26 / 11 / 2024

Müteahhitler isyan etti! Yüksek faizler yüzünden 4 müteahhitten 3'ü proje üretemiyor!

Müteahhitler isyan etti! Yüksek faizler yüzünden 4 müteahhitten 3'ü proje üretemiyor!

Konut piyasası sektör temsilcileri tarafından mercek altına alındı. Sektör temsilcileri enflasyonun düşüş trendine girmesi ve faizlerin inmesiyle birlikte sektörün geleceği hakkında önemli açıklamalarda bulundu.




İnşaat Deryası tarafından, bu yıl ikincisi gerçekleştirilen 'İnşa Edenler' gala ve panel organizasyonunda yerel yöneticiler, inşaat sektörü ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri bir araya geldi. Sektör temsilcileri konut piyasasındaki son durumu değerlendirerek, sektörün geleceği hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.  İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman yüksek fiyatlardan dolayı iş yapamadıklarını belirterek'' Müteahhitler Odasının kurulması lazım. Şu anda meslektaşlarımın yüzde 75'i yeni proje üretemiyor.'' diyerek isyan etti. 

FAİZLERİN İNMESİYLE KONUT SEKTÖRÜNÜN ÖNÜ AÇILACAK!

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Enflasyonun düşüş trendine girmesi ve faizlerin de inmesiyle birlikte sektörün önünün daha da açılacağını belirtti.

Müteahhitler isyan etti! Yüksek faizler yüzünden 4 müteahhitten 3 ü proje üretemiyor!

KONUT ARZINA ÇÖZÜM!

İnşaat sektörünün ülkede 1 buçuk milyonluk istihdam yarattığını ve dolaylı olarak ekonomiye yüzde 30'luk bir katkı sağladığını belirten Caner Tan, barınmanın temel bir ihtiyaç olduğunu söyledi. Yeni konut arzı olmadığı için kira fiyatlarının çok arttığını da kaydeden Tan, bu sorunun çözümü için İzmir'de yeni arsa alanlarına ihtiyaç duyulduğunu da sözlerine ekledi.

BİR MESLEK ODAMIZ YOK!

Türkiye’de 400 bin müteahhitin olduğunu fakat hala bir meslek odalarının bulunmadığını belirten İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, ''Ülkemizdeki yapıların yaklaşık yüzde 60'ı riskli durumda. Bunların dönüştürülmesi ve dayanıklı binaların inşa edilmesindeki en önemli aktörler ise müteahhitlerdir. Fakat bu kadar geniş bir meslek grubu olmamıza rağmen hala bir meslek odamız bulunmuyor.'' dedi.

KONUT SATIŞLARINDA ARTIŞ BEKLENİYOR

Ege Yapı GYO Genel Müdürü Didem Güneş '' Faiz oranlarını düşmesiyle birlikte konut satışlarında da artış bekliyoruz. İzmir'i seviyoruz yatırımlarımız devam edecek” dedi.

İZKA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Azat Yeşil “ Arsa maliyetlerinin yükselmesine sektördeki rekabet de neden oldu.

İşler açılınca birden fazla projeye başlayan müteahhitler kat karşılığı yüzde 50'lere varan rakamlara ulaştı. Hak sahiplerine çok yüksek kat karşılığı değerler verildi.

Bu rakamlar yaptığımız işin doğasına aykırı ve sürdürülebilir değil. Özellikle depremden sonra yüksek kat karşılığı olan inşaatlar yapılıyor.

Enflasyonun ve arsa maliyetlerinin de etkisiyle birçok proje ya başlanmadı ya da yarım kaldı. İnsanlar kentsel dönüşüme sokmak için müteahhit arar oldu.

Özellikle yüksek yapıların maliyet hesapları nedeniyle yapılabilir bir yanı kalmadı. Bu sorunun çözümü için bir müteahhitler odası kurulup belli kurallar ve nizamlar çerçevesinde örgütlü şekilde hareket edilmeli.'' dedi.

Müteahhitler isyan etti! Yüksek faizler yüzünden 4 müteahhitten 3 ü proje üretemiyor!

İŞÇİLİK ENFLASYONU OLUŞTU!

Tanyer Yapı Genel Koordinatörü Taylan Tanyer de şu ifadeleri kullandı: “Bu panel sektörümüzün gelişimi için çok önemli. Daha çok bir araya gelmemiz lazım. Bu sene 30'uncu yılımızı kutluyoruz.

Taahhüt ve gayrimenkul geliştirme işleri yapıyoruz. Şu anda sektörde işçilik enflasyonu yaşanıyor. Gelecek yıl kredi faizleri ve finans ortamı daha iyi olsa da işçilik enflasyonu da sektörü etkileyecek.

Kalifiye işçi bulmak bu kadar problemli değildi. Geçmişte asgari ücretin bir buçuk katına değerli ustalar çalıştırabiliyorduk. Şu an işçi yevmiyeleri 3 bin TL oldu.

Önümüzdeki yıl bu rakam daha da artacak. Enflasyon liyakatı ve sadakatı da bitiriyor. İş tamamlama motivasyonu da kayboluyor. Yeni eleman gelmediği için işçilik enflasyonu da oluşuyor” dedi. 

Konut fiyat artış hızı ile inşaat maliyet artış hızı en geç Ocak 2025’te kesişir!

Yıllık bazda inşaat maliyeti Eylül 2021'den beri en düşük düzeye geriledi!

Geri Dön