Sektörel

Müteahhitlik Hizmet Yasası dört gözle bekleniyor!

Sektörü lekeleyen müteahhitlere karşı Müteahhitlik Hizmet Yasası dört gözle bekleniyor. Sorunları masaya yatıran Müteahhitler en büyük sorunun bu olduğu yönünde görüş bildiriyor.

Müteahhitlik yasasının mutlak suretle çıkması gerektiğini savunan Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkan Vekili ve Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı Deniz Karataş, “Müteahhitlik hizmet yasası çıkmadığı sürece bir daireyi beş kişiye satan müteahhit de olacaktır, maketten daire satıp vatandaşı dolandıran da, ayağını yorganına göre uzatmayıp batarak vatandaşı ve arsa sahibini dolayısıyla sektörümüzü lekeleyenlerde maalesef olacaktır.  Müteahhitlik Hizmet Yasası olmazsa olmazımızdır” dedi.


Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkan Vekili ve Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı Deniz Karataş , Ankara’dan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Selami Merdin,  Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Bedrettin Taşkesen , İl müdür yardımcılarını, Yapı denetim birliği Bşk İrfan Varol ve yönetimini ayrıca yaklaşık 50 müteahhiti Aksu Yeşilkaraman Köyü'nde bulunan Karataş Mağarası’nda bir araya getirerek ev sahibi olarak ağırladı.


Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili  Deniz Karataş, “Türk Müteahhitlik sektörü dünyada  kendini kanıtlamış olan bir sektördür. Bu başarı tesadüfi değildir, ancak yurtdışında yakaladığımız bu başarının aynısını, ülkemizde tutturamamamız sistemde eksiklik olduğunu apaçık ortaya koyuyor. İşte bu açığı ortadan kaldıracak düzenlemenin adı da Müteahhitlik hizmet yasasıdır. Müteahhitlik hizmet yasası çıkmadığı sürece bir daireyi beş kişiye satan müteahhit de olacaktır, maketten daire satıp vatandaşı dolandıran da, ayağını yorganına göre uzatmayıp batarak vatandaşı ve arsa sahibini dolayısıyla sektörümüzü lekeleyenlerde maalesef olacaktır. Müteahhitlik Hizmet Yasası olmazsa olmazımızdır” dedi.


Karataş, “Sektörün ihtiyacı olan düzenlemelerinin ve düzeltmelerinin  son noktasını her ne kadar siyasi irade koysada meselenin teknik taraflarının, yazımı ve düşüncesinin vede diğer yasalarla olan ilişkilendirilmesinin yani uzmanlık tarafının bürokratlar, bakanlık personeli tarafından yapıldığı asla unutulmamalıdır. Biz sektörün aktörleri olan müteahhit meslektaşlarımla Ankara’da bulunan Sn .Genel Müdürümüz Selami Merdin bey ve çalışma arkadaşları gibi uzman çözüm ortaklarımızın istişare etmesi, Ankaradan gelip Antalyada ki müteahhitleri dinleyerek bizzat inşaatları gezmesi çok sevindiricidir. Başta burada bulunan Sn Gn Md olmak üzere tüm il md ve yardımcılarına Antalya müteahhitleri olarak teşekkürü bir borç biliyorum” dedi.


Türk müteahhitlerin dünya çapında kendilerini kanıtladığını belirten Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu ve Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı Deniz Karataş, “Müteahhitlik sektörü kendini kanıtlamış olan bir sektördür. Türk müteahhitleri dünyada Çinlilerden sonra ikinci sırada geliyor. Örneğin  ABD’nin Afganistan’daki Büyükelçiliğini Türk müteahhitler yaptı. Bu başarı tesadüfi değil. Ülkemizde müteahhitlik mesleğine bakıldığında özellikle 1990 yılı öncesindeki yurtdışı başarımızı şuanda gösteremediğimizi görüyoruz. İnşaat sektörü var olan bir alan olmasına rağmen  maalesef Türk Ticaret Kanununda tanımı olmayan bir sektördür” diye konuştu.


Müteahhitlik hizmet yasasına dikkat çeken Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı Deniz Karataş, “Müteahhitlik hizmet yasası çıkmadığı sürece bir daireyi beş kişiye satan müteahhitte olacaktır, maketten daire satıp vatandaşı dolandıranda maalesef olacaktır. Bunun sonucu olarak içimizde yer alan çürükleri ayıklayamamış olacağız. Kriterleri belli olan bir meslek yasası çıkarıldığında müteahhitlik mesleği katlanarak değerlenecektir. Oldu oldu, olmadı bırakıp giderim' zihniyetiyle iş yapan insanlar, bu yasa ile önüne geçilecek. Müteahhitlerin hakları kadar vatandaşın hakları da korunmuş olacak. Gelişi güzel binalar yapılamayacak, inşaatlar yarım bırakılamayacak. Kurallara uymayan müteahhit cezalandırılacak. Meslekten men etmeye kadar gidebilecek süreç başlatılacak. Geleceğimizi bu tür zihniyetteki insanlarla inşa edersek burada bir sıkıntı var demektir. Ümit ediyoruz ki meslek yasası ile bu problemleri aşarız" şeklinde konuştu.


Kentsel dönüşüm konusuna da değinen Karataş, “Kentsel dönüşümde Türkiye’nin 20 milyon yapı stoğunun 7 milyonu ilgilendiren bir durum ile karşı karşıyayız. Antalya’da 120 bin yapı stoğunun 80 binini ilgilendiren bir konudur. Antalya’da kamu binalarının üçte ikisinin ya yıkılması gerekiyor ya da güçlendirilmesi gerekiyor. Şehrimizde yer alan kentsel dönüşüm rakamları çok ciddi sayılardır. Şu iyi bilinmelidir ki kentsel dönüşüm ilk defa olmayacağı gibi son defa da olmayacaktır. Dönüşümün temelinde bir sonraki dönüşümün ne kadar uzun sürede yapılacağı yatıyor. Tüm yapılarımızı sık sık dönüşüme değil uzun soluklu dönüşüm ile çözmeliyiz. Kısacası adımız 3194 sayılı İmar Kanunu, soyadımız ise 4708 sayılı Yapı Denetim kanunudur” diye konuştu.


Toplantıda müteahhitlerin sorunlarını tek tek dinleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Selami Merdin, “Yapı müteahhitlik ile ilgili 2012 yılında bir çalışmamız oldu bu tarihten itibaren bu müteahhitlerimizi kayıt altına aldık. Dünya’da ikinci sırada olduğumuz bu mesleğin ana hatlarının belirlenip daha işlevsel hale getirilecek çalışmalar yapılmakta. Bakanlığımız uzun zamandır yurtdışı müteahhitlik yetki belgesi veriyor. Sektörde yasaklama işlemlerine başladık şuana kadar yaklaşık 70 müteahhit bu durumdan etkilendi. Sektöre çekidüzen vermek için yeni tedbirler alan Bakanlığımız, her müteahhide yetki belgesi alma zorunluluğu getirdi. Çürük inşaat yaptığı tespit edilen müteahhitler, faaliyetlerin durdurulmasından meslekten men edilmeye kadar çeşitli cezai işlemler başladı” dedi. 



Akdenizde Yeni Yüzyıl