30 / 04 / 2024

Müteahhitler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BAE ziyaretinden umutlu!

Müteahhitler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BAE ziyaretinden umutlu!

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ziyaretinin yurt dışı müteahhitlik hizmetleri açısından önemine değindi.



Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BAE ziyareti ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. 

AA muhabirine önemli açıklamalar yapan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, konuyla ilgili olarak, "Bu kapsamda Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyaretinin yurt dışı müteahhitlik hizmetlerimiz açısından önemli yansımaları olmasını bekliyoruz." dedi.

Müteahhitler Cumhurbaşkanı Erdoğan ın BAE ziyaretinden umutlu!

Erdal Eren, yaptığı açıklamada, BAE'nin Türk müteahhitlik firmalarının aktif olduğu, bugüne kadar önemli işler hayata geçirdikleri, önemli bir pazar olduğunu kaydederek, şöyle konuştu: "Her zaman dile getirdiğimiz gibi özellikle bölgemizde ülkeler arasındaki siyasi ilişkiler, ekonomik iş birliğinin yönünü de hızlı biçimde tayin etmektedir. Müteahhitlerimizin, geçen yıllarda Türkiye aleyhine oluşturulan algı neticesinde Orta Doğu'da 3 milyar doların üzerinde iş kaybı yaşadığı hesaplanmıştır. Her yıl en fazla iş üstlenilen ülkeler listesinin üst sıralarında yer alan ülkelerin, listelerimizde alt sıralara indiği izlenmiştir. Dolayısıyla BAE ile ilişkilerde yaşanan bu olumlu havanın sürmesi, ayrıca, Suudi Arabistan başta olmak üzere diğer bölge ülkelerindeki faaliyetlerimize de sirayet etmesi başlıca temennimizdir."

"Körfez sektör için önem taşıyor"

Yaptığı açıklamada Orta Doğu ve finansman kaynağı büyük olan Körfez ülkelerinin son zamanlarda sık sık gündeme gelen inşaat sektörü için büyük önem taşıdığını kaydeden Erdal Eren, sözlerine şu şekilde devam etti: 

"Middle East Business Intelligence (MEED) verilerine göre, küresel inşaat pazarında yapımı planlanan projelerde 1,2 trilyon dolar üzerinde portföyle lider ülke olarak Suudi Arabistan öne çıkarken, ülkeyi yaklaşık 700 milyar dolarlık proje portföyü ile de BAE izlemektedir. İlişkilerde bu olumlu havanın artarak sürmesi halinde Körfez'de hayata geçirilecek yeni projelerden Türk müteahhitleri önemli pay alabilecektir. Son olarak Dubai'de 23 Kasım 2021 tarihinde gerçekleştirdiğimiz 'BAE -Türkiye İş Forumu'nda BAE ile üçüncü ülkelerde iş birliği yapılması konusunda karşılıklı irade beyanında bulunulması ayrıca önemli olmuştur. Üstelik Körfez ülkeleri için de Türkiye ile sektörel iş birliği çok daha avantajlıdır ve bu ülkelerdeki işverenlerin aslında Türk firmaları ile çalışmayı tercih ettiği bilinmektedir."

Müteahhitler Cumhurbaşkanı Erdoğan ın BAE ziyaretinden umutlu!

Erdal Eren, yaşanan bu gelişmeler ışığında, son zamanlarda sık sık gündeme gelen yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde sürdürülebilir başarı için finansman kaynaklarının çeşitlenmesi ve yapıcı diplomasinin önemine yeniden değindiklerini bildirerek, "Bölgemizde ve potansiyeli büyük olan Körfez ülkelerinde ilişkilerimizin yeniden canlanması ile küresel pazarda koyduğumuz hedeflerin yakalanması da kolaylaşacaktır. Türk müteahhitler olarak, 2022 yılında 30 milyar doların üzerinde yeni proje büyüklüğüne ulaşmayı hedefliyor, bu rakamı ilerleyen yıllarda 50 milyar dolara çıkarılabilmesi için çalışıyoruz. Böylece daha çok sayıda Türk mühendis ile işçisine yurt dışı projelerde istihdam yaratılması ve inşaat malzemesi ihracatımızın da aynı seviyelere kadar çıkarılması sağlanabilecektir." şeklinde konuştu.

Geçen sene Körfez'de toplamda 298 milyon dolarlık iş üstlenildi

Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan ve merak edilen resmi verilere göre, Türkiye, bugüne kadar Körfez ülkelerinde toplamda 72 milyar 392 milyon 194 bin dolarlık 811 proje hayata geçirdi. Resmi olarak açıklanan verilere göre, şimdiye kadar üstlenilmiş olan tüm işlerde, ilk sırada 375 proje ve 24,2 milyar dolarlık işle Suudi Arabistan yer aldı. Yine açıklanan verilere göre, Suudi Arabistan'ı toplamda 167 proje ve 18,7 milyar dolarlık işle Katar takip etti. Yine resmi olarak açıklanan verilere göre, BAE de toplamda 141 proje ve 12,6 milyar dolarlık proje tutarıyla 3. sıraya yerleşti. Yine merak edilen verilere göre, bu ülkeleri Kuveyt, Umman, Yemen ve Bahreyn izledi.

Müteahhitler Cumhurbaşkanı Erdoğan ın BAE ziyaretinden umutlu!

Yine resmi olarak açıklanan verilere göre, Türk müteahhitler, 2021'de Körfez ülkelerinde toplamda 298 milyon dolarlık 11 proje hayata geçirdi. Hayata geçirilen bu projelerin üstlenildiği ülkeler, yalnızca Suudi Arabistan, Katar ve Umman oldu. Merak edilen ve resmi olarak açıklanan verilere göre, müteahhitlerin, Körfez ülkelerinde üstlendikleri proje tutarı 2018'de 5,7 milyar dolar şeklinde açıklanırken, bu bedel 2019 yılında 3 milyar dolar, 2020 yılında 1,7 milyar dolar olarak açıklanmıştı. Merakla beklenen verilere göre, Türk müteahhitler, bölgede 2018'de toplamda 47, 2019 yılında toplamda 37 ve 2020 yılında da toplam16 iş üstlenmişti.

Türk müteahhitler 2022'ye yurt dışında 214,4 milyon dolarlık iş üstlenerek başladı!

Türk müteahhitler Birleşik Arap Emirlikleri'nde 13 milyar dolarlık 141 proje üstlendi!


Geri Dön