06 / 05 / 2024

Mutfağınızı yenilemenin püf noktaları!

Mutfağınızı yenilemenin püf noktaları!

Evin en önemli bölümlerinden biri olan mutfaklar, günümüzde şık tasarımlarıyla dikkat çekiyor. Siz de mutfağınızdan sıkıldıysanız ve yenilemek istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken noktalar var



Evinde yenilik yapmak isteyenlerin ilk değiştirdikleri bölümlerden biri mutfak oluyor. Artık mutfak konusunda o kadar farklı seçenekler var ki, bunları gördükçe kendi mutfağınızdan sıkılabiliyorsunuz. Biz de, mutfağını yenilemeye karar verenler için, işin uzmanı bir mimara sorduk. Mimar Hakan Yılmaz, dekorasyon dünyasındaki son mutfak trendlerini anlattı.

- Bir evin en önemli bölümleri arasında yer alan mutfaklarda öne çıkan renk, malzeme, tarz gibi konulardaki son trendler hakkında bilgi verebilir misiniz

- Günümüzde mutfak tasarımlarında modern ve yalın çizgiler tercih ediliyor. Planlama yapılırken ergonomik kullanım, doğadaki ahşap renkleri ile uyumlu ve kontrast oluşturabilecek beyaz ve krem tonları, vizon rengi, sütlü kahve, mürdüm rengi gibi pastel renkler kullanılıyor. Tarz olarak parlak beyaz renk kapaklar, alüminyum, paslanmaz metal aksesuarlar ve düz renk akrilik tezgahlar kullanılarak, modernliği ve sadeliği yansıtan mutfak tasarımları öp planda. Mutfak zeminlerinde hijyenik olan ve temizliği kolay yapılabilen, modern anlayışa uyan, büyük ebatlı granit zemin kaplamaları, doğal renk ve dokuları yansıtan mat, soft zemin kaplamaları kullanılıyor. Duvarlarda, tezgah arası olarak, mutfak tezgahı ile uyumlu ve yekpare çalışan akrilik malzemeler, köşe dönüşlerin eksiz olarak yapılabilmesini sağlıyor.

- Günümüz mutfaklarında hayatı kolaylaştırmak adına teknik anlamda ne gibi yenilikler var

- Günümüz mutfaklarında hayatı kolaylaştırmak adına teknik anlamda birçok yenilik kullanıcılara sunuluyor. Tasarımlarda mutfak dolaplarının daha ergonomik kullanılabilmesi ve dolaplardaki maksimum alan kullanımının sağlanabilmesi için çeşitli özelliklere sahip makineler ve mutfak aksesuarları var. Bunlar, köşe mekanizmalı alt dolaplar, çeşitli ebatlarda kiler dolapları, sürgülü ve özel mekanizmalı alt dolap üniteleri, alt dolapta tencere çekmeceleri, çeşitli özellikte ve kapasitede mutfak aspiratör ve davlumbazları, çöp öğütme makineleri, mekanik havalandırma sistemleri mutfaklardaki konforu arttıran ürünler arasında yer alıyor.

- Mutfak aydınlatmasında ne tarz ürünler kullanılmalı

- Mutfaklarda aydınlatmanın iyi çözülmüş olması, mutfağın kullanımı ve konforu açısından çok önem taşıyor. Genel aydınlatmada tercih edilen, mutfağın mekansal olarak komple asma tavan yapılması ve bu yapılan asma tavan sistemine entegre ankastre veya sıva üstü aydınlatma elemanları kullanılarak hem homojen bir aydınlatma sağlanıyor hem de tasarlanan mutfağın konseptine uygun dekoratif çözümler üretilebiliyor. Burada kullanılan ışık kaynaklarını mutfak tezgahının kullanım ve konumuna göre istenen şekilde dizayn etmek mümkün. Aynı zamanda bu tavan sistemi bizlere gerekli olan yerlerde endirekt aydınlatma yapma imkanı da sağlıyor. Mutfak tezgahlarının aydınlatılmasında üst dolapların alt kısımlarına monte edilen led aydınlatmalar da günümüzde tercih ediliyor. Yeni konsept mutfaklarda ışıklı raf sistemleri kullanılıyor, bu da modern ve şık bir görüntü yaratıyor.

