03 / 05 / 2024

Müteahhitler göstermelik satış yaparak kredi alıyor

Müteahhitler göstermelik satış yaparak kredi alıyor

Altın Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Özelmacıklı, müteahhitlerin 'yakın akrabalarına' göstermelik satış yaptığını, bu şekilde kullanılan mortgage kredisiyle nefes almaya çalıştıklarını aktardı



Altın Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Özelmacıklı, özellikle ikinci el konut piyasasında baharda yaşanan kısmi hareketlenmeden sonra yeniden durgunluk başladığını belirterek, "Piyasaların açılmasını bekliyoruz. Satışlarda ciddi yavaşlama var. Yeni projelerin de çoğunda satışlar yavaş gidiyor" dedi. Son dönemde nakit sıkışıklığı yaşayanların ilginç yöntemlere başvurduğunu aktaran Nuri Özelmacıklı, müteahhitlerin de 'yakın akrabalarına' göstermelik satış yaptığını, bu şekilde kullanılan mortgage kredisiyle nefes almaya çalıştıklarını aktardı.

Kiralarda büyük düşüş
Üzerine kayıtlı mülk olanların, bu mülkü teminat göstererek kredi kullandığını, yakın akrabaların birbirlerine satış yaparak bankalardan uzun vadeli kredi kullanmaya çalıştığını bildiren Nuri Özelmacıklı, "Birkaç gün önce tapuda, bir müteahhit tanıdığımı gördüm, yakın bir akrabasına göstermelik satış yapıyordu. Aslında bankalar da kredileri sıkı tutmaya devam ediyor" diye konuştu.

Kiralarda ciddi düşüş olduğunu ifade eden Özelmacıklı, "Yenibosna'da geçen yıl 600-700 TL'ye kiraya verilen yerlerin benzerleri şimdi 400-500 TL'ye ancak kiracı buluyor. 600-700 TL'ye kiradayken boşalan evlerin de 500 TL'nin altında rakamlara kiracı bulduğunu kaydeden Nuri Özelmacıklı, "Tüketici, elinde nakiti olsa bile kararsız. 'Yatırım yapayım mı, yapmayım mı', 'Daha düşer mi' diye beklenti içinde. Fakat ben, deprem ve 2001 krizinden sonra olduğu gibi, bu krizde de alanların kârlı çıkacağını söylüyorum" ifadelerini kullandı.

Mülk sahipleri emlak ofisiyle sözleşme yapmaktan korkmasın
Altın Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Özelmacıklı, emlak ofislerini gezerken "müşteri sözleşmeli çalışmak istemiyor" şikayetleri aldığını belirterek vatandaşlara seslendi: "Emlak danışmanları ile neden sözleşme yapmadan çalışıyorsunuz? Konut kiralamalarında ev sahibi ile kiralayan arasında yapılan 'kira kontratı' da bir sözleşme değil mi? Madem sözlesmeden korkuyorsunuz, o zaman kiracınızla da kontrat yapmanıza gerek yok! Nasılsa sizin kadar temiz, dürüst ve toplum ahlakını benimsemiş biri, değil mi? Ne gerek var kira kontratı gibi gereksiz sözlesmeye? Evet, emlak ofisleri ile sözleşme yapılmalı. Mülkü daha çok emlak ofisine verip hızlı satabileceğinizi düşünüyorsunuz. Taraflar sözleşme ile çıkarlarını korur. Üzerinde çalışılan her mülk, emek harcamak demektir ve her emeğin bir karşılığı olmalı."
Ali ÖZTÜRK/Hürriyet Seri İlanlar


Geri Dön