Genel

Müteahhitin vergi borcu varsa ruhsat alamayacak!

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, yapı denetiminin tüm Türkiye'ye yayılması ile birlikte 2011 yılında kalite belgesi olmayan inşaat malzemesinin kullanımına izin vermeyeceklerini kaydetti  

Dün gerçekleşen İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) 29. Genel Kurulu'nda konuşan Demir, ayrıca yapı denetimi malzemesi üreten firmalarda da ehliyet arayacaklarını dile getirdi. Demir, o konuda ehliyet sahibi olmayan kişilerin artık bu işi yapamayacağını dikkat çekti. Böylece kaydı ekonomiye katkı sağlayacaklarını aktaran Demir, niteliksiz malzeme üretiminin kalkmasıyla yapı malzemeleri ihracatına büyük katkı sağlayacağına işaret etti.

Yapı Malzemeleri Tanıtım Grubu kurulmalı
Yapı denetim sistemi ile ruhsata aykırı bir durum olduğunda zaten binaya ruhsat verilmeyeceğini ileten Demir, ayrıca müteahhidin vergi ve sigorta borcu olduğu takdirde ruhsat alamayacağını iletti. Kurdukları yapı denetim sisteminde her şeyin elektronik ortamda görüldüğünü anlatan Demir, 'Böylece borcu olanlar ruhsat verilmeyen listede görülebilir. Böylece sektörü bürokrasiye boğmadan işlerin yürütülmesini sağlayacaklarını söyledi.

İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Türk inşaat sektörünün yurtdışında marka bilinirliğini artırması gerektiğine dikkat çekerek, 'Bunun için Fındık Tanıtım Grubu, Makine Tanıtım Grubu gibi Yapı Malzemeleri Tanıtım Grubu kurulması gerekir' dedi. Orhan Turan, genel kurul öncesi 4 yıldır yürüttüğü İMSAD Başkanlığında görev süresinin dolması nedeni ile başkanlığı bırakma kararı aldı.

İnşaat malzemelerinde marka yaratılmalı
Dernek üyeİerine veda konuşması yapan Turan, 2010 yılı içinde 17.6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren yapı malzemeleri ihracatının 2015 yılında 40 milyar dolara, 2023 hedefini ise 100 milyar dolar olarak belirlediğini söyledi.
Bu hedeflere ulaşmak için Made in Turkey imajım güçlendirmek gerektiğini aktaran Orhan Turan, inşaat malzemeleri sektörünün marka yaratması gerektiğine dikkat çekti. İnşaat sektörünün 2010 yılı boyunca büyümesini sürdürdüğünü aktaran Turan, sektörün ilk 9 ayda yüzde 18.4 oranında büyümeyle tamamladığını söyledi. Türkiye ekonomisinin de yılı yüzde 7-8 oranında büyümeyle kapatacağını dile getiren Orhan Turan, '2010 yılı inşaat sektörü için kayıpların telafi edilerek büyümeye geçiş dönemi olmuştur' diye konuştu,
Dünya/İstanbul