeme ile eksik ve kusurlu işlerin tespit işlemi yapılıyor.


Akabinde yükleniciye düşen bagımsız bölümlerin satışına izin verilmesi ile masrafların buradan elde edilen gelirle karşılanması yolu ile yarım kalan inşaat tamamlanabiliyor.


Hukuk Genel Kurulu'nun. 6.10.1982 gün ve 15/817 sayılı kararı;

"İşi kusuru ile yanda terk eden ya da sürüncemede bırakan yükleniciye yaptığı kısımla orantılı bir pay verilmesi halinde yüklenici taşınmazın paydaşı olacaktır ki bu durumda yarım kalan işlerin kim tarafından nasıl tamamlanacağı sorunu ortaya çıkacaktır. Kat Mülkiyeti Kanununa göre ana taşınmazın tamamı bitirilmeden kat mülkiyeti kurulamayacağından ve iskân izni alınamayacağından iş sahibinin yalnız kendisine kalacak dairelerini bir başkasına yaptırması mümkün değildir. Sözleşmeye göre yükleniciye kalacak bağımsız bölümleri de yaptırmak zorunda kalacak olan iş sahibini peşinen böyle bir külfete katlanmak zorunda bırakmak âdil bir çözüm olmayacaktır. 


Bu harcamalarını sonra yükleniciye tazmin ettirmesi ve gecikme tazminatı alması olanağı ise haksızlığı giderecek bir neden değildir. İşi, kusuru ile yanda bırakan yüklenici hem yaptığı işle orantılı kârını almış hem de işini bizzat iş sahibi tarafından tamamlanmasının sonuçlarından yararlanmış olacaktır. Ayrıca, kusurlu yükleniciye böyle bir olanağın tanınması işin kârlı kısımlarını yapıp istediği zaman inşaatı yanda bırakmak gibi kendi kusurundan yararlanmak olanağım da doğuracaktır. Bu itibarla, tartışmasız olan maddi olayda düşünülmesi ağırlık kazanan biri varsa o da alacaklı arsa sahibidir."



Müteahhit ayıplı mal teslim ederse ne olur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com