Müteahhitlik Hizmet Yasası çıkarılmalı!
Akdeniz'de Yeni Yüzyıl Gazetesi'nin köşe yazarı Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili Deniz Karataş, bugünkü köşesinde "Her önüne gelen müteahhit olamamalı" başlıklı yazısına yer verdi. İşte o yazı...
Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş, inşaat sektörünün büyüdükçe müteahhit sayısının arttığını söyledi. Karataş, "Ekonomide büyük ağırlığa sahip olan inşaat sektörünün bir an önce; standardının ortaya konulması gerekiyor. Müteahhitlik tanımının da içinde yer alacağı bir Müteahhitlik Hizmet Yasası'nın çıkartılması şarttır. Her önüne gelenin veya her parası olanın, bu işi yapamaması lazım" dedi.
ANTALYA'DA YOĞUN BİR YAPILAŞMA SÜRECİ YAŞANIYOR
Türkiye'de, artan konut ihtiyacına paralel olarak; yüksek bir kentleşme oranına sahip olan Antalya'da yoğıuı bir yapılaşma sürecinin yaşandığını belirten Antalya İnşaat Müteahhitleri Demeği Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş,"Son yıllarda turizm, ticaret, tarım kimliğinden sıyrılarak, sanayi kenti haline de gelen Antalya'mızda, konut ve ofis tercihleri de değişmektedir. Özellikle son 20 yıl içerisinde Antalya'nın çehresini değiştirecek büyük çaplı konut ve ofis projeleri hayata geçirildi. Kentin sanayi yatırımlarının da inşaata paralel olarak arttığmı;yeni fabrikalar m, yeni üretim tesislerinin yapılmakta olduğunu görmekteyiz. Bu da sektörümüzü doğrudan ilgilendirmektedir. Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nin, yeterli alan olmadığı için işadamı ve sanayicilerin taleplerine cevap verememesi ve yeni bir organize sanayi bölgesinin zorunluluk haline gelmesi sebebiyle;Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nm Korkuteli Bölgesinde kurulması planlanan Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde son aşamaya gelindiğini takip ediyoruz. Hafif sanayi diye tabir ettiğimiz, çevreyle dost, kirliliğin mümkün olmadığı bu tesislerde gıda üretimi ve mermer fabrikaları ve gıda fabrikaları yan yana çalışmaktadır. Öte yandan, kentsel dönüşüm ile şehrimiz yenileniyor. Kentsel dönüşümün daha da ivme kazanacağını ve Antalya'nın çehresinin önümüzdeki 10-15 yfilik süreçte tamamen değişeceğini düşünüyorum. Çünkü lüks konut ve ofis anlamında henüz yolun başındayız" dedi.
HERKESİN TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYMASI GEREKİYOR
Son yıllarda Antalya'nın, güçlü turizm altyapısı, tanımdık, sağlık turizmine uygunluğu yanında organ nakli konusunda da başarılı ameliyatlara imza atmasıyla, Avrupa ve dünyada varlığını kabul ettirdiğine dikkat çeken Karataş,"Bu da yine yeni, hastaneler ve hastanelere yakın konaklama tesisleri, işyerleri demektir. Kısacası; inşaat sektörünün ivme kazanması, artan bir temas yüzeyine sahip olması anlamına gelmektedir. Başta ülkenin ve kuramlarının somada şehrimizin değerinin ancak inşaat sektörü ile birlikte artabileceğinin bilinci içinde; önce şirketlerin sonra sektörün kuramsallaşması ve kamuda- özelde herkesin artık taşın altma elini sokması gerekiyor. Sektörde artık belli standartların oluşturulması, markalı konutların artması ve sadece deneyime değil araştırmalara dayanan sağlıklı verilerin üretilmesi gerekiyor. Müteahhitlik sektörünün sağlıklı envanterinin çıkarılabilmesi gerekiyor. Yanlışları olan müteahhitlerin piyasadaki işi bilen ve düzgün iş yapan diğer müteahhitlerden ayrılması gerekiyor. Çevre ve şehircilik Bakanlığının yanı sıra Üniversitelerde bu noktada çok iş düşüyor. Başarı buıadan geçiyor" diye konuştu.
MÜTEAHHİTLİK HİZMET YASASI ÇIKARILMALI!
Karataş, "İnşaat ve gayrimenkul sektörü yeni konut talebi ve kentsel dönüşüm çalışmalarıyla önümüzdeki dönemde daha da büyüyecektir. İnşaat sektörü büyüdükçe de müteahhit sayısının arttığını gönnekteyiz. Ekonomide büyük ağırlığa sahip olan İnşaat Sektörü'nün bir an önce; standardının ortaya konulması gerekiyor. Müteahhitlik tannnınm da içinde yer alacağı bir Müteahhitlik Hizmet Yasası'nın çıkartılması şarttır. Her önüne gelenin veya her parası olanın, bu işi yapamaması lazrnı" diye konuştu.
Antalya Gerçek Akdeniz