MV Holding Londra ve Paris'te otel açacak!
İzmir Büyük Efes Oteli'ni alan MV Holding, Londra ve Paris'te de otel açacak
Turkcell'in fikir babası olarak bilinen Murat Vargı, 1993 yılında 14 kişilik ekibi ile yola koyulmuştu. Bugün kendi adını taşıyan MV Holding, iletişimden enerji ve turizme birçok sektörde yüzlerce çalışanı ile yola devam ediyor. Turkcell'in yüzde 3.47'sinin sahibi olan MV Holding'in ikinci kuşağını temsil eden Banu Vargı Tümay, ilk işleri tekstilden çıktıklarını, artık turizm ve enerjide büyüyeceklerini söylüyor. İzmir Büyük Efes Oteli'ni alan MV Holding, Londra ve Paris'te de otel açmanin peşinde.
Türkiye'nin ve bölge ülkelerinin abone sayısı olarak en büyük GSM operatörü olan Turkcell, en çok kazandıran şirketler arasında başı çekiyor. Rivayet o dur ki MV Holding'in sahibi olan Murat Vargı, bu projeyi birlikte realize edebilmek için Türkiye'nin en büyük holdinglerinin sahiplerini ikna etmek için az uğraşmamış. O tarihlerde ağırlıklı işi tekstil olan Vargı için zor bir dönemdi. Fakat Turkcell ile ilgili olarak Mehmet Emin Karamehmet'in de desteğini alarak bu projeyi hayata geçirdikten sonra rahatladı.
Yargı basında yer almayı pek sevmeyen bir iş insanı.
MV Holding'in kinci kuşak yöneticilerinden olan Banu Vargı Tümay da babasından izinden gidiyor. İstanbul Film Stüdyoları ve Kamera Işık şirketleri ile medya sektöründe yer alan holdingin, Turkcell'de yüzde 3.47'lik hissesi, cirosu 1 milyar doları aşan KVK'da ise yüzde 40 hissesi bulunuyor. Muzaffer Akpınar'm da ortağı olduğu Dost Enerji şirketinde yüzde 51 hisseye sahip olan holding, Büyük Efes Otelcilik ile de turizm sektörüne girmişti.
MV Holding Yönetim Kurulu Üyesi Banu Vargı Tümay, 2005 yılında Penta Tekstil'i kapattıktan sonra tekstil sektöründen çıktıklarını, önümüzdeki dönemde enerji ve turizm alanlarında büyümeyi hedeflediklerini söylüyor.
Tümay Ekonomist'in sorularını şöyle yanıtladı: Ekonomist: Bir zamanlar tekstil ağırlıklı işleri olan MV Holding'in bugün faaliyet gösterdiği alanları anlatabilir misiniz?
Banu Vargı Tümay: MV Holding 1993 yılında kuruldu. O dönemde 14 kişi çalışıyordu. Şu anda Turkcell'de 3.47'lik, KVK'da vüzde 40'lık ortaklık payımız var. KVK da teknik servis ile beraber 537 kişi istihdam edilirken, 1 milyar doların üzerinde cirosu bulunuyor. Muzaffer Akpmar'ın da vüzde 49 ortağı olduğu Dost Enerji Grubu ile enerji sektöründe 10 kişi ile hizmet veriyoruz.
Büyük Efes Otelcilik ile turizm sektöründe yer alıyoruz ve 300 kişi istihdam ediyoruz. İstanbul Film Stüdyoları ve Kamera Işık şirketleri ile 93 kişiyi istihdam ediyoruz. Bu şirketlerimiz dizilere, televizyon programlarına ve filmlere altyapı, dekor, yiyecek içecek hizmeti veriyor.
Tekstildeki varlığınız sürüyor mu?
Tümay: Tekstil sektöründen 2005 yılında çıktık. Penta Tekstil şirketi duruyor ama hiçbir etkinliği yok.
Yurt içinde ve yurt dışında yeni yatırım planlarınız neler?
Tümay: Yatırım konusunda gayrimenkul ile turizmi birlikte değerlendiriyoruz. Büyük Efes Oteli'ni alarak turizme girdik bu alanda büyüme planımız var. Enerji alanında da Türkiye'de ciddi bir potansiyel var. Bu alanda da büyüyeceğiz. 2007 yılı verilerine göre Türkiye'nin rüzgar enerjisinde 40 bin megavatlık kapasitesi var ama bugün kurulu güç bin megavat. Yenilenebilir enerji alanına sistemli olarak yatırım yapılmalı.
Enerji alanında ne gibi yatırımlarınız var, yeni yatırım hedefleriniz neler?
