Müteahhitlik nedir?
İnşaat terimlerinden olan müteahhitlik nedir? Müteahhit kime denir? Merak ediyorsanız yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...
Müteahhitlik nedir?
Müteahhit, bir başka kimse için yapı müteahhit veya ticaret ile ilgili bir işi yapmayı üstlenen kimseye deniyor. Yüklenici ve üstlenici anlamına gelen müteahhit kelimesinin kökü Arapçadan, "Müteahhid" kelimesinden geliyor. Buna göre müteahhitlik nedir, sorusunu yanıtlandırırsak;
Müteahhitlik, müteahhit niteliğine sahip kişi veya kurumların yaptığı işe deniyor.
Bu durumu örneklendirmek gerekirse, bir arsanız olduğunu ve bu arsaya bina dikmek istediğinizi farz edelim. Bu durumda arsanızda bina yapılandırmasının yapılabilmesi için müteahhitlere gidiyorsunuz. Örneğin kat karşılığı anlaştığınız bir müteahhit firması, arsayı inceler, bina planlaması yapar; hazırlanan plana belediyeden ruhsat alınması gerekir, inşaat çalışmalarına izin verildikten sonra, kaba inşaat çalışmaları başlar; kaba inşaattan sonra ise sıva, şap atılması, elektrik, su ve doğalgaz hatları, fayans; kalebodur, kartonpiyer, kapı/pencere, boya gibi işler yapılır.
Kaba inşaattan sonra yapılması gerekebn ve yukarıda belirtilen tüm işlerle müteahhit ayrı ayrı, işinde uzman kişi veya kurumlarla çalışır. Çalışmaların sonucunda ise, müteahhit istenen binayı bitirmiş olur. Bu şekilde bir firmanın çalışabilmesi için ise müteahhitlik belgesine sahip olması gerekiyor. Söz konusu belge olmadan, müteahhitlik yapanlara cezai işlem uygulanıyor.
Müteahhitlik yetki belgesi
Müteahhitlik belgesi, inşaat ve tesisat işlerinde çalışan ustalara Mesleki Yeterlilik Kurumu ve bu kurum tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından verilen belgeye deniyor.
Söz konusu belgeye sahip olmayanlar müteahhitlik yapamıyor. Bir diğer deyişle, inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgeli usta çalıştırılması zorunlu oluyor. Müteahhitlik yetki belgesi nin olmaması halinde veya yasaklı olması halinde ise yapı için yapı ruhsatı düzenlenmiyor.
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com