26 / 12 / 2024

Mütekabiliyet yasası Türk dünyasını buluşturacak!

 Mütekabiliyet yasası Türk dünyasını buluşturacak!

Yeni mütekabiliyet yasası Türk Dış Politikasına uygun bir yasa… Türkiye, bu yasa ile Avrupa ve ABD’nin dışında, Arap dünyasına, Asya ve Afrika’ya da açılıyor… Aynı zamanda Türk Dünyasına da açılıyor…




Yasa ile Tatil amacıyla sahillere gelen Avrupalı yaşlı veya refah arayışındaki turistlerin dışında, yatırımcılar davet ediliyor… Türkiye dışında yaşayan yaklaşık 175 milyonluk soydaş yatırımcılar da davet ediliyor.. Yasa, Türkiye’yi “Anavatan” olarak hisseden dış Türkleri, Anadolu Coğrafyasında birleştirecek, kaynaştıracaktır…


Mütekabiliyet yasasına hep ekonomik olarak baktık. Araplar şu kadar konut alır, Ruslar bu kadar alır, Avrupalılar sahillerden alır vs şeklinde yorumlar yaptık. Ama bu yasanın sosyal boyutunu incelemedik. Afro-Avrasya Coğrafyasına daha 90 yıl önce İstanbul’dan yön veriliyordu… Bu nedenle bu coğrafya birbirine akrabadır… Yasa, Türkiye’ye tarihi misyonuna uygun olarak akrabalara yeniden bir kaynaşma, komşu olma şansı veriyor…


Rusya, Çin, Balkanlar ve Türk Cumhuriyetleri’nde yaşayan dış Türklerin daima bir Türkiye özlemi var. Devlet, yurtdışındaki  Soydaş ve akraba topluluklar ile sosyal, kültürel ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla bu topluluklara yönelik faaliyetler yürütmek, iletişimi devam ettirmek için “Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı” isimli bir kurum kurdu… Türkiye Cumhuriyeti 1923’de kuruldu, böyle bir kurum ise 2010 yılında kuruldu!


KKTC, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Kırgızistan devletlerinin yanı sıra, Doğu Türkistan, Tataristan,  Çuvaş, Başkurdistan, Saha-Yakutistan, Altay, Karaçay, Balkar , Balkanlar, Suriye, Irak, Afganistan, İran ve diğer bölgelerdeki Türkler, Anadolu coğrafyasında yeniden komşu olacak… 


Dünyadaki Türk nüfusu yaklaşık 250 milyondur. Türkler bulundukları ülkelerin ekonomilerinde önemli rol oynuyorlar ve yönetimlerinde de söz sahibiler.  75 milyonluk Türkiye, 175 milyon soydaşa sahip. Dış Türkler, soydaşlar Türkiye ile bağını hiç koparmadılar. TV’lerde yapılan değişik programlarda, karşılarında Türk TV’lerini gören soydaşların ağladıklarını, misafir etmek için elinden geleni yaptıklarını, sevindiklerini sıkça gördük. Ekonomik ve siyasal nedenlerden dolayı Türkiye Cumhuriyeti, soydaşlarına yeterince sahip çıkamadı. Ama mütekabiliyet yasası ile soydaşların Türkiye’den konut edinmesinin önü açıldı…


Mütekabiliyet yasası yurtdışı Türklere iyi anlatılmalı, iyi tanıtılmalı. Dünyanın farklı coğrafyalarında yaşayan Türklerin, Anadolu’da ev alarak kaynaşması yeni bir sinerji oluşturacaktır. Türkler arasındaki ticari köprü kendiliğinden oluşacaktır. Devletlerin birbiri ile ilişkileri belli anlaşmalar çerçevesinde olur, devlet adamları düzeyinde yürütülür, ama bazen bir yasa yapılan tüm faaliyetlerin önüne geçer… Mütekabiliyet yasasını da böyle okumalıyız. Mütekabiliyet yasası ile dış Türklerin kaynaşması devletlerden bağımsız olarak gerçekleşiyor…


Türkiye’nin dünya sahnesinde yükselen bir ülke olması, tüm dünyanın olduğu kadar dış Türklerin de ilgisini Türkiye’ye çekti. Dış Türkler, çocuklarının Türkiye’de eğitim görmesini istiyor, Türkiye’de evlenmesini istiyor, Türkiye’de çocuklarına iş kurmak istiyor… Türkiye’den ev alabilecek maddi duruma sahip en az bir milyon soydaş var… Bu insanlar içinde yaşadığı toprakları terk etme düşüncesinde değiller ama Türkiye’de de bir konutları olsun istiyorlar… Yaklaşık 2 ay önce İstanbul’da Doğu Türkistanlı bir ailenin evine misafir oldum. Yeni ev almışlar. Çocuk gibi seviniyorlardı… Çocukları İstanbul’da üniversite okuyor, anne de yanlarında duruyor… Baba da yılda birkaç kez gelip gidiyor… Irak Türkmenlerinden bir grup ziyaretime gelmişti. Onlar da Türkiye’den ev sahibi olmanın sevincini yaşıyorlardı… 


Arap ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği’ne Azerbaycan’dan, Kazakistan’dan ve Bosna’dan konferans daveti geldi… Bu yasanın avantajlarını ve Türkiye’de nasıl konut alınır ve konut piyasası ile ilgili bilgi sahibi olmak için derneğe müracaat ettiler…


Geleceğe yönelik hazırlanan tüm birçok raporda, Türkiye nüfusunun 2050 yılından sonra yaşlanacağı belirtiliyor… 2010-2015 dönemi tahminlerine göre Türkiye’nin nüfus artış hızı yüzde 1,3 olacak ve 187 ülke arasında nüfus artışında 92. sırada yer alacaktır. 2045-2050 yılları arasında ise Türkiye’nin nüfus artış hızının yüzde 0,2 ile 187 ülke arasında 109. sırada yer alacağı tahmin edilmektedir. Yani, Türkiye gereken önlemi almaz ise, gelecek yüz yılın ortalarında  Anadolu Coğrafyasında eseri miktarda kalacak gibi… Başbakanın 3 çocuk yapın tavsiyesi geleceği görmesindendir…


Avrupa ülkeleri yaşlılık kıskacında… Artan sosyal güvenlik harcamaları ile başları dertte. ABD, Kanada, Avustralya gibi ülkeler ise belli politikalar çerçevesinde zaman zaman dünyanın değişik yerlerinde “göçmen” alıyorlar. Amerika’da her yıl düzenli “Green” kart uygulaması ile oturma ve çalışma izni bir sürede vatandaşlık veriyor… Ülkeler geleceğini planlamak zorunda… 


Türkiye dışında yaşayan yaklaşık 175 milyonluk soydaş, Türkiye için her anlamda büyük bir potansiyeldir. Bu nedenle mütekabiliyet yasası dış Türkler ve soydaşlara daha iyi tanıtılmalı ve özendirilmelidir… Hatta devlet bankaları özel krediler açmalıdır…


Saygılarımla,


Abdullah Çiftçi


www.abdullahciftci.com


Geri Dön