Müteahhitler yurt dışında rekabet için finansal destek istiyor!
Müteahhitler, yurt dışında iş yaptığı Irak, Libya, Rusya gibi ülkelerde yaşadığı kayıpları, yeni pazarlara açılarak kapatmayı hedefliyor. TMB, yeni pazarlarda rekabet için hükümetten finansman desteği istiyor
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), üyelerinin yurtdışında iş yaptığı pazarlardaki ekonomik ve politik riskler nedeniyle yaşadığı kayıpları, ihracatçıların yaptığı gibi yeni pazarlara açılarak kapatma çözümünü buldu. Cezayir, Sahra altı Afrika gibi yeni pazarlara yönelen müteahhitler, hükümetten de finansman desteği talep etti.
Geçtiğimiz hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla gerçekleşen İnşaat Sektörü Zirvesi’nde finansman konusundaki talepler dile getirildi.
Vakit kaybetmeyelim
Yurtdışında 2013 yılında 32.5 milyar dolarlık sözleşme imzalandığını, 20 milyar dolar da ciro elde edildiğini ifade eden Yenigün, şunları söyledi: “2014 yılında yapılan sözleşme tutarı ise 22.5 milyar dolara geriledi. Ciromuz henüz belli değil ancak 17 milyar dolar seviyesinde olacağını düşünüyoruz. Irak, Libya ve Rusya’da gerçekleşen olaylar ciromuzun gerilemesine neden oldu. Fakat Irak’ta toparlanma süreci başladı. Maliki döneminde ‘Türk firmalarına iş vermeyin’ yönünde bir talimat vardı. Şimdi sistem oturuyor. Irak’ta 2.5 milyar dolarlık sözleşmesi imzalanmış ama yürümeyen işimiz var. Finansman desteği istedik, not aldılar. Çünkü İran pazara girmeye başladı, Irak’ta vakit kaybetmememiz gerekiyor.”
Cezayir örneği
Davutoğlu’na Cezayir örneğini verdiklerini de ifade eden Yenigün, “Cezayir için turizm master planını hazırlayalım ve hibe edelim. Sonrasında yatırımcı, müteahhit ve işletmeci olarak oraya gider iş yaparız. Bu bölgede müşavirleri ön plana çıkarmamız gerekiyor” diye konuştu. Sahra altı Afrika’yı da hedef aldıklarını belirten Yenigün, “Afrika ülkelerinde çok Çin firması var ve sınırsız finansmanla iş yapıyorlar. Hükümetimize ‘Bu ülkelere gittiğimiz zaman finansman desteği alırsak daha fazla yol alırız’ dedik” diye konuştu.
10 maddelik bildiri hükümet bildirisi oldu
İNŞAAT Sektörü Zirvesi’nde TMB’ye ait 10 maddelik İnşaat Sektörü Bildirgesi de okundu. Başbakan Davutoğlu, “Bundan sonra bu bildirgeyi hükümet bildirgesi olarak varsayıyorum” dedi. Bildirgenin ilk maddesinde yer alan Kamu İhale Kanunu’nun yeniden yazılmasına ilişkin talep de gündeme alındı.
Ortaklıklarla ‘ucuz tuzağa’ düşmeyelim
TÜRK firmalarının yurtdışı piyasalarda daha fazla boy gösterebilmesi için proje bazlı ortaklıklara gitmesi gerektiğini söyleyen Mithat Yenigün, “STFA ve Yapı Merkezi’nin Katar’da yaptığı gibi projelere ortaklıklarla girersek hem rekabet gücümüz artar hem de ciromuz yükselir. Türk firmaları geldiğinde ‘ucuza satarız’ düşüncesi oluyor, biz de o tuzağa düşüyoruz” dedi.
Vatan