Myndos Antik Kenti'nin içinden geçen yolun açılmaması tepkilere neden oldu!
Helenistik Döneme ait 2 bin 200 yıllık üç mezar çıkan Muğla'nın Bodrum İlçesi Gümüşlük Mahallesi'ndeki Myndos Antik Kenti'nin içinden geçen yolun tekrar açılmaması tepkilere neden oldu.
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun, kurtarma çalışmalarının tamamlanması üzerine tekrar asfaltlanıp, kapatılmasında bir sakınca olmadığını bildirdiği Helenistik Döneme ait 2 bin 200 yıllık üç mezar çıkan Muğla'nın Bodrum İlçesi Gümüşlük Mahallesi'ndeki Myndos Antik Kenti'nin içinden geçen yolun tekrar açılmaması tepkilere neden oldu.
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun, kurtarma çalışmalarının tamamlanması üzerine tekrar asfaltlanıp, kapatılmasında bir sakınca olmadığını bildirdiği Helenistik Döneme ait 2 bin 200 yıllık üç mezar çıkan Muğla'nın Bodrum İlçesi Gümüşlük Mahallesi'ndeki Myndos Antik Kenti'nin içinden geçen yolun tekrar açılmaması tepkilere neden oldu.
Gümüşlük Beldesi'nde, üç yıl önce yapılan Bodrum Yarımadası İçme Suyu Projesi'nın hafriyat çalışması sırasında antik Myndos kentinin nekropol alanında Helenistik Dönem'e ait üç mezar bulundu. O dönemde, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları'nı Koruma Kanunu gereği, kurtarma kazısı, mezarların bulunduğu alanın Turgutreis-Gümüşlük-Yalıkavak hattını birbirine bağlayan 8 kilometrelik ana yol üzerinde olması nedeniyle yapılamadı. Bunun üzerine Gümüşlük Belediyesi'ne Turgutreis-Gümüşlük-Yalıkavak yol bağlantısını sağlamak üzere yeni bir güzergah önerilip, bu yolun tamamlanması beklendi. Geçen yıl Samanlık Mevkisi'nden geçen yol tamamlanınca, ilgili kanun gereği yerine getirilerek, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi başkanlığında Myndos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin danışmanlığında kurtarma kazısı yapıldı. Mezarlardaki seramik kaplar, takılar ve iskeletler gün ışığına çıkartılıp, koruma altına alındı.
Yapılan yeni yol, kapanan yola göre 2 kilometre daha kısa ve daha az viraja sahip olmasına rağmen belediye, eski yolun sahile daha yakın olması ve buradaki işyerlerinin mağdur olması nedeniyle tekrar trafiğe açılması için Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvurdu. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, geçen aralık ayı başında "Mezarların üzerinin kapatılıp, asfalt döküp yeniden yol olarak kullanılmasında sakınca yoktur" diyerek gerekli izinleri verdi. Ancak buna rağmen eski yol hala açılmayınca toplanan 700 imza Bodrum Kaymakamlığı ve Belediyesi'ne verildi. Fakat yine sonuç alınamaması üzerine Myndos Kentini Koruma Yaşatma ve Tanıtma Derneği Başkanı Salih Güney ile aralarında esnafın da bulunduğu yaklaşık 100 kişi, dün tarihi mezarların bulunduğu alanda eylem yaptı. 'Bilgisiz saygısız Myndos kazısı', 'Yetti gari açın gari', 'Myndos köstebek yuvasına döndü', 'Yolumuzu açın' ve 'Turizm katliamı' yazılı pankartlar taşıyan grup, "Bizde çevreciyiz, tarih aşığıyız", "Tarihe böyle sahip çıkılmaz", "Kurul karararına uyun" sloganları attı.
ESNAF DERTLİ
Grup adına açıklama yapan Myndos Kentini Koruma Yaşatma ve Tanıtma Derneği Başkanı Salih Güney, "Kapatılan yola alternatif olarak açılan yolda yaralanmalar ve kazalar meydana gelmeye başladı. İlle de tedbir alınması için birkaç kişinin ölmesi mi gerek ? Burada hepimiz, tarihi korumak için kazı başkanının yaptığı çalışmalara her türlü desteği veriyoruz. Ancak insanların yaşam, ulaşım ve kazançlarını engelleyecek tavırlarını kabul etmemiz mümkün değil" dedi.
Restoran işleten Esnaf Hülya Özbudak ise "Bu yol tam 50 yıldır asfalt ve Gümüşlük'ü Yalıkavak'a bağlayan bir yol. Bulunan mezar ile ilgili kurulun verdiği karar nedense uygulanmayıp 800 kişi mağdur ediliyor. Esnaf olarak çok büyük kazanç kaybımız var. Eğer böyle giderse bu yıl Gümüşlük'te esnafın yarısı çok zor durumda kalır. Ekonomimiz ve can güvenliği açısından büyük önem taşıyan yolun bir an önce açılmasını istiyoruz" diye konuştu. Grup, açıklamanın ardından sessizce dağıldı.
ALTERNATİF YOL KARARI DOĞRU İDDİASI
Antik Myndos Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin ise "5 yıldır antik kentin en önemli kazılarını yapıyoruz, Geçtiğimiz yıl bulduğumuz 2 bin 200 yıllık mezarlar da paha biçilmez değere sahip. Ayrıca anılan bölgede bu mezarların devamının olduğunu biliyoruz. Bu yıl kazılara devam edeceğiz. Birinci derece arkeolojik sit nekrapol alanı ve imar planında olmayan bir yol antik eserlerin üzerinden geçirilmeye çalışılıyor. Ayrıca bu yol kapatıldığında aynı bölgeye alternatif yol belediye tarafından zaten yapılmıştı. Ama benim de yaptığım araştırmaya göre karar doğru ve çok üzücü" dedi.
Muğla Gazete Milas