- Perde olarak nasıl ürünler seçilmeli

- Günümüz mutfaklarında perde seçiminde sadelik, modern görünüm, kolay temizlenebilme özelliğine sahip ve gerektiğinde gün ışığından yeteri kadar faydalanma imkanını sunabilen çözümler tercih ediliyor. Mutfaklar da genellikle çok büyük olmayan pencereler yer alıyor. Perde seçimlerinde stor perdeler, yeni trend olarak zebra storlar, ahşap desenli veya pastel düz renk seçenekleri mevcut olan jaluziler, naturel alüminyum ve istenen renklerde imal edilebilen mikro jaluziler kullanılıyor.

- Mutfak için beyaz eşya seçerken nelere dikkat edilmeli Beyaz eşyada öne çıkan trendler neler

- Mutfak için beyaz eşya seçerken, mutfağın büyüklüğü, kullanıcı sayısı, kullanma yoğunluğu ve kullanıcıların mutfaktan faydalanma şekli ana belirleyici olmalı. Beyaz eşyada öne çıkan yeni trendler, daha çok soğutan ve eskiye göre yarı yarıya daha az enerji sarfiyatı olan, daha büyük ebatlı buzdolapları tercih edilmeli. Yeni trendde genellikte mutfaklar artık yapının prestij mekanları haline gelmiş durumda ve mutfaktaki buzdolabı, bulaşık makinesi, ankastre fırın ve ocaklar da mutfak dolapları ile uyumlu, bütünleşmiş olacak şekilde tasarlanıyor. Beyaz eşyalarda beyaz rengin yanında gri, çelik ve diğer metal renkleri mutfağın uyumuna göre tercih edilebiliyor. Beyaz eşyalarda da hijyen ön planda. Antibakteriyal malzemeler ile yapılan ürünlere rastlıyoruz. Bulaşık makinelerinde ise deterjansız yıkama veya temizlik bitince kendiliğinden duran bulaşık makineleri geliştirilmeye çalışılıyor. Fırınlarda da buharla pişirme özelliği yer alıyor.

- Açık mutfaklar tercih ediliyor mu Sizce hangisi daha kullanışlı

- Açık mutfak uygulamaları, özellikle büyük şehirlerdeki yeni konsept projelerde stüdyo daire, 1+1 ve 2+1 daire çözümlerinde tercih ediliyor. Açık mutfak uygulamaları mutfağın konut içindeki konumunun, şıklığının ve fonksiyonelliğinin arttırıldığı ve görsel olarak daha çok ön plana çıktığı uygulamalar oluyor. Bu tip uygulamalarda, oturma mekanı ile mutfak çeşitli sabit veya hareketli seperasyon elemanları ile bölünerek alternatifli kullanım sağlanıyor, bu da mekana hareket ve zenginlik katıyor. Açık mutfak uygulamaları, yoğun çalışma temposu olan aileler için kullanışlı olabiliyor.

- Mutfaktan en iyi şekilde faydalanabilmek için nelere dikkat etmeli

- Mutfaktan en iyi şekilde faydalanabilmek için mutfak tasarımının, planlamasının doğru yapılması, ihtiyaç programının iyi belirlenmesi, cihaz şeçimleri ve mutfaktaki konumları, aydınlatmanın doğru yapılabilmesi önem taşıyor. Özellikle mutfaklarda pişirme bölümü, ankastre fırın, ocak, mikrodalga, davlumbaz ve diğer kullanılabilecek pişirme üniteleri birbirleri ile ilişkili ve rahat kullanılabilecek şekilde düzenlenmeli. Hazırlık bölümünde de eviye ve bulaşık makinesi ilişkisi iyi kurulmalı, buzdolabı ve kullanılan kiler dolapları ve diğer üniteler hazırlık bölümü ile entegre olacak şekilde planlanmalı.

Neslihan Tunç / SABAH


Geri Dön