Kent Haberleri

Müteahhite beraat verildi, mağdurlar ortada kaldı!

Seçim Grup adlı şirket, Ankara Etimesgut’ta 10 yıl önce bir inşaata başladı. Sonrasında, iflas ettiğini belirten şirket, satılık daireleri teslim etmedi. Mahkemeye taşınan olayda, müteahhitler için beraat kararı verildi...

Ankara Etimesgut’ta 10 yıl önce Seçim Grup isimli şirket bir inşaat projesine başladı. Proje kapsamında, büyük bir bölümü 2010'da olmak üzere, dairelerin satışı gerçekleştirildi. Dairelerin teslim tarihinin 2012 olarak belirlendiği projenin sahipleri, iflas ettiğini duyurdu ve sattığı evleri teslim etmedi.

Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre, Ankara Etimesgut’ta 10 yıl önce Seçim Grup isimli firmanın projesine yatırım yapan kişiler, ödemelerini yapmalarına rağmen evlerini alamadı. Firma sahipleri hakkında nitelikli dolandırıcılıktan dava açıldı. Ağır ceza mahkemesi ikisi kardeş üç sanığa 33’er sene hapis cezası verilmesini kararlaştırdı. Sanıklar karar itiraz etti. Üst mahkeme ise kararı bozdu. Dosyaya tekrar bakan mahkeme, ilk kararın aksine sanıklara beraat kararı verildi. Müteahhitler kurtuldu fakat ödemelerini yapan çok sayıda mağdur için çözüm bulunamadı.

Ev sahibi olmak isteyen çok sayıda ailenin 10 senedir yaşadıkları zorlu süreç, geçen günlerde çıkan kararla içinden çıkılmaz bir hale geldi. Seçim Grup adlı şirketin sahipleri Mimar Necati Seçim, kardeşi Veysel ile kuzenleri Erdoğan Örs, Etimesgut’ta inşaat projesi başlattı. Başkalarına ait arsalarda proje yapan üç ortak, Venpark Evleri ismini verdikleri 100 daire ve 5 bloktan oluşan projede iddialı reklâm kampanyaları da başlattı. “Seçim Grup güvencesinde banka yok, kredi yok, kefil yok, faiz yok!” şeklinde reklam yapan firma, kısa sürede yoğun taleple karşılaştı. Büyük bir bölümü 2010'da olmak üzere, dairelerin satışı yapıldı. Şirketin müşterileri arasında savcı ve pilotlar da bulunuyordu. Satış sözleşmesine göre dairelerin teslim tarihi 2012 olarak belirtilmişti. Ancak, evler söylenen tarihte teslim edilmedi. Daire sahipleri, firma yetkileri ile iletişime geçince, firma sahibi Necati Seçim’in, “Size söylemedik mi, iflas ettik biz!” dediği belirtiliyor. Bundan sonra ise daire sahipleri kısa süre içinde toplanarak olayı yargıya taşıdı.

KÖTÜ NİYETLİ DEĞİLİZ

Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı, üç sanık hakkında ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçlamasından dava açtı. Yargılama sırasında sanıklar, “Kimseyi dolandırma kastımız yok. Kötü niyetli de değiliz. Ekonomik olarak sıkıntıya düştük” diye konuştu. Sanıklar, yaşadıkları sorunlara rağmen mağdurların paralarını 2016’ya kadar ödeyeceklerini belirtti. Ancak 2016'da da ev sahiplerinin ödemeleri yapılmadı.

ÖNCE 33 YIL, SONRA BERAAT

Mahkemeyi yürüten Ankara Batı 2. Ağır Ceza Mahkemesi, üç sanık için de ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçundan hüküm verdi. Mahkeme, Necati Seçim, Veysel Seçim ve Erdoğan Örs’e 33’er sene 4’er ay hapis, her biri için de 320 bin lira adli para cezası verdi. Sanık avukatları ise karara itiraz etti. İtirazı inceleyen Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 11. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararı bozdu. İstinaf bozma gerekçesinde, sanıkların başından itibaren dolandırıcılık kastı ile hareket edip etmediklerinin belirlenmesini söyledi. Üst mahkemenin bu kararı sonrası, dosya tekrar yargılamanın ilk yapıldığı Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı'nda değerlendirildi. Mahkeme, daha önce 33’er sene hapis cezası kararı verdiği sanıklar için beraat kararı aldı.

ŞİRKETİN İÇİ BOŞ, TAHSİLAT İMKÂNSIZ

Dosyayı takip eden Avukat Hayrettin Korucu, “Beraat kararına itiraz ettik. Seçim Grup isimli şirkete yönelik alacak davası açma hakkımız var. Ancak bu şirketin içi boş. Tahsilat yapmamız söz konusu değil. Sanıklar, dolandırıcılık suçundan 1 gün bile hüküm giyseydi, onların şahsına yönelik de işlem yapabilirdik. Sanıklardan biri, başka bir firma üzerinden mimarlık, diğeri ise peyzaj işi yapıyor” şeklinde konuştu. Şirket sahibi Necati Seçim ise “Çok zor bir süreç yaşadık. Herşeyimizi kaybettik. Bazılarına ödeme yaptık. Diğerlerine de yapmaya çalışacağız” dedi.

DAİRELERİ BAŞKALARINA SATTILAR

Dava dosyası kapsamında ifade veren mağdur ev sahipleri ise, kendilerine satılan dairelerin üçüncü kişilere de satıldığın belirtti. Fikriye Türk, “Pazarlık yaptıktan 3 ay sonra teslimat olacaktı, benim dairemi başka birine satmışlar” dedi. Bir diğer mağdur Veysal Şimşek, “2010 yılında sözleşme yaptık. Daire için 165 TL’ye pazarlık yaptık. Daha sonra iflas ettiklerini söylediler. Bizlere 2016’da paralarımı ödeyeceklerini söylediler. Ancak bir ödeme yapılmadı. Bizim ödediğimiz paralar ile başka yerlere yatırım yaptılar. İflas ettikleri halde yaşantılarında da bir değişiklik olmadı, milyonluk dairelerde oturuyorlar” diye konuştu.