Sektörel

Mütekabiliyet Yasası gayrimenkul satışlarını artırdı!

Mütekabiliyet Yasası’nın çıkmasının üzerinden henüz bir yıl geçmedi ama yasanın rüzgarı gayrimenkul satışlarını uçuruyor. Türkiye'den en çok Alman vatandaşlar gayrimenkul alıyor...


Mütekabiliyet Yasası’nın çıkmasının üzerinden henüz bir yıl geçmedi ama yasanın rüzgarı gayrimenkul satışlarını uçuruyor. Bu yıl sektör 3 milyar dolarlık satışa imza atmaya hazırlanırken, amaç kısa vadede yılda 5 milyar, orta vadede ise yılda 10 milyar dolarlık satış hedefini yakalamak.


Geçen yılın sonlarına doğaı yasalaşarak yürürlüğe giren Mütekabiliyet Ya­sasının yarattığı rüzgar Türkiye’deki gayrimenkullere olan yabancı talebini adeta patlattı. Özellikle Ortadoğu, Körfez ülkeleri ve Rusya Federasyo­nu ülkelerinden Türkiye gayrimenkullerine yoğun talep var.


Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, mütekabiliyet yasasından bu yana yüzde 95’i Körfez ülkelerine olmak üzere 600 milyon dolar­lık satış yaptıklannı, 2013-2014 döne­minde de toplamda 2 milyar dolarlık satış hedeflediklerini söylüyor.


İstanbul’un bir dünya kenti olma­sı ile Türk dizilerinin Körfez ülkelerindeki popülerliğinin armasının sa­tışlarına olumlu yansıdığına işaret eden Ağaoğlu, her gün yeni yabancı yatırımcılarla satış konusunda görüşmeler yaptıklarını belirtiyor.


Bireysel yabancı alıcılann yanı sıra Türkiye’ye büyük gayrimenkul ge­liştirici şirketlerin ve fonların ilgi duyduğuna işaret eden Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, “Körfez bölgesinden üç farklı fon ile görüşmelerimiz sürüyor. Bunlar orta ve büyük ölçekli projeler geliştirip kendi portföylerine satmayı planlıyorlar. Bu yıl ve önümüzdeki yıl Tür­kiye’de bu tür iş birliklerini çok sık duyacağız” diyor.


Küresel kriz nedeniyle yatırım Kısa vadede yılda 5 milyar dolar, orta vadede ise yılda 10 milyar dolarlık gelir sağlaması beklenen Mütekabiliyet Yasası nedeniyle Ağaoğlu’ndan Dumankaya'ya ve Varyap’a kadar bir çok gayrimenkul firması yatınmlan ve konut satışları için farklı ülkelerde ofisler açmıştı. Yasa çerçevesinde ya­pılan düzenlemeyle birlikte Rusya, Katar, Suudi Arabistan, İran, Irak, Türk Cumhuriyetleri, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer Arap ülkelerinden önemli bir talep gelmeye başladı.


Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Demeği (GYODER) Yönetim Kurulu Üyesi Işık Gökkaya, yapılan düzenlemelerle birlikte yabancılara yapı­lan gayrimenkul satışının 2013'te 3 milyar dolara, orta vadede ise 10 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini söylüyor.


10 BİN 687 TAŞINMAZ


Gökkaya, “2013'ün ilk çeyreğinde net doğrudan uluslararası yatırım giri­şi 2.4 milyar dolar oldu. Bunun 719 milyon dolarını gayrimenkul sektörü­ne yapılan yatırımlar oluşturdu. Rus­ya, Katar, Suudi Arabistan, İran, Irak,Türk Cumhuriyetleri, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer Arap ülkelerinden önemli bir talep gelmesini bekliyoruz" diyor.


Mütekabiliyet Yasası’nın ardından 11 bin 8 yabancıya, 2 bin 513'ü arsa, 8 bin 174'ü konut olmak üzere toplam 10 bin 687 taşınmaz satışı gerçekleşti­rildi. Dünyada yabancıya satış pazarı­nın 1 trilyon dolarlık bir pasta oldu­ğuna ve bundan Türkiye’nin 3 milyar dolarlık pay aldığına işaret eden inan­lar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar inan, “Türkiye dünyadaki pas­tadan sadece binde 3 pay alıyor. Bu­nu yüzde 5’lere çıkarıp 50 milyar do­larlara ulaştırabiliriz ancak bunun için Kuzey İstanbul projesinin hayata ge­çirilmesi şart” diyor.


ALMANLAR İLK SIRADA


Türkiye’den gayrimenkul almakta ilk sırada yer alan Alman vatandaşları, Türkiye'den 2 bin 557 gayrimenkul satın alırken, Almanya'dan 702 kişiye, Türkiye'nin çeşitli yerlerinden bin 263 arsa ile bin 294 konut satıldı, ikinci sırada yer alan İngiliz vatandaşları 235 arsa, bin 67 konut olmak üzere bin 302 taşınmaz alırken, üçüncü sıradaki Avusturya vatandaşları da 205 arsa ve 147 konut olmak üzere 352 taşınmaz aldı.


Mütekabiliyetin ardından ABD, Suudi Arabistan, Rusya Federasyonu ve KTTC’den de talep geldi. Türkiye'den 81 konut ve 56 arsa satın alan Amerikalılar, toplam 66 bin 638 m2 yer aldı. Arap ülkelerinden ise ilk sırada 196 konut ve 13 araziyle Kuveyt ilk sırayı alırken, ikinci sırayı 104 konut ve 64 araziyle Suudi Arabistan, üçüncü sırayı 58 konut ve 49 araziyle Birleşik Arap Emirlikleri alıyor.


Ekonomist