Müteahhitlik anayasasının çıkartılması şart!
ATO Başkanı Gürsel Baran, inşaat sektörü ile ilgisi olmayan kişilerin müteahhitlik yapamaması gerektiğini belirterek, “Müteahhitlik anayasasının çıkartılması şart” dedi.
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, inşaat sektörü büyüdükçe müteahhit sayısının da arttığını belirterek, “Her önüne gelenin bu işi yapamaması lazım. Ekonomide büyük ağırlığa sahip olan sektörün standardının ortaya konulması gerekiyor. Müteahhitlik tanımının da içinde yer alacağı bir Müteahhitlik anayasasının çıkartılması şart” diye konuştu.
Ankara Ticaret Odası, gayrimenkul sektörü temsilcilerini bir araya getirerek sektörün sorunlarını masaya yatırdı. ATO Congresium’da yapılan toplantının açılışında konuşan Baran, ekonomik büyümenin ana motorlarından birisini oluşturan inşaat sektörünün 2016 yılında yüzde 7,2 büyüdüğünü hatırlatarak, “İnşaat ve gayrimenkul sektörü, yeni konut talebi ve kentsel dönüşüm çalışmalarıyla önümüzdeki dönemde daha da büyüyecek” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de konut ihtiyacının sürekli arttığını kaydeden Baran, yüksek bir kentleşme oranına sahip olan Ankara’da da yoğun bir yapılaşma süreci yaşandığını bildirdi. Memur kenti kimliğinden sıyrılarak sanayi ve ticaret kenti haline gelen Ankara’da konut ve ofis tercihlerinin değiştiğine işaret eden Baran, şunları kaydetti:
“Özellikle son 15 yıl içerisinde Ankara’nın çehresini değiştirecek büyük çaplı konut ve ofis projeleri hayata geçirildi. Kentsel dönüşüm ile şehrimiz yenileniyor. Kentsel dönüşümün daha da ivme kazanacağını ve Ankara’nın çehresinin önümüzdeki 10-15 yıllık süreçte tamamen değişeceğini düşünüyorum. Çünkü lüks konut ve ofis anlamında henüz yolun başındayız.”
Ankara için sağlık, fuar ve kongre turizminin çok önemli olduğunu söyleyen Baran, fuar alanı sorununu çözme gayreti içinde olduklarını bildirdi. Baran, ATO yönetimi olarak sağlık, fuar ve kongre turizminin önünde engel oluşturan yurt dışına direkt uçuşlar konusunu gündeme getirdiklerini ve Başbakan Binali Yıldırım’dan bu konuda destek aldıklarını ifade etti.
"Çifte vergilendirme önlenmeli”
Sektörün sorunlarına da değinen Baran, kat karşılığı inşaat yapan müteahhitlerin bir kez sahibinden arsayı devralırken, bir kez de satış aşamasında olmak üzere iki kez tapu harcı ödediklerini belirterek, çifte vergilendirmenin önlenmesi gerektiğini bildirdi. Konut ve iş yerinde Eylül sonuna kadar devam edecek KDV indiriminin sektörün hareketlenmesi için fırsat olacağını söyleyen Baran, “Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızdan ve yabancılardan konut ve iş yeri ediniminde KDV alınmaması, Eylül sonuna kadar tapu harçlarının binde 20’den 15’e indirilmesinin sektör açısından olumlu adımlar olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
ATO Gayrimenkul Danışmanlık Hizmetleri Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Erdoğan Yıldırım da konuşmasında son yıllarda Ankara’nın gayrimenkul sektöründe üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını ve birçok projeyle İstanbul ile yarışacak hale geldiğini söyledi. Yıldırım, dünyada sıralamaya giren müteahhitlerin çoğunun Ankara’dan çıktığını kaydetti. Ankara’da her yıl yapı fuarları düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, “Ankara güzel işler yapıyor. Ankara’daki gayrimenkul firmalarımız da üzerine düşenleri yapıyor” dedi.
"Tellioğlu, ’Uluslararası pazarlara açılmalıyız’”
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu da ekonominin ana sektörü olan inşaat sektörünün birçok sorunu bulunduğunu belirterek, “Ürettiğimizi uluslararası piyasalarda pazarlayamama ve fuar alanı sorunumuz var. İnşaat sektörü bu şekliyle sürdürülebilir değil. İnşaat ve gayrimenkul sektörümüzün uluslararası pazara açılması lazım. Fuarcılık noktasında Ankara’yı Türkiye ortalamasına bile getiremedik. MIPIM benzeri bir fuarın Türkiye’de çoktan yapılması lazımdı. İnşaat sektörünün tökezlemesi, Türkiye’nin tökezlemesi anlamına gelir” şeklinde konuştu.
Toplantıda sektör temsilcileri de söz alarak sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getirdiler. Toplantıya, Tapu Dairesi Başkanı Adnan Kahveci, Tapu Kadastro Uzmanı Metin Uludağ, ATO Başkan Yardımcısı Mustafa Deryal, Yönetim Kurulu Üyeleri İhsan Şahin ve Ziya Kemal Gazioğlu, ATO Meclis Üyeleri ve gayrimenkul sektörünün temsilcileri katıldı.
Erbaa Havadis
Haber Dünya Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, inşaat sektörün standardının ortaya konulması gerektiğini belirterek, "Müteahhitlik tanımının da içinde yer alacağı bir müteahhitlik anayasasının çıkarılması şart" ifadesini kullandı. ATO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Ankara'daki gayrimenkul sektörününü temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıda konuşan Baran, herkesin müteahhitlik yapmaması gerektiğini belirterek, "Ekonomide büyük ağırlığa sahip olan inşaat sektörün standardının ortaya konulması gerekiyor. Müteahhitlik tanımının da içinde yer alacağı bir müteahhitlik anayasasının çıkarılması şart." değerlendirmesinde bulundu.
İnşaat sektörü 2016'da % 7.2 büyüdü, konut talebi artacak
Baran, inşaat sektörünün 2016 da yüzde 7.2 büyüdüğünü hatırlatarak, inşaat ve gayrimenkul sektörünün, yeni konut talebi ve kentsel dönüşüm çalışmalarıyla daha da büyüyeceğini vurguladı. Ankara da konut ve ofis tercihlerinin değiştiğine işaret eden Baran, şunları kaydetti:
"Özellikle son 15 yıl içinde Ankara nın çehresini değiştirecek büyük çaplı konut ve ofis projeleri hayata geçirildi. Kentsel dönüşümün daha da ivme kazanacağını ve Ankara nın çehresinin önümüzdeki 10-15 yıllık süreçte tamamen değişeceğini düşünüyorum. Çünkü lüks konut ve ofis anlamında henüz yolun başındayız."
Çifte vergilendirmenin önlenmesi gerekiyor
Baran, kat karşılığı inşaat yapan müteahhitlerin sahibinden arsayı devralırken ve satış aşamasında iki kez tapu harcı ödediklerine dikkati çekerek, çifte vergilendirmenin önlenmesi gerektiğine vurgu yaptı. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu da inşaat sektörünün birçok sorunu bulunduğunu belirterek, "Ürettiğimizi uluslararası piyasalarda pazarlayamama ve fuar alanı sorunumuz var. İnşaat sektörü bu şekliyle sürdürülebilir değil. İnşaat ve gayrimenkul sektörümüzün uluslararası pazara açılması lazım" değerlendirmesinde bulundu.
Dünya