17 / 06 / 2024

Müteahhitler şikayetçi! Beton fiyatları 5 kat arttı...

Müteahhitler şikayetçi! Beton fiyatları 5 kat arttı...

Beton sektöründe kartelleşen şirketlerden şikâyet eden müteahhitler fiyatların 5 kat artmasından dert yanıyor. Buna göre, Demir-Çelik sektöründeki fahiş fiyat artışları da bakanlığın radarına takılmış oldu.



Maliye ekipleri, piyasada tekel oluşturdukları ve paravan firmalar üzerinden sahte faturalar ile kamuyu zarara uğrattıkları gerekçesi ile iki firmaya 7 milyar liralık rekor ceza kestiğini açıkladı. Konut sektörü temsilcileri verilen cezanın yerinde olduğunu ve denetimlerin diğer sektörler için de uygulanmasını talep ettiler.

Konu ile ilgili görüş belirten bir müteahhit, “Dünyada demir çelik fiyatları 600 dolar iken, Türkiye’de 800 doları geçmiş durumda. Öte yandan, maalesef sektörde yer alan 2 - 3 tekel şirket, piyasayı ele geçirdi. Verilen ceza ve denetimler sonrası fiyatların normale dönmesini merak ile bekliyoruz” diye konuştu.

BETON VE HAFRİYAT FİYATLARINDA YÜKSELİŞ

Türkiye Gazetesi'nden Necmi Çiçekçi'nin haberine göre, Demir-çelik alanında olduğu kadar beton ve hafriyat tarafında da tekelleşme olduğunu kaydeden sektör oyuncuları, "Irak, Suudi Arabistan, Sırbistan, Libya, Cezayir gibi birçok ülkede betonun metreküp fiyatı 40-50 dolar civarında iken, bizim ülkemizde 100 dolar bandında seyrediyor. Sektörde tekelleşen birkaç firma, ortak fiyat belirlemek suretiyle ciddi bir vurgun yapıyor. Bu kapsamda da yine aynı şekilde hafriyat atığı döküm sahası bedeli geçen sene mart ayında 600 Türk Lirası civarında iken şimdi 2.500 TL’ye kadar çıktı." denildi.

Müteahhitler şikayetçi! Beton fiyatları 5 kat arttı...

YÜKSEK FİYATLAR İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ ÇOK ETKİLİYOR

“Bunların tamamı inşaata maliyet olarak yansıyor” diyenler yaşanan bu “Fahiş fiyatlar konut sektöründe can yakar oldu. Konut maliyeti ciddi anlamda arttı. Bu tekel firmalar, alacaklarını tahsil edemediğinde müteahhitlerin mallarına çökecek kadar alçaldılar. Devletin mutlak suretle diğer girdi alanlarındaki firmaları da denetlemesi gerekiyor” diye ifade edilmiş oldu.

Belirtilen bu gelişmeler kapsamında ise inşaat sektöründe faaliyet gösteren bu şirketler, fahiş fiyatların ve tekelleşmenin önüne geçilmesi için devletin daha sıkı denetim ve düzenlemeler yapmasını bekliyor. Bu sayede hem konut fiyatlarının makul seviyelere çekilmesi hem de sektörde adil rekabet ortamının sağlanması amaçlanıyor.

Müteahhitlerin yarım bıraktığı konutlara çözüm: Bina tamamlama sigortasında denetim şartı!

İnşaat sektöründe yeni hamle! Tasfiye hakkı kamu müteahhitleri için can suyu olacak!

Türkiye Müteahhitler Birliği açıkladı! Türk müteahhitlere Suudi Arabistan çağrısı geldi!

İnşaat sektöründen destek talebi: Sektör büyüyor ancak kayıplar telafi edilemiyor! 


Geri Dön