Dış Piyasalar

Myanmar halkı başkent Naypyidaw'da yaşamak istemiyor!

Naypyidaw Myanmar (eski adıyla Burma) isimli Asya ülkesi, yerel halkı yeni başkente bir türlü ısındıramadı

Myanmar (eski adıyla Burma) isimli Asya ülkesi, yerel halkı yeni başkente bir türlü ısındıramadı. 2005 yılında dönemin askeri cunta hükümeti, Naypyidaw (Neypido okunuyor) şehrinin yeni başkent olduğunu ilan ederek, bütün hükümet binalarını oraya taşımaya başladı. Gizlice inşa edilen bu yeni başkent, o gün bugündür Myanmar'ın başkenti ama, halk bu şehre taşınmak konusunda pek ilgisiz.

Şehrin inşa edildiğine dair bilgiler, 6 Kasım 2005'e kadar gizli tutulmuş. O gün sabah saat 6:37'de askeri cuntanın şehir planlarını açıklama sebebi ise basit: Budizm'in hala güçlü olduğu ülkedeki astrologlar, tam da bu anın kutsal olduğunu düşünmüşler. Muhtemelen şehre uğur getirmesi için böyle bir karar alınmış olsa da, kararın pek de başarılı olduğu söylenemez. Çünkü pek çok tarihi ve askeri sebeplere rağmen, insanlar başkenti benimsemiş değiller. Şehir nüfusu neredeyse tamamen hükümet çalışanları ve onların ailelerinden oluşuyor. Karaoke barlar ve birkaç tane de gece kulübü var. Müşterileri sadece yüksek rütbeli memurlar ve normal memurlardan oluşuyor.

Durduk yerde şehrin başkentini taşımak neden Yaklaşık 50 yıldır yönetimde olan askerlerin başının, özellikle 2000'li yılların başından beri demokrasi yanlılarıyla belada olduğunu söylemek yanlış olmaz. Başkent Yangon da ülkede gerilla hareketinin ve halkın en güçlü olduğu yerlerden birisi. Askeri yönetim bu yüzden daha güçlü oldukları bir şehre taşınmak istenmiş. Cuntacıların yabancı paranoyası da taşınmada bir etken. Yangon şehrinin deniz kenarında olması sebebiyle, özellikle Batılı ülkelerden gelecek deniz saldırılarına çok açık olduğu düşünülmüş. Bu yüzden kararım içindeki Naypyidaw bir alternatif olmuş. Bu noktada Myanmar uzmanlarının görüşlerini belirtmekte fayda var. Myanmar politikaları konusundaki uzmanlara göre bu kararın ardında, kara ordusunun, deniz ordusundan daha güçlü olması yatıyor. Fakat yine uzmanlara göre, Batı'dan böyle bir saldın olması durumunda, (ki bu hiç de olası değil) o zaman bu deniz ya da karadan değil, havadan bir saldırı olurdu. Ordu bu fikre karşı nasıl bir önlem alacak, bilinmez.

Tatlı dil yeterli değil
Bugün sivil bir hükümetin görevde olduğu ülkede, tüm uğraşılara rağmen ticaret ve iş kolları yeni başkente taşınmıyor. Yetkililer tatlı dilin yeterli olmadığını görünce, çareyi şirketlerin büyük toplantılarım başkentte yapmaları için onları zorlamakta buldular. New York Times'ın 13 Aralık tarihli ve Kassie Bracken imzalı bir haberinde, bir otel müdürü devletin, iş adamlarım ve kar amacı gütmeyen şirketleri bu şehirde toplantılar düzenlemeleri için zorladıklarını belirtiyor. Ancak kuruluşlar toplantıları halen Yangon'da yapmayı tercih ediyor. Yabancı diplomatlar da Naypyidaw'u ciddiye almıyor.

Hürriyet