24 / 06 / 2024

Müteahhit kaçtı dönemi bitiyor! Bina tamamlama sigortasında yeni süreç başlıyor!

Müteahhit kaçtı dönemi bitiyor! Bina tamamlama sigortasında yeni süreç başlıyor!

Yeni düzenleme ile ‘müteahhit kaçtı' döneminin bittiğine dikkat çeken Akçam, “Kentsel dönüşüm projeleriyle birlikte diğer tüm inşaat projeleri de bina tamamlama sigortası kapsamına alındı. Artık kimsenin evi yarım kalmayacak” dedi.



Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (SEDDK) yaptığı açıklamaları değerlendirdi. ATEM Başkanı Akçam, SEDDK’nin aldığı karara göre tüm inşaat projelerinin Bina Tamamlama Sigortası kapsamına alındığını ifade etti. Tüketicilerin yanı sıra arsa sahiplerinin de müteahhitlerinden bu sigortayı talep edebileceklerini belirten Akçam, “Teslim edilmeyen projeleri sigorta şirketlerinin yapması halinde, mağdur olan hak sahiplerine emsale göre kira ödemesi yapabilecek. Yeni uygulama ile müteahhittin tamamlayamadığı binaları sigorta tamamlayacak” diye konuştu.

ARSA SAHİPLERİ DE MÜTEAHHİTLERİNDEN BU SİGORTAYI TALEP EDEBİLECEKLER

Akçam, bina tamamlama sigortasının ön ödemeli olan konut satışlarında ve kentsel dönüşüm projelerinde alıcı tarafın mağduriyet yaşamaması amacıyla oluşturulmuş bir sigorta türü olduğunu söyledi.

Yeni düzenlemenin içeriğine ilişkin konuşan Akçam, “6 Şubat depreminden sonra kentsel dönüşüm projelerine hız verildi. Fakat kimi nedenlerden dolayı başladığı binayı bitiremeyen müteahhitler tüketicileri mağdur ediyordu.

SEDDK bunu engellemek için tüm inşaat projelerinin Bina Tamamlama Sigortası kapsamına alındığını duyurdu. Bunun yanı sıra projeye aykırı işlemlerin de teminat kapsamına dâhil edildiğini açıkladı.

Teslim edilmeyen projeleri sigorta şirketlerinin yapması halinde, mağdur olan hak sahiplerine emsale göre kira ödemesi yapılacağı belirtildi. En güzel yanı ise tüketicilerin yanı sıra arsa sahiplerinin de müteahhitlerinden bu sigortayı talep edebilecek olmaları” ifadelerini kullandı.

Müteahhit kaçtı dönemi bitiyor! Bina tamamlama sigortasında yeni süreç başlıyor!

MÜTEAHHİTLERDEN MUTLAKA BİNA TAMAMLAMA SİGORTASI TALEP EDİLSİN

Teslim tarihini müteakip 12 ay içinde konutun teslim edilememesi durumunda teminat altına alındığını belirten Akçam sözlerini şöyle sürdürdü: “Verilen süre zarfında eğer ki konut teslim edilemediyse mevzuata veya ruhsatlı projeye aykırı işlemler teminat kapsamına dâhil edilerek arsa sahiplerine ve tüketicilere sağlanan koruma güçlendirilecek.” dedi.

Akçam, Bina Tamamlama Sigortası’nın bütün yapılarda hayata geçmesi ile mağduriyetlerin ortadan kalkacağını ya da giderileceğini ifade ederek sözlerini şöyle sonlandırdı: “Türkiye’de bir dönemdir konut açığı devam ediyor.

Bunun yanı sıra konut fiyatlarının ve kiralarının da yüksek olması vatandaşların ayrıca mağdur olmasına neden oluyor. Bir de bunun yanında müteahhitlerin başladığı inşaatı bitirememesi konut açığını iyice körüklerken tamamlanmayan inşaatlar senelerce öyle kalabiliyor.

Bu şekilde hem vatandaşlar mağdur olmayacak hem de konut açığına az da olsa derman olacak. Özellikle kentsel dönüşüm projelerinde.

Buradan arsa sahiplerine sesleniyorum, çalışacakları müteahhitlerden mutlaka Bina Tamamlama Sigortası’nı talep etsinler ve sözleşmeye ekletsinler. Aksi takdirde hem kendileri hem de ev sahibi olmak için bekleyen vatandaşlar mağdur olur.” dedi.

ATEM Başkanı Hakan Akçam: Gayrimenkulde dengeler değişecek!

 ATEM Başkanı Akçam açıkladı: Kirada yüzde 25 artış sınırlaması kalkarsa ne olur?

ATEM Başkanı Hakan Akçam: Gayrimenkulde dengeler değişecek!

 ATEM Başkanı Akçam açıkladı: Kirada yüzde 25 artış sınırlaması kalkarsa ne olur?

Geri Dön