Tümay: Yenilenebilir enerji alanına ilgi duyuyoruz ve rüzgar enerjisi konusunda yatırımlar yapıyoruz. İzmir Yunt Dağı'nda 2008'de faaliyete alman 42.5 megavatlık yatırımımız yıllık 160 milyon Kwh'lik enerji üretiyor. 15 megavat gü-cündeki ikinci yatırımımız 2009 yılı Aralık ayında İzmir Urla'da faaliyete geçti. Yıllık 60 milyon Kwh'lik üretim yapacak. Ürettiğimiz enerjiyi İzmir'deki otelimiz Büyük Efes Oteli'ne veriyoruz. Geçtiğimiz kasım ayında da 187 megavatlık kurulu güç başvurusu yaptık.
Güneş enerjisi konusunda yatırım olacak mı?
Tümay: Güneş enerjisi için erken olduğuna inanıyoruz çünkü yatırım maliyetleri hala çok yüksek.
Turizmde de büyüme planı yapıyorsunuz ...
Tümay: Turizme yatırımcı olarak başladık, yatırımlarımız yine böyle devam edecek. İstanbul her zaman ilgi alanımızda. Londra, Paris gibi Avrupa kentleri ile de ilgileniyoruz. Paris'te bir otel ihalesine katıldık, fiyat çok yukarı çıkınca vazgeçtik. Gayrimenkul şirketimiz ile 4-5 yıldızlı kent otelleri satın alıp ya da arsalar alıp yeni otel yapma şeklinde çalışabiliriz.
Turizmde önümüzdeki 5 yılda ne ka-darlık yatırım planlıyorsunuz? Hangi otel zincirleri ile görüşüyorsunuz?
Tümay: Şu kadar sürede şu kadar otel yapacağız, diye bir hedef koymadık. Ama çıkacak her türlü fırsatı değerlendirebiliriz. Oturmuş yerli-yabancı zincirler ile temas halindeyiz ama isim veremem.
Kriz nedeniyle özellikle Yunanistan turizmcilerin ilgi gösterdiği bir ülke oldu. Sizin de Yunanistan konusunda bir planınız var mı?
Tümay: Biz Ege'nin bu yakasında İzmir'de Büyük Efes Oteli ile yer alıyoruz o nedenle Ege'nin diğer yakası ile ilgilenmiyoruz. Projeye, çıkacak fırsatlara, kentin ihtiyacına göre Anadolu'da da otel yapabiliriz.
Faaliyette olduğunuz sektörler dışında yeni sektörlere girme planınız var mı?
Tümay: Bulunduğumuz sektörlerde büyümeye devam edeceğiz. Başka sektörlere girmeyi düşünmüyoruz.
Global kriz MV Holding'in iş yapış şeklinde bir değişim yarattı mı?
Tümay: Kriz nedeniyle iştiraklerimizde fiyat politikalarında rekabetçi olmak zorunda kaldık. Bu da kârlılıklarımıza yansıdı. 2009'da işler toparlanmaya başladı. 2010 ve 2011'e daha olumlu bakıyoruz.
Herkesin krizin bittiğine dair baktığı göstergeler farklıdır. Krizin bitip bitmediğine ilişkin sizin önemsediğiniz göstergeler neler?
Tümay: Krizin bitmesine ilişkin en önemli göstergeler; tüketimin artması, kredi musluklarının açılması, büyüme ve işsizliğin azalması.
PROJELERİ YAPIYORLAR
MV Holding, toplumun refah düzeyinin geliştirilmesi için sivil toplum kuruluşlarının geliştirdikleri eğitim, sosyal ve ekonomik sorunların çözümüne ve çevreye yönelik programlara destek veriyor. TED istanbul Koleji, Eğitim Reformu Girişimi, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, TOGV, TESEV, Türkiye Grameen Mikrokredi Programı, Turmepa ve Adım Adım desteklenen projelerden.
Son olarak da Türkiye israfı Önleme Vakfı (TİSVA) ile 2009'da MV Holding Balıkesir Mikrokredi Şubesi'ni açtılar. Projeyle, kadınların kendi işlerini kurabilmeleri, gelir getirici faaliyetlerde bulunabilmeleri için teminatsız ve kefilsiz sadece güvene dayalı kredi verilmesi için kaynak sağlanıyor. Bu krediler daha çok üretim, işlem, ticaret ve hayvancılık sektörlerinde yoğunlaşıyor ve yüzde 100 geri dönüşümü oluyor. TÜİK verilerine göre, Grammen Mikrokredi ile yaklaşık 13 milyon kişiye ulaşılması hedefleniyor.
Ekonomist