Emlak Terimleri

Muvazaa çeşitleri!

Kişinin üçüncü kişilerden mal saklaması ya da mal kaçırması işlemine muvazaa deniyor. Muvazaa taraflar arasında gizli saklı olarak amacı bilinmeden yapılıyor. Peki, muvazaa çeşitleri nelerdir?

Muvazaa çeşitleri!

Muvazza gerçek ismi ve niteliği saklanarak, başka bir isim altında üçüncü kişileri aldatmak için göstermelik olarak yapılan satışlara muvazaalı satış deniyor. Muvazaalı satış işlemleri, Türk hukuk doktrininde, mutlak ve nisbi muvazaa olmak üzere iki çeşit muvazaa kabul ediliyor. 


Muvazaalı işleminden etkilenen üçüncü kişiler bazı şartlar doğrultusunda işlemin iptalini isteyebiliyorlar. Dava açabilmek için  muvazaalı satışın iptali davası dilekçesi ile başvuru yapılabiliyor. Davanın geçerlilik bulabilmesi için muvazaa işleminin satışının ispatlanması gerekiyor. Bu durum davayı açan kişinin yakınlık derecesine göre değişebiliyor. 


Muvazaa çeşitleri nelerdir?

1)Mutlak Muvazaa: Kişilerin aslında hiçbir işlem yapmadıkları halde, yalnız üçüncü kişilere karşı bir işlem yapmış gibi görünmek için işlem yapmaları haline deniyor. En yaygın örneği bir insanın hacizden kaçmak amacıyla mallarını başkalarına satmış ve devretmiş gibi göstermesi şeklinde karşımıza çıkıyor. 


2)Nisbi Muvazaa: Kişilerin aralarında yaptıkları bir işlemi, kendi gerçek iradelerine uymayan ve sırf etrafı aldatma amacıyla yaptıkları başka bir işlem altına gizlemeleri şeklinde deniyor. Yani taraflar, gerçek iradelerine uygun olarak yaptıkları sözleşmeyi iradelerine uymayan görünüşteki bir sözleşme ile gizliyorlar.


Muvazaa nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com