28 / 04 / 2024

Müteahhitler kamu projelerinde fiyat farkı, tasfiye ve süre uzatımı düzenlemesi istiyor! TMB'den Ekim 2023 raporu geldi!

Müteahhitler kamu projelerinde fiyat farkı, tasfiye ve süre uzatımı düzenlemesi istiyor! TMB'den Ekim 2023 raporu geldi!

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin 2023 yılının ilk 9 ayına ilişkin 'İnşaat Sektörü Analizi Raporu açıklandı. Raporda, “Kamu projeleri üstlenmiş firmaların, yüksek seviyelerdeki maliyet artışı nedeniyle fiyat farkı, tasfiye ve süre uzatımı düzenlemelerine gereksinimi çoğalmıştır" bilgisi verildi.



Ekonominin genelinde 200’den fazla alt sektöre oluşturduğu talep ve istihdam gücüyle lokomotif rolü üstlenen inşaat sektörünün önde gelen kuruluşlarını temsil eden Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nun 2023 Ekim ayına ilişkin sayısını yayımladı. “Cumhuriyetin İkinci Yüzyılına Girerken Gündem; Ekonomik Sorunlar” başlıklığında yapılan analizde, küresel ve ulusal ekonomi ile inşaat sektörüne ilişkin verilere yer verildi. 

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; raporda, deprem bölgesinde yeniden inşa amacıyla artan faaliyetlerle beraber, inşaat sektörünün, 2023 yılının ilk iki çeyrek döneminde sırasıyla yüzde 4,5 ve yüzde 6,2 oranlarında büyümesinin önemine dikkat çekilse de "Milli gelirden aldığı pay 2016 yılında yüzde 9’un üzerinde olan inşaat sektöründeki mevcut görünüm geçtiğimiz yılların çok gerisindedir" ifadelerine yer verildi. 

Müteahhitler kamu projelerinde fiyat farkı, tasfiye ve süre uzatımı düzenlemesi istiyor! TMB den Ekim 2023 raporu geldi!

"Konut dışı inşaat faaliyetlerinde ülke genelinde büyüme gözlemlenmemekte olup; kamuda tasarruf tedbirleri çerçevesinde gelecek sene zorunlu haller dışında Yatırım Programına yeni proje alınmayacak olması, sektör için ileriye dönük büyük bir darboğaz yaratmıştır" denilen raporda, sektörün girdi maliyetlerinde yaşanan büyük yükselişler, kamu yatırımlarındaki ödenek yetersizliği, hak ediş tahsilatlarındaki gecikmeler, krediye erişimde kısıtlar ve sektörde kalifiye işgücü olmaması gibi sıkıntıların altı çizildi. 

Raporda, kamu projeleri üstlenmiş olan müteahhitlik firmalarının maliyetlerindeki artış nedeniyle fiyat farkı, tasfiye ve süre uzatımı konularında düzenleme ihtiyacının arttığına vurgu yapıldı. 

Müteahhitler kamu projelerinde fiyat farkı, tasfiye ve süre uzatımı düzenlemesi istiyor! TMB den Ekim 2023 raporu geldi!

FİNANSMANA ERİŞİM SORUNU BÜYÜDÜ 

TMB'nin söz konusu raporunda, "Son dönemde faiz oranlarının yükselmesi, bankaların kredi verme iştahının da düşük seyretmesiyle finansmana erişim sorunu çoğalmıştır. BDDK’nın Temmuz 2023 verilerine göre; sektörün toplam nakdi kredi hacmi önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 40 artarak 752,1 milyar lira olmuştur" denildi ve sektörde takipteki kredi oranının yüzde 3,3 olduğu ifade edildi. 

Ayrıca, raporda, hızlı faiz yükselişleriyle ilerlenen süreçte, sektör için kaynak temini sorununun daha çok artacağı belirtildi. 

Müteahhitler kamu projelerinde fiyat farkı, tasfiye ve süre uzatımı düzenlemesi istiyor! TMB den Ekim 2023 raporu geldi!

MALİYETLER ARTTI, İLK EL KONUT SATIŞLARI GERİLEDİ 

Raporda yer verilen diğer tespitler de şu şekilde: 

1. Türk inşaat sektörü, bu senenin ilk dokuz ayında yurt dışında 12,9 milyar dolarlık 185 proje üstlendi. Bu şekilde sektörün yurtdışına ilk defa açıldığı 1972 yılından bu güne ulaştığı uluslararası proje portföyü büyüklüğü 486 milyar dolar oldu. 

2. Türk inşaat sektörü, faaliyet bölgesindeki savaşla yaşadığı kaybı, Körfez'le kapatmayı planlıyor ve bölgede Suudi Arabistan ön planda yer alıyor. 

3. Irak, gelecek süreçte yeni fırsatlar yaratabilir. Türk müteahhitlik firmaları Irak’ta, alt yapı iyileştirme ve yenileme, konut, kuzey-güney demiryolu ve otoyol, hastane yapım ve işletme işleri üstleniyor. 

4. 2021 yılında temel girdi maliyetlerinde yüzde 150'ye varan fiyat yükselişleri, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş ve küresel çapta artan emtia kriziyle de 2022'de yüzde 170’i geride bıraktı.

5. Ağustos ayında yılın en yüksek aylık satış adedi yakalanmış olsa da konut satışları geçen yıla göre yüzde 1,1 düşüş gösterdi. İpotekli satışlar ise yüzde 26,1 geriledi. 

6. Kredilere erişim sorunu ve yüksek faiz satışlar üzerinde baskıya neden oluyor. İlk el konut satışlarının da yüzde 9.5 gerilediği belirlendi. 

Motorine 2 lira 23 kuruşluk dev zam bu gece geliyor! Sürücüler depoları fulleyin! Fiyatlar 40 TL'yi aşacak!

O paralar hesaplara yatırılmaya başlandı! Acilen banka hesaplarınızı kontrol edin!

Altında 'U' dönüşü! Gram altın 1.800 liranın altına geriledi! Altın yatırımcıları dikkat! 16 Ekim 2023 altın fiyatları


Geri Dön