Kent Haberleri

Müzelere 2.75 milyonluk engelli düzenlemesi yapılacak!

Türkiye'de 54 müze ve 2 ören yerinin engelliler için düzenlemesine 2.75 milyon lira harcandı. Ayasofya ve de Topkapı için 82 bin TL ödenek ayrıldı.


Turizmde engeller kalkıyor. Tesislerin daha erişilebilir olması yönündeki çalışmalarını sürdüren Kültür Ve Turizm Bakanlığı müzeleri de engelliler için yeniliyor. 

Bakanlıktan edindiğimiz bilgiye göre, son iki yılda Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü yatırım programında yer alan ‘Genel Müdürlüğe Bağlı Müzelere Engelliler için Ulaşılabilir Düzenlemeler Yapılması’ işi kapsamında 454 bin TL ödenekle 10 adet müzede ulaşılabilirliğin sağlanmasına yönelik uygulamalar tamamlandı. 


2.2 MİLYON TL ÖDENEK


Ayrıca; mevcut müzelerin onarımı, teşhir-tanzimi, ören yerlerinin çevre düzenlemesi işleriyle yeni müze inşaatı çalışmaları kapsamında yaklaşık 2.2 milyon TL ödenekle 44 adet müze ve 2 adet ören yerinde engelli ulaşılabilirliğine yönelik asansör yapımı, engelli rampası, tuvalet vb. düzenleme çalışmaları gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra; 2014 içerisinde 5 müze ve 5 ören yerinde engelli ulaşılabilirliğine yönelik çalışmaların gerçekleştirileceği belirtildi. 


Ayasofya için 82 bin TL ödenek


DİĞER yandan Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Ayasofya ve Topkapı Müzeleri'nde yapılması planlanan engelli erişimi düzenleme çalışmaları da devam ediyor. İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan aktarılan 82 bin TL ödenekle, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ihalesi yapılan “Ayasofya ve Topkapı Müzelerinde Kapalı Mekanların Dışında Kalan Açık Alanlarda Engelli Bireylerin Erişilebilirliğini Sağlamaya Yönelik Çevre Düzenleme Projesi Yapımı İşi” de gerçekleştiriliyor.


Dünya genelinde 1 milyar engelli var


Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘Dünya Engellilik Raporu’na göre,  dünyada 1 milyar engelli insan bulunuyor. Ayrıca bu rakamın haricinde 65 yaş ve üzeri grubun büyük çoğunluğu bir takım hareket kısıtlamalarına sahip ve onlar da engelli tanımı içerisinde yer alıyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre, dünyaçapında yaklaşık 730 milyon 60 yaş üstü insan bulunmakta ve bu sayı toplam nüfusun yüzde 10’unu oluşturmakta olup, 2050 itibariyle bu oranın yüzde 20 olacağı tahmin ediliyor. 


Akşam