Müzelere giriş yüzde 42 oranında arttı!
DÖSİMM Merkez Müdürü Murat Usta: ''2012 yılında satılan Müzekart sayısı 843 bin oldu'' TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy: ''Müzelere giriş yüzde 42 arttı, ayrıca yüzde 18 19 civarında olan kaçak ve serbest girişleri de önlendi''
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, bankanın 6 milyon kartının bugün itibariyle Müzekart'a dönüştüğünü söyledi.
İş Bankası ve TÜRSAB-MTM İş Ortaklığı'nın Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ile gerçekleştirdiği işbirliği sonucunda, Maximum özellikli İş Bankası kredi kartları Müzekart özelliği kazandı.
Buna göre Maximum özellikli İş Bankası kredi kartı sahipleri, Müzekart'la giriş yapılan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı 300'ü aşkın müze ve ören yerini her yıl 1 ay boyunca ücretsiz ziyaret edebilecek.
Basın toplantısında konuşan İş Bankası Genel Müdürü Bali, banka olarak sadece finansman sağlamak ve olağan bankacılık hizmetleriyle meşgul olmak dışında, eğitim, kültür-sanat ve çevre konularında da bir bankadan beklenmeyecek projelere katkıda bulunduklarını söyledi.
Türkiye'nin desteklenmeye muhtaç bütün alanlarına kaynaklarını seferber ettiklerini belirten Bali, bu proje ile Maximum kartı sadece klasik bankacılık hizmetleri veren bir ödeme aracı dışında; yaşama keyif katan, zenginlik veren ve derinleştiren bir hüviyet kazandırmak istediklerini, bu bakımdan da bu işbirliğini çok fazla önemsediklerini dile getirdi.
Bu işbirliği ile İş Bankası'nın 6 milyon kartının bugün itibariyle Müzekart'a dönüştüğü bilgisini veren Bali, kart kullanıcılarının müzeleri dolaşmaları için herhangi bir ilave başvuru ya da işlem yapılmasının gerekli olmadığını ifade etti.
Maximum kart sahiplerinin turnike bulunan müzelerde, turnikeden kartlarını okutmak suretiyle; olmayan yerlerde ise POS cihazlarından geçirerek bu imkanı elde edeceklerini bildiren Bali, sözlerine şöyle devam etti:
''Diğer taraftan yabancı ziyaretçilerimizin müze ve ören yerlerini rahat gezmelerini sağlamak, konforlarını temin etmek, kendi para cinslerinden efektife ihtiyaç duyduklarında buna kolaylıkla erişebilmelerini mümkün kılmak için de en yoğun olan bölgedeki yerlerde efektif bozdurma imkanı olan bankamatik cihazlarımızı yerleştirmiş olacağız. Bunun özellikle ülkemizin tanıtımı açısından önemli bir katkı olduğunu düşünüyoruz.''
-2012'de müzelerden 280 milyon 200 bin lira gelir elde edildi-
Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM) Merkez Müdürü Murat Usta ise 2012 yılında satılan Müzekart sayısının 843 bin olduğunu söyledi.
Müzekart sahiplerinin 2012'de 3,5 milyona yaklaşan kullanımla müzeleri ziyaret ettiği bilgisini veren Usta, 2002 yılında yalnızca 7 milyon ziyaretçi alan müzelerin 2012'de 28 milyon 700 bin kişiyi ağırladığını ifade etti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı 2002 yılında müzelerden yalnızca 26 milyon lira gelir elde ederken, bu rakamın geçen sene 280 milyon 200 bin liraya çıktığını kaydeden Usta, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''DÖSİMM'in 2008 yılında gelir bütçesi 155 milyon lira iken, 2012 yılında gerçekleşen gelir 335 milyon lira oldu. 2013 yılında da 390 milyon lira gelir bütçesi elde etmeyi düşünüyoruz. DÖSİMM, son 5 yılda 2,5 misline yaklaşan oranlarda büyümüştür. Müze gişesinden alınan bir gelir, tamamen Türkiye'nin kültürel ağlarına geri dönüyor. Ülkemizin yurt dışında tanıtılması için Bakanlığımızın yurt dışı bürolarına son 9 yılda aktarılan ödeme 51,5 milyon liradır. 2013 yılında da 60 milyon lira kaynak ayırabilecek duruma gelmiş bulunmaktayız.''
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy da, TÜRSAB-MTM İş Ortaklığı olarak ihaleyi aldıklarını belirterek, ''Bu Türkiye'nin en büyük ihalelerinden bir tanesidir. 25 yıla yayarsanız 1 milyar 41 milyon dolarlık bir ihaledir'' dedi.
Müzelere girişin yüzde 42 arttığı bilgisini veren Ulusoy, ayrıca yüzde 18-19 civarında kaçak ve serbest girişlerinin de önlendiğini ifade etti.
AA