İnşaat Malzemeleri

Mutfaklarda zeminler kaymayı önleyecek uygun malzeme ile kaplanacak!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanan "Mutfak, Lokanta ve Pastanelerde Risk Değerlendirmesi Kontrol Listesi"ne göre, zeminler kayma veya düşmeyi önleyecek şekilde uygun malzemeyle kaplanacak...

Mutfak, lokanta ve pastanelerin sağlıklı ve güvenli yaşam alanlarına dönüştürülmesi amacıyla zeminler kayma veya düşmeyi önleyecek şekilde uygun malzemeyle kaplanacak, merpen genişlikleri ve basamak yükseklikleri ayarlanacak, doğal aydınlatmadan yeterince faydalanabilmek için pencere alanı da büyük olacak.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği uyarınca mutfak, lokanta ve pastanelerde risk değerlendirmesinin gerçekleştirilmesi sürecinde yol göstermek amacıyla rehber hazırladı. Söz konusu iş yerlerinin çalışanlar için sağlıklı ve güvenli yaşam alanlarına dönüştürülmesi amacıyla hazırlanan rehberde, risk değerlendirmesinin nasıl yapılması gerektiği anlatıldı. 


Rehbere göre, ''Risk Değerlendirmesi Kontrol Listesi'' ilgililerce doldurulacak, değerlendirme sonucunda alınması öngörülen tedbirler yerine getirilecek. 


Listeye göre, mutfak, lokanta ve pastanelerde zeminler kayma veya düşmeyi önleyecek şekilde uygun malzemeyle kaplanacak, merpen genişlikleri ve basamak yükseklikleri ayarlanacak, doğal aydınlatmadan yeterince faydalanabilmek için pencere alanı da büyük olacak. 


Ayrıca tüm alanların iç düzenlemesi yapılacak, eşya veya malzemelerin kolay ulaşılabilir olması sağlanacak. Çalışma ortamında, hastalıklara sebebiyet vererek işe devamsızlığa neden olabilecek koşullar da ortadan kaldırılacak. Çalışanların sıcak yüzeyle ya da püsküren buharla temas edip yanmasını önleyecek tedbirler alınacak. 


-Sıcak yağa önlem-


Listeye göre, mutfak malzemelerin devrilmesinin önüne geçmek amacıyla uygun şekilde depolanması sağlanacak, makine ve donanımlardan kaynaklanan gürültü ise yasal sınırlar içinde olacak.


Makine ve ekipmanların elektrik aksamına su veya diğer sıvıların teması önlenecek, kesici ve delici aletler ehil kişilerce kullanılacak, sıcak yağ ve sıvı içeren ekipmanlar kullanılmadığı zamanlarda kapalı şekilde saklanacak. 


 Risk değerlendirmesi kontrol listesine göre, bu iş yerlerinde aranacak koşullardan bazıları da şöyle:


-Tüm alet ve gereçlerin kullanımında gerekli hijyen şartları sağlanacak.


-Çalışma esnasında kullanılan veya müşterilerin kullandığı malzemelerin steril biçimde temizlikleri yapılacak.


-Çalışanlara elpen, bone ve gerekli diğer koruyucu giysiler temin edilecek.Tüm çalışanlara enfeksiyon riskini azaltmak için genel hijyen bilgisi verilecek.


-Çalışanların ateşle çalışmasından doğan herhangi bir yangın ya da patlama riski bulunmayacak, gaz kaçağına karşı gerekli önlemler alınacak.


-Havlu, peçete, el bezi gibi tutuşma tehlikesi olan eşyalar ocak ve fırınlardan uzak yerlerde tutulacak.


-Kimyasal içerikleri nedeniyle alevlenebilir ürünler ya da basınçlı kaplar (gaz tüpleri, basınçlı pişirme kapları gibi) ısı, ışık ve diğer malzemelerden uzakta ve malzeme güvenlik talimatlara uygun şekilde muhafaza edilecek.


-Kapı ve kaçış yollarını gösteren acil durum levhaları uygun yerlere yerleştirilecek.


AA